Donderdag 31 januari 2019
Zes van de tien woningeigenaren vindt verduurzaming van hun eigen huis belangrijk. Logisch, want duurzaam wonen is goed voor de portemonnee én het milieu. Ook kiezen steeds meer mensen voor duurzame energie, al dan niet zelf opgewekt. Wat zijn de mogelijkheden in de regio van Almelo? Zonnepanelen op jouw eigen dak
Wil je een lagere energierekening en jouw eigen duurzame stroom opwekken? Zonnepanelen zijn dan een zeer goede keuze en investering. De gemiddelde terugverdientijd is anno 2019 ongeveer 7 jaar. Daarna kun je nog ongeveer 20 jaar genieten van gratis stroom. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat huizen met zonnepanelen sneller verkocht worden en vaak ook tegen een hogere prijs. Voor een installatie van 16 panelen, betaal je ongeveer € 5800,- (inclusief btw). Je kunt de btw bij de Belastingdienst terugvragen.
PostcodeRoos-project
Wil jij graag gebruik maken van zonne-energie, maar is jouw dak helaas niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kun je meestal aansluiten bij een PostcodeRoos-project. Dit houdt in dat de bewoners van een woonplaats gezamenlijk zonnepanelen op een groot dak in de buurt hebben van waar ze wonen. Deze zonnepanelen zorgen vervolgens voor groene energie voor de deelnemende bewoners. Ook komen ze dan in aanmerking voor korting op de energiebelasting. Op 16 januari 2019 is Energie Coöperatie Almelo van start gegaan. Dit is een burgerinitiatief om de energietransitie in Almelo te versnellen. Dit doen zij door door duurzame, lokale energieprojecten op te zetten. Energie Coöperatie Almelo is op dit moment bezig om zonnepanelen op de Hagedoornschool te plaatsen. Alle geïnteresseerden inwoners van Almelo kunnen zich hierbij aansluiten. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.
Een particuliere windmolen
Wil jij stroom opwekken uit windenergie? Dan kun je er ook voor kiezen om een kleine windmolen op het dak te plaatsen. Het is wel belangrijk dat je op een locatie woont met voldoende wind. Anders verdien je de investering niet terug binnen de technische levensduur van de windmolen. Je kunt in dat geval beter aandelen in een windmolen kopen, investeren in windenergieprojecten óf aansluiten bij een energiecoöperatie.
Technisch advies van een Wooncoach
Wil jij graag jouw eigen groene stroom opwekken? Of wil je investeren in andere energiebesparende maatregelen in of rondom jouw woning? Dan kun je via de stichting Duurzaam (t)huis Twente een beroep doen op een Wooncoach. Zij kunnen je van alles vertellen over de verschillende subsidiemogelijkheden, duurzaamheidsleningen en regelgeving. Ook geven zij advies over hoe je energie kunt besparen in de woning. Je vraagt een (gratis) adviesgesprek aan via: 088-18 50 130.
Kies voor een groene energieleverancier
Wil jij liever geen investeringen doen, maar wel groene goedkope energie ontvangen? Dan kun je ook kiezen voor een groene energieleverancier. Zij halen hun energie uit duurzame bronnen zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en/of biomassa. Het is raadzaam om verschillende energiecontracten te vergelijken, zodat je zeker weet dat je bij de leverancier zit die het beste bij jouw voorkeur en wensen past.