Donderdag 3 januari 2013
Burgemeester Hermans heeft woensdagavond opgeroepen tot noaberschap in 2013. Ze deed dat tijdens de nieuwjaarstoespraak van de gemeente Almelo, dit jaar weer in het stadhuis van Almelo."Juist in tijden waarin we moeilijkheden moeten overwinnen, is het belangrijk te ontdekken dat je kunt rekenen op je medemensen. Op onderlinge burenhulp, op naoberschop anno 2013", sprak Hermans. "En de vooruitzichten zijn niet gunstig. Het zware weer houdt aan. We staan voor de grootste financiële uitdaging sinds vele jaren."
De toespraak begon mijn beelden van Almelo, waar het lied van Bastiaan Ragas met "Dit is mijn stad" onder gemonteerd was.
Hier de volledige tekst van de toespraak:
Dit is mijn stad, dames en heren, jongens en meisjes, hier ligt mijn hart!
Wat fijn dat u met zoveel mensen hier naar toe bent gekomen om samen het glas te heffen op het nieuwe jaar. Namens het stadsbestuur wens ik u en de uwen een heel gelukkig en gezond 2013!
Een speciaal welkom voor de hier aanwezige Almelose sportkampioenen en hun aanhang, die zo meteen op in het zonnetje worden gezet.
Afgelopen week stierf oud-journalist en Almeloër Gerard Vloedbeld junior. Ik heb hem een aantal keren mogen ontmoeten en hij had altijd een paar wijze woorden voor mij. Hij begreep heel goed wat belangrijk is voor Almelo. “Heb aandacht voor de mensen in de wijken, daar gaat het om in de stad!” zei hij mij. En daar ben ik het helemaal mee eens.
2012 was voor Almelo in veel opzichten een zwaar jaar. Op financieel-economisch gebied, want de effecten van de zware bezuinigingen werden zichtbaar. Daarover zeg ik later meer…
Ook werden we in het voorbije jaar geconfronteerd met een aantal, soms dramatische incidenten. Dit leidde tot beweging in de samenleving en zelfs tot protesten.
Maar er ontstond ook een nieuw gevoel van verbondenheid, een gezamenlijk streven om met elkaar in gesprek te komen. Dat hebben we het afgelopen jaar ook gedaan, vaak letterlijk aan de keukentafel, maar ook op andere manieren.
En daar gaan we in 2013 mee door!
Ik pleit voor een herwaardering van het oude systeem van naoberschop, dames en heren, in tijden waarin de samenleving onder spanning staat. Waarin te veel ruzies, en meningsverschillen uitmonden in onderlinge verharding en zelfs geweld.
Dames en heren,
Natuurlijk gebeurde er ook veel positiefs in 2012. Gebeurtenissen waar je blij van wordt.
Het Beeklustpark werd voor het eerst onderscheiden met de Green Flag Award. Samen met het Schelfhorstpark en het Goossenmaatspark hebben we nu dus drie prachtige parken om trots op te zijn.
De opening van Naxt, de talentenfabriek voor onze vele getalenteerde jongeren, met ook een poppodium, eindelijk!
Almelo Doet Mee, het door vrijwilligers gerunde project aan de Rietstraat, waar tot oktober al 1410 Almeloërs die het nodig hebben, aanvragen hebben ingediend voor het lidmaatschap van sportverenigingen, zwemmen, fitness, bibliotheek en andere activiteiten. Allemaal mogelijk gemaakt door meer dan 60 maatschappelijke partners.
De Sociale Agenda, waarbij onder meer bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke partners concrete afspraken maakten voor meer werkgelegenheid en sociale stijging van het medestadsgenoten die dat hard nodig hebben. Tijdens een conferentie over de Sociale Agenda heb ik gemerkt dat er heel veel Almelose ondernemers zijn die bereid zijn zich in te zetten. Die bereid zijn hun nek uit te steken. En die de ruimte vragen om hun verantwoordelijkheid te nemen en concreet vorm te geven.
Moet ik doorgaan? Wat dacht u van zondag 8 april, De Kuip, Rotterdam?
Voor het eerst in zijn bijna 110-jarige geschiedenis haalde Heracles Almelo de finale van de KNVB-bekerfinale en zette heel zwartwit Almelo in vuur en vlam. Het ganse land leefde met ons mee!
In mijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van deze gemeente vertelde ik dat het mij opviel hoe trots Almelo diep in hun hart zijn op onze stad. Kom ze niet aan hun Almelo.
