Dinsdag 27 november 2018
In een flat op de 12e verdieping werd er op 28 november 1988 een muur weggebroken, een raam geplaatst en werden er eierdozen aan de muur aangebracht: aan de Sibeliusstraat was de eerste geïmproviseerde radiostudio van Almelo een feit. Op pad
Voor AAFM en AAVISIE gaan, dertig jaar later, nog steeds vele vrijwilligers op pad om met ongelooflijk plezier en passie over allerlei onderwerpen filmreportages te maken, het dagelijkse weerbericht samen te stellen, de mooiste foto’s voor de website te schieten, allerlei inwoners van Almelo te interviewen, gedegen sport- en agendaberichten te schrijven of een prikkelend of boeiend radioprogramma te presenteren.
Haarvaten
Met hun dagelijkse bijdragen zitten de vrijwilligers van AAFM en AAVISIE in de haarvaten van de stad en vormen ze de verbinding tussen burgers en overheid. Ze doen niet alleen verslag van de ruim 160 kleine en grote culturele evenementen die Almelo jaarlijks organiseert, ze zenden ook opmerkelijke of belangrijke gebeurtenissen en initiatieven uit in beeld en geluid, ze volgen de politiek op de voet én besteden aandacht aan een jubileum of de verjaardag van een honderdjarige. Informatie en educatie staan nog steeds hoog in het vaandel bij de lokale omroep van Almelo.
Tienduizend
AAFM en AAVISIE vinden inhoud en kwaliteit belangrijk, maar passen ook hoor en wederhoor toe. Veel mensen weten de radio, de website of de Facebookpagina inmiddels te vinden. De laatste heeft bijvoorbeeld meer dan tienduizend unieke bezoekers per maand.
Beroemdheden
Veel min of meer bekende/beroemde mensen zijn ooit begonnen bij de lokale omroep: Michiel Veenstra, Matijn Nijhuis, Martijn Bruggeman, Marc Adriani, Bert van Losser, Jan-Willem Kobes. Veel mensen hebben er in de loop van die 30 jaar werkervaring opgedaan en zijn uitgestroomd naar echte banen.
Open dag
Honderden vrijwilligers hebben vanaf 1988 voor de lokale omroep van Almelo gewerkt. In juni 2019 wordt daarom een feestje georganiseerd: '30 jaar lokale omroep Almelo On Air'. Met een Open Dag, met mogelijkheid tot ontmoeting en gesprek, met oude én nieuwe vrijwilligers. Ongetwijfeld gaan foto’s uit de oude doos van hand tot hand, worden banden opnieuw aangehaald en worden allerlei anekdotes verteld.
Maar één ding staat in elk geval als een paal boven water: de pioniers van toen zijn de professionals van nu geworden. De grootste zorg anno 2018 is het om die professionele aanpak voor de toekomst niet alleen te waarborgen, maar die ook verder uit te bouwen.