Dinsdag 3 september 2024
Oudheidkundigen van Laagland Archeologie beginnen deze maand met het ruimen van de vroegere begraafplaats van klooster De Goede Herder aan de Vriezenveenseweg. Per grafkuil
Gespecialiseerde oudheidkundigen en andere onderzoekers documenteren per grafkuil de aanwezige individuen, schrijft het college van b en w aan de gemeenteraad.
Onderzoek naar identiteit
De onderzoekers meten iedere grafkuil in, inclusief relevante gegevens. Eventuele vondsten of grafgiften worden verzameld en menselijke resten geborgen. Door een goede registratie en door van ieder individu een monster af te nemen, houden derden de mogelijkheid om onderzoek te laten uitvoeren naar de identiteit van de doden. Wanneer de onregelmatigheden aantreffen, melden ze dat bij de politie.
Kwetsbare meisjes
Op deze plek was tot 1978 een katholiek internaat waar kwetsbare meisjes werden mishandeld en dwangarbeid moesten doen. Tijdens het maken van een documentaire stuitte programmamaker Britta Hosman op onbekende graven op het terrein.
Nieuwe woonwijk
De gemeente is eigenaar van het terrein. Nu wonen er Oekraïense vluchtelingen in het vroegere justitie-internaat Huize Alexandra. Maar de gemeente wil het gebouw slopen om ruimte te maken voor een woonwijk. De voorbereiding daarvan is nu tijdelijk gestopt.
'Eerst strafrechtelijk onderzoek'
Vroegere bewoners van De Goede Herder die meededen aan de documentaire zijn het niet eens met de ruiming. De 71-jarige Lies Vissers vindt dat er eerst een strafrechtelijk onderzoek moet komen naar eventuele misdrijven en heeft aangifte gedaan bij de politie. Zij denkt dat er niet alleen overleden nonnen op de begraafplaats liggen maar ook jonge meisjes die slachtoffer zijn geworden van de misstanden in het klooster.
Jan Willem Mensink
Foto RCE