Donderdag 10 oktober 2024
Het stiltecentrum in penitentiaire inrichting (PI) Almelo, de plek waar gedetineerden hun geloof kunnen belijden, is vernieuwd. Symbolisch
Deze ruimte binnen de gevangenismuren doet dienst als kerk, moskee of bezinningsruimte. Op de negen ramen in het stiltecentrum zijn symbolische afbeeldingen aangebracht die elk afzonderlijk én tezamen een levensbeschouwelijk verhaal vertellen. De kleurrijke ramen nodigen de gedetineerden uit tot nadenken en bezinning.
Gastvrije uitstraling
Albert Kamp, die is verbonden aan de landelijke Dienst Geestelijke Verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen en als pastor werkzaam is in PI Almelo, is blij met de facelift van het stiltecentrum. “De ruimte was in de oude situatie nogal zakelijk en weinig zinnenprikkelend. Nu is er veel meer sprake van een plek die gastvrij voelt, maar die ook een passende uitstraling heeft voor het belijden van je godsdienst of levensbeschouwing”, aldus pastor Kamp.
Onder één dak
"Welke levensbeschouwing dat is, maakt niet uit. Het is bij wet vastgelegd dat personen in detentie hun godsdienst of levensbeschouwing kunnen belijden en beleven. Hiervoor kunnen ze terecht bij een rooms-katholiek, protestants, orthodox, islamitisch, joods, boeddhistisch, hindoeïstisch of humanistisch geestelijk verzorger. In een penitentiaire inrichting worden al deze geloofs- en levensovertuigingen onder één dak aangeboden. Het stiltecentrum is eenvoudig te veranderen van bijvoorbeeld kerk naar moskee", aldus Kamp.
Gevangenispastor Kamp vertelt verder: “Als je in de gevangenis zit, staat je leven op zijn kop. Contact met thuis is moeilijk, je geliefden zijn ver weg. Werk, woning, sociaal leven, alles staat onder druk. Sommige gedetineerden raken overspoeld door gevoelens van schaamte, schuld, eenzaamheid, gemis of verdriet. Met al je zorgen en (levens)vragen kun je dan terecht bij een geestelijk verzorger”, zo meldt Albert Kamp.
Groei en ontwikkeling
Het stiltecentrum is daarbij een belangrijke plek. De geestelijk verzorgers houden hier kerk-, gebeds- en bezinningsdiensten en voeren er individuele of groepsgesprekken met gedetineerden. Dankzij de vernieuwde negen ramen heeft het stiltecentrum een kleurrijker, maar ook waardiger uitstraling gekregen. “De levensbeschouwelijke symboliek van de ramen vertelt een verhaal van groei en leven, van wording en ontwikkeling en van evolutie en schepping”, legt Albert Kamp uit. “De schilderingen helpen ook om het gesprek met een gedetineerde op gang te brengen. Omdat de ruimte voor alle levensbeschouwelijke stromingen toegankelijk moet zijn, is ervoor gekozen geen dieren of mensen af te beelden of symbolen die aanstootgevend kunnen zijn. Respect voor anderen is erg belangrijk”, zo meldt Albert Kamp tot slot.
De inzet van geestelijk verzorgers in gevangenissen kent een lange geschiedenis. Het protestants en rooms-katholiek justitiepastoraat waar pastor Kamp onder valt, vierde woensdag 9 oktober zijn 75-jarig bestaan.
Henk Kooy