Maar ik vertelde ook dat Almelo en de Almeloërs in de voorgaande jaren de nodige krassen op hun ziel hebben opgelopen. Die krassen zijn nog niet geheeld. De crisis sloeg hard toe en veel dingen kunnen gewoon niet meer. We hebben harde keuzes moeten maken en afscheid moeten nemen van veel ambities.
En de vooruitzichten zijn niet gunstig. Het zware weer houdt aan. We staan voor de grootste financiële uitdaging sinds vele jaren.
Daarom bezuinigen we niet om te bezuinigen. Nee, we móeten deze maatregelen wel nemen om onze financiën op orde te brengen. Het huishoudboek van de gemeente, van de samenleving. We doen dit voor het welzijn van de stad. Voor de inwoners en voor de toekomst van hun kinderen.
Dat leidt tot indringende gesprekken met de mensen in de stad. Want de overheid kan die uitdaging niet aan zonder betrokkenheid van burgers, bedrijven en andere organisaties in de stad. De uitdagingen waarvoor we staan vragen om goed burgerschap.
Als overheid geven we steeds meer verantwoordelijkheden terug aan u, aan de samenleving. En voor het goed functioneren van de gemeenschap is wederzijds vertrouwen onontbeerlijk.
Dames en heren,
Ik zie ook wat onze maatschappelijke partners doen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Met creativiteit, met veerkracht, met ondernemingszin.
Ik sprak al over de Sociale Agenda en over Almelo Doet Mee. Ik zie ook wat individuele burgers allemaal doen. Gewone Almeloërs, zoals die man of vrouw hier naast u in de zaal. Uw buren. Uw naobers. Ik ontmoet overal Almeloërs die zich inzetten voor anderen. Ik zie een stad waar overal particuliere initiatieven opbloeien. Zoals De Slinger, het lokale netwerk van bedrijven, instellingen en individuen die ieder op zijn eigen manier bezig zijn met hun maatschappelijke betrokken in hun directe omgeving.
Of UitAlmelo.nl. Het digitale netwerk dat talentvolle hoger opgeleide jongeren aan Almelo wil binden door ze hier stageplaatsen aan te bieden.
Zo zijn er tal van voorbeelden, ook die nooit in de publiciteit komen. Almeloërs die zorgen voor hun zieke buur, die boodschappen doen voor een oudere, die ervoor zorgen dat mensen bij wie van alles is mis gegaan, hun leven weer op de rij krijgen.
Samen vormen zij het fundament van onze stad. Samen maken wij deze stad. Zoals Bastiaan Ragas zong: de stad is van steen, maar gebouwd met liefde.
Juist in tijden waarin we moeilijkheden moeten overwinnen, is het belangrijk te ontdekken dat je kunt rekenen op je medemensen. Op onderlinge burenhulp, op naoberschop anno 2013.
Een oude traditie, ooit ontstaan als overlevingstrategie, van geven en nemen op basis van redelijkheid en billijkheid. Geven en nemen waren onverbrekelijk met elkaar verbonden in de vorm van rechten en plichten. Het leidde tot een besef van wederzijdse afhankelijkheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor de naober, naast die voor het eigen gezin. Dat is essentieel voor het vormen van een stabiele gemeenschap. Zo creëert burenhulp verbondenheid, want we zijn afhankelijk van elkaar.
Dat realiseren we ons goed in Twente. Ook de Twentse gemeenten zijn sterk afhankelijk van elkaar. We moeten bestuurlijk samenwerken om een economisch krachtige regio te blijven met voldoende werkgelegenheid en goed onderwijs. Een regio waar het goed leven is. Ook voor toekomstige generaties.
En hier in Twente krijgen we veel voor elkaar. Met trots denk ik terug aan de actie van Serious Request in Enschede. Ik complimenteer Enschede met de uitstekende organisatie! In de hele regio kwamen mensen in actie, iedereen droeg zijn steentje bij, ook hier in Almelo. Dat leidt tot een gevoel van verbondenheid.
Dames en heren, ik sluit af.
Ik wens u allen nogmaals een gelukkig en gezond 2013, als inwoners van onze mooie stad Almelo, waar we ons thuis voelen, waar we ons veilig voelen, waar we allemaal naobers zijn van elkaar.
Bastiaan Ragas zong: Dit is mijn leven, dit is mijn stad. Hier voel ik me veilig, hier ligt mijn hart.
Als uw hart ook in Almelo ligt, dan vraag ik u om een goed noaber te zijn. De stad heeft ons nodig!
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hermans