Woensdag 20 maart 2019
De gemeente wil nagaan of camera’s helpen voorkomen dat inwoners spullen storten bij de milieupleinen en ondergrondse afvalcontainers.Stickers
Dit tast de leefbaarheid in de stad ernstig aan, vertelt wethouder Van Mierlo. “Cameratoezicht maakt het makkelijker overtreders te registreren en te beboeten”, aldus van Mierlo. De gemeente plaatst niet alleen camera’s maar gaat ook op andere manieren illegale afvaldump tegen. “Bij de afvalbrengpunten komen stickers te hangen waarop staat hoeveel minuten het kost het afval naar het afvalbrengpunt aan de Turfkade te brengen. Ook gaan we innovatieve drukmatten introduceren. Die matten lichten rood op wanneer mensen hun afval naast een container plaatsen in plaats van er in. Verder gaan we de al eerder geplaatste bloementuinen opknappen”, aldus de wethouder. Van Mierlo geeft aan dat strengere handhaving op het illegaal dumpen van afval een belangrijk speerpunt is van het college.
Proef met cameratoezicht
Veel inwoners ergeren zich aan afval en huisraad dat mensen naast afvalbrengpunten dumpen. Afgelopen jaren namen de gemeente en Twente Milieu al diverse maatregelen om het afval dat illegaal gestort wordt naast containers te verminderen. Dit leverde onvoldoende resultaat op. Om de leefbaarheid en daarmee de openbare orde te handhaven start de gemeente in april op verschillende locaties met een proef met cameratoezicht bij afvalpunten.
Camera’s bij 2 milieupleinen en 1 ondergrondse container
Er komen camera’s bij het milieuplein bij winkelcentrum De Gors in de Windmolenbroek, het milieuplein bij de Albert Heijn aan de Nieuwstraat en bij de ondergrondse container aan de P.C. Boutenstraat. De gemeente informeert omwonenden over de komst van camera’s. Een bord attendeert inwoners er op dat er cameratoezicht is. In overleg met de supermarkt of omliggende winkels bepaalt de gemeente of en welke delen van hun objecten al dan niet in beeld worden gebracht (bijvoorbeeld parkeerplaats of ingang supermarkt). Omliggende woningen en tuinen worden in de camerabeelden sowieso afgeschermd.
Proef van één jaar
De proef met camera’s duurt in eerste instantie één jaar. In dat jaar gaat de gemeente na of de inzet van camera´s en de andere maatregelen tot effect heeft dat mensen minder afval storten naast containers. Twente Milieu houdt het effect op de drie locaties bij. Tegelijk houdt de gemeente in de gaten of illegale dump op andere locaties toeneemt, bijvoorbeeld in het buitengebied.
Boetes en meer afvalrondes
Illegaal afval dumpen Illegaal afval dumpen is een probleem waar afgelopen jaren al op verschillende manieren op is ingezet. Afvalcoaches helpen mensen bij het scheiden van afval. Bijzonder Opsporingsambtenaren (Boa’s) spreken mensen aan en delen desnoods boetes uit aan overtreders à 95 euro. Ook rijdt Twente Milieu meer afvalrondes, ook in de weekenden. Daarnaast maakt TwenteMilieu de inwerpzuilen regelmatig schoon. Niettemin blijft het probleem van illegale afvaldump bestaan.
Kosten
De proef met cameratoezicht kost 30.000 euro. De gemeente betaalt deze kosten uit de bijdrage van Nedvang via het afvalfonds voor het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval. Ook de kosten voor de andere maatregelen, circa 30.000 euro, financiert de gemeente uit deze Nedvang-bijdrage.