Woensdag 21 november 2018
De gemeente Almelo is blij met de vele reacties van ondernemers op een grote ondernemerspeiling. Het gaat om de peiling van “Waar staat je gemeente?” van de VNG, zoals ook Amsterdam, Zwolle en Hoogeveen gebruiken. Met 525 deelnemers is de respons in Almelo representatief, zowel wat betreft vestigingslocatie, sector als aantal arbeidsplaatsen. "Wij wilden een helder vertrekpunt om mee aan de slag te kunnen. Dat hebben we gekregen", zo reageert Economische Zaken wethouder Arjen Maathuis verheugd.Vergelijkbaar
Almelo scoort op veel punten vergelijkbaar met andere gemeenten, stelt Maathuis: "Met een 7,5 voor de digitale dienstverlening, een 6,8 voor professionaliteit en een 6,9 voor de afhandeling van vergunningaanvragen zitten we boven het landelijk gemiddelde, samen met de autobereikbaarheid en bereikbaarheid voor transport en bevoorrading. Op de andere punten zoals de bedrijfsomgeving met een 7, net als veiligheid met een 7, scoren we ook gemiddeld goed en vergelijkbaar met andere gemeenten. Maar ik lees in de uitslag ook dat er werk aan de winkel is voor verdere versterking van het ondernemers- en vestigingsklimaat. Niet voor niets gaan we op basis van het coalitieakkoord aan de slag met de versterking en professionalisering van het accountmanagement voor ondernemers en het openen van een ondernemersloket als gemeente", aldus Maathuis.
Dienstverlening
Burgemeester Arjen Gerritsen, verantwoordelijk voor dienstverlening: "Onze totale dienstverlening scoort vergelijkbaar met elders in het land. We gaan hier nu extra op inzetten en toewerken naar een bovengemiddelde score. Maatstaf is de al goede score op digitale dienstverlening, professionaliteit en vergunningverlening. Voor ondernemers telt combinatie van kwaliteit, zorgvuldigheid en pro-activiteit maar ook snelheid. We kijken zeker naar mogelijkheden om onze dienstverlening te versnellen. We willen meedenken met ondernemers die zich willen vestigen of willen groeien", aldus de burgemeester.
Uitstraling en imago
Volgens Maathuis wil de gemeente de samenwerking intensiveren en meer oog hebben voor het betrekken van ondernemers bij economisch beleid en het goed informeren van elkaar. Hij wil daarvoor ook de banden verder aanhalen tussen gemeente en partnerorganisaties zoals MKB, IKT, provincie Overijssel, het onderwijs en Almelo Promotie. "Willen we als ondernemende werkstad met 40.000 banen verder doorgroeien, dan moeten we elkaar goed en snel weten te vinden", aldus Maathuis. "We boeken als stad economische successen en bieden goede vestigingsfactoren. Maar samen kunnen we nog wat doen aan de totaalbeleving, de uitstraling van Almelo als ondernemende stad. Aantrekkelijk zijn voor goed opgeleid personeel, goede ondernemerslocaties, bedrijfsgebouwen met uitstraling en een goede setting zijn hiervoor belangrijke succesfactoren. Dat zijn zaken die ondernemers ons meegeven in dit onderzoek", zo stelt Maathuis.
Vervolg
Als eerste vervolgstap op de enquête wil het college van Almelo de uitkomsten verder uitdiepen en er over in gesprek met groepen ondernemers en economische sectoren. “Het is onze nulmeting om aan de slag te gaan met ons stappenplan als ondernemende stad”, zegt Maathuis tot besluit.