Donderdag 19 december 2024
De gemeente heeft nog flinke stappen te zetten in de beveiliging van informatie. Dat concludeert de rekenkamer op basis van een onderzoek door bureau Hoffmann.Menselijke kant onderzocht
Het bureau onderzocht de menselijke kant van informatiebeveiliging in het stadhuis. Technische beveiligingsmaatregelen zijn belangrijk maar hoe medewerkers ermee omgaan bepaalt mede of het ook veilig is.
40 procent trapt in phishingmail
Uit een test bleek dat medewerkers vaak niet precies weten wat van hen wordt verwacht om informatie veilig te houden. Toen Hoffmann zogeheten phishingmails naar ambtenaren stuurde klikte veertig procent daarvan op de link in de e-mail. 31 procent vulde ook nog inloggegevens in. Volgens de rekenkamer is dat een relatief hoge uitkomst. Slechts voor 1,8% van de verstuurde e-mailberichten is een melding gedaan.
Basiskennis en begrip
Om tot een hoger bewustzijnsniveau van informatiebeveiliging te komen is een structurele inzet nodig van de gemeenteorganisatie, schrijft de rekenkamer. Te beginnen met basiskennis en begrip. Ook zal de gemeente de nodige investeringen moeten doen, aldus de rekenkamer.
Johan de Ruyter