Zorgen bij De Klup Twente aan vooravond gouden jubileum

Donderdag 19 december 2019
De Klup Twente staat aan de vooravond van haar gouden jubileumjaar. De stemming is echter dubbel. Want de vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking zit door kostenstijgingen krap bij kas en vreest in 2020 voor rode cijfers.

Terwijl De Klup Twente het op alle fronten drukker en drukker krijgt, er na 40 jaar een verbouwing van haar Meester Siebelinkhuis nodig is en ze met haar meer dan 1100 deelnemers en bijna 500 vrijwilligers toch de 50e verjaardag wil vieren. ‘Gelukkig zijn we inventief’, verzucht directeur Jan Anema.

Aanbod
Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat Meester Siebelink, de hoofdonderwijzer van de toenmalige BLO school, begon met activiteiten in de vrije tijd voor zijn leerlingen omdat er voor hen géén vrijetijds aanbod was. De Klup Twente ontwikkelde zich in de decennia daarna tot dé specialist voor vrijwilligersactiviteiten voor mensen met een beperking in Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Borne. De Klup Twente was en is nog altijd een vrijwilligersorganisatie: al haar activiteiten en projecten ‘draaien op’ zo’n 500 vrijwilligers.

De belangrijkste financiers van De Klup Twente zijn de gemeenten waar alle vrijwilligers en mensen met een beperking wonen. Hun bijdragen zijn niet in alle gevallen nog toereikend. Dat zorgt bij De Klup Twente al jaren voor toenemende financiële druk, die verergert door de almaar stijgende vaste lasten èn het feit dat ze aan steeds meer verschillende voorwaarden van overheden moet voldoen. Directeur Jan Anema: ‘Er zou meer en ook structureel geld voor het reguliere programma moeten komen, maar ook voor noodzakelijke vernieuwingen’, aldus Anema.

Moderniseren
Zo wil de stichting in haar Meester Siebelinkhuis na 45 jaar de centrale hal eindelijk moderniseren. De ruimte is een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden met en zonder een beperking en bracht ontelbare vriendschappen tot stand. Ook in het huidige decennium, waarin de wijze van ontmoeting sterk veranderde. Anema: ‘We zien dat meedoen steeds moeilijker wordt voor onze doelgroepen door de toenemende digitalisering met als gevolg sociale en digitale uitsluiting. Dat willen we voorkomen door onze oude ontmoetingsruimte te veranderen in een sfeervolle ruimte (@facehoes) waar mensen elkaar fysiek en digitaal ontmoeten, elkaar kunnen helpen en leerzame ervaringen op kunnen doen’, zo stelt Anema.

Concept

Om dat laatste toch voor elkaar te boksen, vertrouwt De Klup Twente op haar creatieve vermogen. Directeur Anema: ‘We hebben eerder met dit bijltje gehakt. Voor de verbouwing van onze afgekeurde gymnastiekzaal was ook geen geld. Toen hebben we met een aantal partijen een heel vernieuwend, innovatief concept bedacht: het game-, sport- en gezondheidscentrum FUN-IE-FIT. We hebben dat zonder één cent overheidssubsidie, maar met steun van het bedrijfsleven, particulieren en veel fondsen voor elkaar gekregen’, vertelt Anema.

Uit geldnood werden bij De Klup Twente meer slimme plannen geboren. Directeur Jan Anema is er trots op, maar ziet de keerzijde. ‘Al die extra inspanningen komen bovenop het takenpakket van het handjevol professionals dat al onze vrijwilligers ondersteunt. Dat houden ze een tijdlang vol, maar het kan niet eeuwig voortduren’, waarschuwt Anema.

In 2020 komt er een leuk feestprogramma. Budgettair neutraal waar mogelijk, maar De Klup moet opnieuw op zoek naar wat extra inkomsten. Het feest is echter niet de grootste uitdaging. Anema: ‘Dat zijn onze verbouwingsplannen. We mogen blij zijn als we in 2020 geen geld te kort komen voor ons reguliere aanbod, maar voor onze noodzakelijke aanpassing van het Meester Siebelinkhuis is er zeker geen geld. We hopen daarom toch weer op hulp en geld van fondsen en bedrijfsleven voor de verbouwing van de centrale hal tot @facehoes’, zegt Anema tot besluit.

De Klup helpen?
Om geld in te zamelen voor het gouden jubileumjaar, gaat een zeskoppige ploeg vrijwilligers van De Klup Twente op maandag 30 en dinsdag 31 december heerlijke oliebollen bakken en verkopen. De oliebollen kunnen tot 26 december worden besteld bij jolanda@deklup.nl. Tien oliebollen naturel kosten 5 euro, tien oliebollen met krenten en rozijnen kosten 6 euro.

De zakken met dampende oliebollen staan op maandag 30 december klaar tussen 10.00 en 15.00 uur en op oudejaarsdag, dinsdag 31 december, tussen 10.00 en 14.00 uur.

(onderschrift bij foto boven: gemengde gevoelens bij De Klup Twente: feestelijk omdat in 2020 de vrijwilligersorganisatie 50 jaar bestaat, maar ook vrees voor tekorten)
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

AAFM op Koningsdag live vanaf de vrijmarkt

Tijdens Koningsdag verzorgt AAFM vanaf 10.00 uur een live ra...

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo