Donderdag 18 april 2024
De jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder de Almelose scholen voor de herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei heeft dit jaar 10 gedichten opgeleverd vanuit drie scholen: Het Noordik Lyceum, Scholengemeenschap Erasmus en ROC van Twente. Woensdag 17 april wordt het stadhuis bekend gemaakt welke gedichten gekozen zijn om op 4 mei voor te lezen.Lees verder onder de video
Jury kiest in twee categorieën een winnend gedicht
In de categorie VMBO/Brugklas MAVO is dit jaar het gedicht: Angst van Esmee Euren gekozen om voor te lezen bij het monument op het Weth.E. van Dronkelaarplein. Esmee is 13 jaar en zit in de brugklas MAVO/HAVO1 van SG Erasmus. Ze schrijft over de angst die men in de oorlog voelde wanneer mensen gedwongen werden om onder te duiken. Daar tegenover staat de vrijheid die ze dagelijks voelt als zonnestralen op haar gezicht. Dit gedicht staat het komende jaar - naast het winnende gedicht uit 2023 van Rayanah Ozzo - afgedrukt op het bord dat door de stichting Muurgedichten Almelo is geplaatst op het Van Dronkelaarplein.
Lofzang op de vrijheid
Het winnende gedicht in de categorie HAVO/VWO en MBO komt van Isabel de Wijngaert van het ROC van Twente. Zij gaf haar gedicht de titel mee: Lofzang op de vrijheid. De jury vindt dat dit gedicht een
voorbeeld is van het doorvertellen van de verhalen uit de oorlog. Het gedicht is gebaseerd op het dagboek van haar overgrootvader die in de kampen bij de Birmaspoorlijn zat. Haar vader heeft Isabel altijd voorgelezen uit dit dagboek en die verhalen zijn de aanzet tot haar gedicht. Dit gedicht wordt uitgesproken tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Hof88, die op 4 mei om 18.30 uur begint.
Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend
Het jaarthema vanuit het comité 4 en 5 mei is dit jaar: Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité, in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.
Verhalen doorvertellen
Dit uitgangspunt hebben de scholen ook meegekregen voor het opstarten van de gedichtenwedstrijd binnen hun school. Al jaren stelt dit comité dat we de verhalen uit de oorlog moeten doorvertellen omdat er steeds minder mensen zijn die de de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt.
Charlotte de Lange