Nieuwe vrijplaats voor zelfregie en herstel

Dinsdag 18 september 2018
Het landelijke Kansfonds, de gemeente Almelo en stichting de Klup Twente, maken de oprichting mogelijk van Mensdoormens, de vrijplaats (ontwikkelingscentrum) voor zelfregie en herstel. Het centrum is bedoeld voor alle mensen die op enig moment in hun leven ondersteuning kunnen gebruiken.

Initiatief
De nieuwe voorziening is een initiatief van ervaringsdeskundige Chantal Soepboer (39). De vrijplaats voor zelfregie en herstel wordt gevestigd in de voormalige Hagedoornschool. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden en krijgen een grote stem in de opzet.

Herstel
In Almelo en omgeving zijn duizenden mensen psychisch kwetsbaar; men worstelt met levensvragen of (oude) verslavingsproblemen. Instellingen als Dimence en Tactus bieden weliswaar vaak met succes zorg, maar voor het persoonlijk en maatschappelijk herstel (het weer goed functioneren in het dagelijks leven) zijn de mensen/patiënten zelf verantwoordelijk en op zichzelf aangewezen.

Valkuilen
Chantal Soepboer weet uit eigen ervaring hoe ontzettend moeilijk dat is – neem alleen al het omgaan met vooroordelen – en hoeveel valkuilen er op de loer liggen.

Geregeld
Chantal kreeg op eigen kracht haar leven weer op orde, maar dat kostte jaren. Bij Mensdoormens, haar vrijplaats voor zelfregie en herstel, zet ze al haar kennis en ervaring in om iedereen ondersteuning te bieden bij het (weer) opbouwen van een normaal, geregeld leven.

Ontwikkelingsplan

Mensen die graag van haar kennis en ervaring gebruik willen maken, hebben sowieso géén indicatie nodig. Bovendien, zo beklemtoont Chantal Soepboer, worden er géén rapportages, verslagen of rapporten gemaakt. ‘Als mensen het graag willen, dan kunnen we wel een persoonlijk ontwikkelingsplan maken, maar dat is alleen op hun eigen verzoek’, benadrukt Chantal.

Opties
Bij Mensdoormens geeft Chantal Soepboer deelnemers twee verschillende mogelijkheden: de herstelacademie en een afdeling voor zelfregie. Ze kunnen één van beide opties doen, maar kunnen ook van beide gebruik maken. In de herstelacademie kan iedereen werken aan de persoonlijke ontwikkeling door het volgen van cursussen, lezingen en trainingen en het deelnemen aan workshops.

Ontdekkingsreis

Al die kennis, weet Soepboer maar al te goed, sterkt mensen enorm en zal hen daadwerkelijk helpen bij het herstel. De afdeling voor zelfregie is van een heel andere orde. In die ruimte gaat het om het (her)ontdekken van talenten en passies en die vaardigheden verder ontwikkelen of ‘gewoon’ lekker bezig zijn met bijvoorbeeld schilderen, kleding maken of meubels herstellen. Deelnemers bepalen dat uiteindelijk zelf en kunnen daarnaast ook zelf met ideeën en voorstellen komen.

Ontwikkeltijd
De vrijplaats voor zelfregie en herstel bevindt zich nog in de opstartfase, maar geïnteresseerden kunnen zich in feite nu al melden. Chantal Soepboer wil de gebruikers invloed geven op de verdere invulling. Ze heeft van de financiers, de gemeente Almelo en het landelijke Kansfonds, twee jaar de tijd gekregen om het ontwikkelingscentrum op te zetten; daarna moet het centrum op eigen kracht kunnen voortbestaan.

Ondersteuning
In deze opbouwfase krijgt Chantal Soepboer zelf ondersteuning van stichting de Klup Twente; voor begeleiding en praktische hulp kan ze op hen terugvallen.

Doorgroeien
In de nieuwe vrijplaats voor zelfregie en herstel Mensdoormens bieden ervaringsdeskundigen zoals Chantal zelf – maar ook andere ervaringsdeskundigen – de ondersteuning. Het aanbieden van (vrijwilligers)werk is één van de voornaamste nevendoelstellingen van Mensdoormens, want Chantal Soepboer ziet dat steeds meer instellingen eveneens ervaringsdeskundigen in dienst nemen. Haar vrijplaats voor zelfregie en herstel kán de start zijn voor zo’n nieuwe loopbaan. ‘Hier kunnen mensen zich doorontwikkelen, tot aan de opleiding voor ervaringsdeskundige toe’, meldt Chantal Soepboer tot besluit.

Contact

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan Mensdoormens? Wilt u als ervaringsdeskundige meehelpen in de vrijplaats voor zelfregie en herstel? Neem dan gerust via de mail contact op met Chantal Soepboer: Chantal@mensdoormens.nl of telefoon 06-100.37.114.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...

Winkelpassage niet langer een racebaan?

Hard rijdende fietsers, scootmobielen, inwoners op e-bikes e...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo