Donderdag 5 december 2019
Het college van de gemeente Almelo streeft ernaar om in 2022 een vijfde deel van het totale lokale energieverbruik te verduurzamen. Het is een streven waarbij de gemeente de doelstelling van de landelijke overheid ruimschoots overstijgt. Gezien de ontwikkelingen in en om Almelo lijkt het er sterk op dat het niet zomaar om loze beloftes en vage streefgetallen gaat. Op tal van verschillende fronten wordt op dit moment namelijk al hard gewerkt om de doelstelling ook echt vorm te geven.Zonnepark Aadijk
Het meest in het oog springende project is momenteel waarschijnlijk de aanleg van het nieuwe zonnepark aan de Aadijk. De oppervlakte van dit park bedraagt 40 hectare en biedt ruimte voor 120.000 zonnepanelen. Als we deze manier van het opwekken van energie vergelijken met andere zonneparken in de regio, dan blijkt dat zonnepark Aadijk op dit moment het grootste zonnepark van heel Twente is. Inmiddels ligt de kabel die het park met het publieke stroomnet verbindt in de grond en er wordt verwacht dat de opgestelde zonnepanelen nog voor het einde van dit jaar de eerste stroom genereren. Op jaarbasis is zonnepark Aadijk naar verwachting goed voor 36 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat staat gelijk aan de stroomvoorziening voor ruim 10.000 huishoudens, oftewel een derde van de stad Almelo.
Gemeente geeft het goede voorbeeld
Wat het gemeentebestuur betreft mag er nog veel meer zonnestroom in en om Almelo worden opgewekt. Ze geeft op dat vlak zelf het goede voorbeeld door de komende jaren op 41 gebouwen die tot het gemeentelijke vastgoed behoren zonnepanelen te laten plaatsen. Denk daarbij onder meer aan parkeergarages, wijkcentra en het stadhuis. Daar waar nodig zal gemeentelijk vastgoed ook beter geïsoleerd worden, zodat er in toekomstige koude maanden ook aanmerkelijk op de stookkosten wordt bespaard.
Lantaarns voorzien van ledlampen
Besparingen komen de komende tijd ook aan de orde op het gebied van de lokale straatverlichting. In totaal zullen 10.000 lichtmasten in de gemeente van ledverlichting voorzien worden. Deze lampen gaan in de regel niet alleen aanmerkelijk langer mee, waardoor ze op zichzelf alleen al een heel stuk duurzamer zijn, maar daarnaast zijn ook nog eens een stuk energiezuiniger. Als we de huidige kosten voor energie vergelijken met de situatie waarin het overgrote deel van de straatverlichting met ledlicht werkt, dan bespaart de gemeente op jaarbasis 1,6 miljoen kilowattuur aan stroom. Samen met enkele andere te nemen maatregelen op het vlak van duurzame energie levert dat de gemeente concreet een energierekening op van zo'n 125.000 euro.
Tekst gaat verder na de video:
Nog meer initiatieven in de beginfase
Naast de hierboven genoemde stappen richting een duurzamer Almelo, bevinden zich ook nog een reeks aanvullende projecten in de opstart- of onderzoeksfase. Zo staat de gemeente ervoor open om tijdelijke zonneparken te laten realiseren op open plekken op bedrijventerreinen en heeft men ook interesse in het plaatsen van zonnepanelen langs de N36 en de A35. In het laatstgenoemde geval wordt er momenteel overleg gevoerd met Rijkswaterstaat en de landelijke overheid. Ook wordt er op dit moment onderzocht of het koude water van de Leemslagenplas ingezet kan worden voor het koelen van bedrijven. Dit initiatief kan volgens de initiatiefnemers bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot omdat er voor deze manier van koelen veel minder stroom verbruikt hoeft te worden.