Woensdag 13 maart 2024
Harry de Olde, gemeenteraadslid voor Partij Vrij Almelo (PVA) stelde in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag de volgende vraag: "Gaat 1Twente ook Stroatproat doen?"Het was één van de vele vragen die de raadsleden stelden tijdens het beeldvormend beraad van dinsdag. Een onafhankelijke commissie, onder leiding van voorzitter Jan Spackler, heeft door middel van een rapport advies uitgebracht over de twee omroepen die een aanvraag voor een zendmachtiging in Almelo hebben ingediend. Deze twee omroepen zijn 1Twente, ofwel de lokale omroep voor Enschede en Hengelo, en de Lokale Omroep Almelo. De machtiging voor de laatste loopt op 1 juni van dit jaar af. Volgens de wet mag een omroep in de ene stad een zendmachtiging aanvragen in een andere.
Martijn Bruggeman, oud-medewerker van Omroep Almelo, laat in de video zijn licht schijnen:
Plannen voor de toekomst
Jan Spackler presenteerde het rapport van de commissie aan de gemeenteraadsleden. Hij benadrukte dat de commissie, bestaande uit drie onafhankelijke leden, bij de beoordeling van de twee indieners niet heeft gekeken naar de prestaties van beide omroepen in het verleden, maar dat zij de plannen voor de toekomst heeft gewogen.
Ook waren er enkele insprekers: namens de Lokale Omroep Almelo waren dat voorzitter Lieneke Bolhuis en oud-medewerker, inmiddels eindredacteur Audio bij omroep PowNed, Martijn Bruggeman. Namens 1Twente spraken hoofdredacteur Henk ten Harkel en directeur Flip van Willigen.
Kilometers maken
Tijdens het beraad ging de discussie regelmatig over journalistiek als vak. Henk ten Harkel zei bijvoorbeeld: "En waar het vrijwilligers betreft, zul je ze daarvoor moeten opleiden. Daar moet je een gedegen opleiding voor krijgen". Martijn Bruggeman zei als oud-medewerker "dat je als vrijwilliger het vak leert door kilometers te maken, doen, doen, doen, zo heb ik het vak ook geleerd. En als de Lokale Omroep de afgelopen jaren voldoende geld had gekregen, dan waren er voldoende middelen geweest om te professionaliseren. Bovendien is het vak van journalist een vrij beroep".
Appels met peren vergelijken
In het debat ging het dus regelmatig over wat nu echte professionele journalistiek is en wat niet. Daarbij zei Martijn Bruggeman dat de gemeente Almelo in het verleden de hoofdredacteur van omroep Almelo heeft ontslagen en dat er verder moest worden gegaan met vrijwilligers. "Logisch dat Almelo met 0-3 achterstaat, wanneer beide omroepen met elkaar worden vergeleken", zo viel regelmatig te beluisteren. Spackler zei dat bijna alle lokale omroepen die met vrijwilligers werken, ongeveer hetzelfde cijfer krijgen als de Lokale Omroep Almelo. Het verschil zit 'm dus volgens hem in de mate van 'professionaliteit'. "En dat hebben we gewogen", aldus Spackler. Israa Abdullatif van Almelo Centraal zei dat volgens haar het verschil tussen de beide omroepen niet zo groot is. (in rapportcijfers uitgedrukt)
Splitsing in Twente mogelijk
Regelmatig ging het over de vorming van één streekomroep Twente, terwijl het debat bedoeld was voor de presentatie van het rapport en de aanvraag die twee omroepen voor Almelo hebben ingediend. Voor 1Twente was het duidelijk dat de lokale omroepen van Enschede, Hengelo en Almelo samen een grote streekomroep moeten gaan vormen. Lieneke Bolhuis antwoordde dat de indeling in Twente zoals die wordt voorgesteld, niet in beton is gegoten. Dat vernam zij van het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Er is volgens dit ministerie zeker een splitsing in Twente mogelijk.
Overigens heeft de gemeenteraad van Hof van Twente onlangs een motie ingediend, zo stelde Lieneke Bolhuis, waarbij zij aandringt op een tweedeling van Twente in een streekomroep Twente-Oost en een Twente-West. Zij gaat daarom in overleg met de gemeenten die vallen onder Twente-West (Almelo, Borne, Haaksbergen, Rijssen-Holten, Wierden en Hellendoorn) en de lokale omroepen in deze gemeenten. Eén grote streekomroep in Twente (ruim 600.000 inwoners) vindt de gemeenteraad van Hof van Twente te groot.
Ongelijk speelveld
Ook kwamen de financiën ter sprake. Los van de conclusies van het rapport stelden enkele raadsleden dat er vanaf het begin al sprake is van een 'ongelijk speelveld'. Er werd door Almelo 150.000 euro aan 1Twente gegeven om in Almelo een redactie op te zetten, terwijl de Lokale Omroep Almelo 50.000 euro kreeg voor professionalisering en het daarnaast moet doen met een bijdrage van 48.000 euro van het Rijk. Bovendien, zo stelde voorzitter Lieneke Bolhuis, "kunnen wij alle bedragen die op onze begroting staan verantwoorden en financieel onderbouwen". Herman Zwerink (PvdA) vroeg aan Martijn Bruggeman: "Als we nou vijf jaar lang een ton aan de lokale omroep ter beschikking hadden gesteld, wat voor soort omroep hadden we dan gehad?" Uğur Çete van Lijst Çete stelde hoe de gemeenteraad de Lokale Omroep van Almelo in de toekomst financieel kan steunen.
Waarom niet wachten?
Hans Buitenweg (GroenLinks) vond dat de beslissing over de streekomroep moet worden uitgesteld. Tegen 1Twente zei hij: "Waarom niet wachten tot de Tweede Kamer daar een definitieve uitspraak over doet? Nu sorteren jullie als het ware voor op die streekomroep door nu al een zendmachtiging aan te vragen in Almelo. Flip van Willligen antwoordde namens 1Twente dat zij als omroep niet kunnen wachten tot 1 januari 2027 en voor die tijd allerlei organisatorische maatregelen moet treffen. "Daarvoor zijn door het Rijk ook allerlei middelen ter beschikking gesteld en daar zit een opdracht bij", aldus de directeur van de lokale omroep van Enschede en Hengelo.
Jan Spackler, voorzitter van de beoordelingscommissie, antwoordde op vragen dat als de gemeenteraad mocht besluiten tot een ander advies, dat de gemeenteraad dat advies aan het Commissariaat voor de Media 'duidelijk moet onderbouwen'. Het college van B en W heeft onlangs besloten het advies van de commissie over te nemen.
Dinsdag 19 maart is er een oordeelsvormend beraad over de aanvraag van een zendmachtiging in Almelo. De uiteindelijke knoop over het dossier Zendmachtiging moet op dinsdag 26 maart worden doorgehakt. Amendementen zijn daarbij niet uitgesloten.
Henk Kooy