Zondag 12 mei 2024
In Almelo zijn steeds meer zorgen over de manier waarop de ongeveer 2200 arbeidsmigranten hier moeten wonen. Vaak wonen ze met meerdere lotgenoten in veel te dure slechte kamertjes in woonwijken die toch al veel problemen hebben. Als ze hun baan kwijt zijn, verliezen ze soms ook hun huisvesting en raken dakloos. Overlast in woonbuurt
Ook omdat veel arbeidsmigranten geen Nederlands spreken, veroorzaakt hun huisvesting vaak overlast in een woonbuurt. Zoals in het Nieuwstraatkwartier waar veel kamerverhuur is, al dan niet illegaal. De overlast is niet de schuld van de arbeidsmigranten, volgens een buurtbewoner: "Zij worden hier ook maar neergezet." Oost sprak met de 46-jarige Robert van der Kolk die woont in de Rohofstraat:
De video van Oost over het Nieuwstraatkwartier:
Uitzendbureau Timing wil nu arbeidsmigranten tijdelijk laten wonen op de plek van het vroegere Asito-hoofdkantoor aan de Plesmanweg. De gemeente werkt daaraan mee. Een nieuw te bouwen onderkomen zou plaats moeten bieden aan 400 tot 600 mensen. Daar zouden ze een fatsoenlijke en betaalbare kamer moeten krijgen en in het gebouw komen allerlei voorzieningen. Ook is er 24 uur per dag bewaking.
Weerstand in Aadorp
Maar in het nabijgelegen Aadorp is er weerstand. De Dorpscoöperatie Aadorp vindt dat deze plek te dicht bij hun dorpsgemeenschap ligt. Bovendien komt het migrantenhotel straks midden in een gebied met zware industrie, volgens Bram Reinders van de Dorpscoöperatie Aadorp. Hij is naar eigen zeggen niet tegen arbeidsmigranten, maar wel tegen de 'arbeidsmigrantenindustrie'. De Aadorpers krijgen daarbij landelijk bijval.
Jan Willem Mensink
Dit bericht komt voort uit de samenwerking tussen Aavisie en Oost.
Foto Oost