De Fakkel start met burgerschapsvorming

Maandag 24 september 2018
Basisschool De Fakkel gaat als eerste school in Twente van start met een praktische invulling van burgerschapsvorming via de lesmethodiek 'Onze school is Present'. Burgemeester Arjen Gerritsen is trots op deze school en op het feit dat de kinderen zich gaan inzetten voor de stad Almelo. Hij gaf de officiële start van deze lesmethodiek door middel van een toespraak en de overhandiging van de erkenning.

Praktisch
Leerlingen van GBS De Fakkel ondernemen vanaf het najaar bijzondere excursies met behulp van de lesmethode ‘Onze School is Present’ in samenwerking met Stichting Present Almelo. GBS De Fakkel is de eerste school in Twente die door middel van deze ontwikkelde lesmethodiek een praktische invulling geeft aan burgerschapsvorming in de praktijk met leerlingen.

Proef draaien
Deze lesmethode, geschikt voor alle groepen van de basisschool, creëert unieke ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving via een praktische klus of gezamenlijke activiteit. Zo heeft groep 8 van deze basisschool voor de zomervakantie al even ‘proef’ mogen draaien. Er was een groepje leerlingen dat ouderen van woon/zorgcentrum De Elshof meenam in de digitale wereld van I – pads, huiswerk maken anno nu, maar werden er ook nog een paar oud-hollandse spelletjes gedaan. Ze hebben een geweldige middag gehad. Ook is er een groepje leerlingen op bezoek geweest bij de EZRA Foundation en een groepje op bezoek bij een vluchtelingengezin op het AZC Almelo.

Zorgzaam en geduldig
De projecten leverde niet alleen plezier op, maar ook belangrijke lessen. “Een buitengewoon waardevolle ervaring”, volgens juf Wendy Paarhuis van De Fakkel. Een aantal ouderen waren dement en voor veel leerlingen was dit de eerste keer dat ze daarmee kennismaakten. Als je ze dan tijdens zo’n project ziet ontpoppen als zorgzame en geduldige kinderen op heel natuurlijke wijze, dan glimt je hart van trots als leerkracht”, aldus juf Wendy.

Startsein
Stichting Present Almelo en basisschool De Fakkel gaan dit nieuwe schoolseizoen officieel starten en met deze lesmethodiek. Het officiële startsein werd donderdag 20 september hoogstpersoonlijk gegeven door de burgemeester en de leerlingen zelf.

Vanuit je hart
“Ik ben er trots op dat jullie hiermee beloven mooie dingen te gaan doen voor de stad Almelo. Dat is niet iets wat je moet, maar dat komt vanuit je hart en ik heb het gevoel dat dat op deze school wel goed zit", aldus Burgemeester heer Gerritsen in zijn toespraak aan de kinderen.

Agenda
In het kader van burgerschapvorming en onze christelijke identiteit staan maatschappelijke thema’s zoals integratie maar ook ‘zorg hebben voor elkaar’ hoog op de agenda van onze school, aldus Dirk Dreschler, directeur van De Fakkel. “In de lessen komt het terug, maar dit in praktijk brengen of zomaar even een verzorgingshuis binnenlopen is nog niet zo eenvoudig. Je hebt niet alleen goede afstemming nodig met de hulpverleners ook de activiteit, ontmoeting, de juiste omgeving en faciliteiten spelen een belangrijke rol. Het is geweldig dat Stichting Present dit heeft doorontwikkeld in een lesmethodiek, maar ook de projecten zorgvuldig voorbereidt, begeleidt en evalueert – op kindniveau, bruikbaar ook voor onze leerkrachten”, meldt Dirk Dreschler.

Speciaal schoolpakket voor burgerschapsvorming
Hoewel Present al jarenlang actief is in Almelo als matchmaker tussen groepen mensen die graag een ander willen helpen en degenen die een helpende hand goed kunnen gebruiken, zijn scholen een relatief nieuwe loot aan de stam. "Juist die kloof overbruggen tussen groepen mensen én hen een betekenisvolle ontmoeting geven is hetgeen wat ons drijft” zegt Present coördinator Ruth Dam.

Context
“Hoe mooi is het dan dat we deze kinderen al op jonge leeftijd een unieke ervaring kunnen bieden. Dankzij het nieuwe Present lespakket blijft het niet alleen bij een leuk uitje, maar leren ze het ook in een bredere context te plaatsen en daarna de ontmoeting goed te verwerken via de speciale lesstof”, stelt Ruth Dam.

Leuker dan rekenen en taal
De leerlingen zelf waren hun aanvankelijke schroom snel kwijt. Na een wat verlegen kennismaking gingen ze vol overgave op in het rummikuppen en mens-erger-je-niet spel met de ouderen. "Dit is veel leuker dan dat saaie rekenen en taal. Ik vond de bewoners juist heel erg lief", zei één van de leerlingen.

Geen tijd om het zelf te regelen
Voor de leerkracht is dit dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Juf Paarhuis: “Veel leerlingen maken zo op heel natuurlijke wijze kennis met belangrijke lessen als ‘anders zijn’, leven met beperkingen, een ander helpen of een toekomstig beroep in de verzorging. Dat krijg ik in een gewone les niet zomaar voor elkaar”, meldt juf Paarhuis.

Ook de ouderen zijn blij
Activiteitenbegeleider Willeke Smit van Carint Reggeland: “Het was een prachtige middag met zoveel plezier en oprechte belangstelling. Als hulpverleners hebben we door kleine budgetten en capaciteit maar heel beperkt de tijd. Dan worden waardevolle momenten als dit helaas als eerste geschrapt. Voor onze ouderen is juist het bezoek en de interactie met kinderen van grote waarde", aldus Willeke Smit.

Verbinding
Ruth Dam, coördinator van Present Almelo voegt hieraan toe: “Er zijn zoveel mensen die net even dat zetje of extra stukje aandacht nodig hebben en dat maakt echt verschil. Een goede afstemming met de hulpverlener is essentieel. Present wil niets liever dan daarvoor zorgen. Zodat de leerling, hulpontvanger en hulpverlener allemaal een betekenisvolle ervaring krijgen. Wij noemen dat bij Present: win-win-win”, zegt Ruth Dam tot besluit.

Meer informatie
Wilt u ook met uw school verschil maken voor iemand anders en daarbij een unieke ontmoeting hebben? Of specifiek meer weten over de lesmethodiek ‘Onze School is Present’? neem dan vrijblijvend contact op met Stichting Present Almelo, Ruth Dam 06-83225609.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

AAFM op Koningsdag live vanaf de vrijmarkt

Tijdens Koningsdag verzorgt AAFM vanaf 10.00 uur een live ra...

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo