Richard Korteland wordt nieuwe burgemeester Almelo

Maandag 4 maart 2024
De gemeenteraad van Almelo heeft maandagavond Richard Korteland (VVD) voorgedragen als burgemeester van de gemeente Almelo. “Hij is de duizendpoot waarnaar Almelo op zoek was”, aldus Sebastiaan Stöteler, voorzitter van de vertrouwenscommissie. De voordracht vond plaats in een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad.

Tekst gaat verder onder de video:


Richard Korteland is nu nog burgemeester van Meppel en hij is 44 jaar. Via een live verbinding zei hij enorm uit te kijken naar zijn nieuwe baan. "Mijn vrouw en ik zien er naar uit snel onderdeel te worden van de Almelose samenleving. Maar er moeten nog wel een aantal stapjes in de procedure gedaan worden", zo zei hij in een eerste reactie.

Richard Korteland was eerder gemeenteraadslid in Papendrecht, fractievoorzitter en wethouder aldaar. In 2016 werd hij benoemd tot burgemeester in Meppel.

Schriftelijk en geheim
De vertrouwenscommissie bracht eerder die avond tijdens een besloten vergadering verslag uit aan de gemeenteraad over de eerste en tweede voorkeurskandidaat voor de nieuwe burgemeester. Vervolgens stemde de gemeenteraad met een schriftelijke en geheime stemming en besloot daarmee wie de raad aanbeveelt als nieuwe burgemeester van Almelo.

Na afloop van deze besloten vergadering waren inwoners en pers welkom om de openbare vergadering vanuit de raadszaal te volgen. De openbare raadsvergadering was ook live te volgen via de website van de gemeente.

Er waren in totaal acht mannen die hebben gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester in Almelo. De leeftijd van de kandidaten lag tussen de 25 en 56 jaar. Van de sollicitanten hebben er 7 een hoofdfunctie in het openbaar bestuur en 1 kandidaat heeft een andere professionele achtergrond.

Omdat Arjen Gerritsen per 1 november 2023 Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland is geworden, werd er een commissie in het leven geroepen die op zoek moest gaan naar een nieuwe burgemeester.

Tekst gaat verder onder de video over de overhandiging van de profielschets door Sebastiaan Stöteler, voorzitter van de vertrouwenscommissie, aan Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, in november van 2023:


Hoe het verder gaat
De aanbeveling die 's avonds plaats vond, wordt, samen met het advies van de Commissaris van de Koning, naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie gestuurd.

Eerst een onderzoek
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laat dan de als eerste aanbevolen kandidaat screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties spreekt met de kandidaat en draagt de kandidaat daarna voor benoeming voor aan de koning.

De benoeming vindt plaats bij Koninklijke Besluit en wordt bekend gemaakt met een persbericht (de gehele procedure duurt ongeveer 8 maanden). De precieze datum wanneer de nieuwe burgemeester door Andries Heidema, Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, officieel wordt beëdigd, is nog niet bekend, maar het wordt waarschijnlijk in juni van dit jaar. Tot die tijd blijft Mirjam van 't Veld waarnemend burgemeester.

Minder sollicitanten
Vanaf 2016 loopt het aantal mensen dat solliciteert naar een burgemeesterspost, terug. Dat meldde Nu.nl op 1 februari van dit jaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet nog niet waardoor dat komt. "Dit is een trend die we nauwlettend volgen en die verschillende oorzaken kan hebben", zegt een woordvoerder. "Omdat we niet weten wat de precieze oorzaak is, willen we hier in 2024 onderzoek naar gaan doen. Aan de hand daarvan kunnen we vervolgens kijken of en welke gerichte maatregelen we moeten en kunnen nemen."

Polarisatie in samenleving
Het ambt van burgemeester is zwaarder geworden. In 2020 bleek dat uit een rapport van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB): gemeenten hebben meer taken hebben gekregen en de polarisatie in de politiek en de samenleving is toegenomen.

Op vacatures reageerden over het algemeen meer mannen dan vrouwen. Gemiddeld reageerden vijf vrouwen op vacatures, tegenover dertien mannen, aldus Nu.nl.

(foto boven: gemeente Almelo)

Henk Kooy
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Paaltjes moeten auto's weren uit de binnenstad

De gemeente plaatst paaltjes in de toegangswegen naar het ce...

Burgemeester: Spanningen maken belang van herdenken alleen maar groter

"De spanningen van vandaag maken het belang van herdenken en...

Rechter verbiedt staking busvervoer

De rechter heeft verboden dat werknemers van busvervoerder A...

Heracles vergroot sta-vak

Vak Q, het sta-vak in het Heraclesstadion wordt uitgebreid m...

Oorlogsgedicht bij herdenkingsmonument

Rondom de dodenherdenking op 4 mei organiseert het Comité I...

Startsein bouw nieuwe manege Gravenruiters

De Gravenruiters, waar mensen met een beperking paardrijden,...

Stroatproat: vrijheid is ....?

Almelo werd op 5 april 1945 bevrijd door de Canadezen en hee...

Maandag 6 mei opnieuw staking busvervoer Arriva

Buschauffeurs van Arriva leggen maandag 6 mei opnieuw het we...

Waterschap controleert kwaliteit zwemwater

Omdat het zwemseizoen is begonnen, controleert het Waterscha...

Nieuwbouw Chiel Dethmerstraat binnenkort van start

De nieuwbouw van 32 woningen aan de Chiel Dethmerstraat kan ...

Kids zijn creatief met techniek in Maaklab

Ondanks het mooie weer waren er woensdagochtend flink wat ki...

Alcoholverbod Beeklustpark uitgebreid naar Stadsboerderij

Het verbod om alcohol te drinken in het Beeklustpark is uitg...

Dodenherdenking begint al op vrijdag 3 mei

Zaterdag 4 mei is de dodenherdenking en zondag 5 mei is het ...

Gestolen gedenkplaat bevrijding van Almelo terug op station De Riet

De bronzen gedenkplaat op station De Riet die vorig jaar wer...

Verlamde Aziz fietst door Nederland

De 62-jarige Aziz Koca is van plan vijf weken lang door Nede...

TEJO-huis Almelo opent bijna haar deuren

Het TEJO-huis in Almelo aan de Wierdensestraat opent vanaf 1...

Duitse ambassadeur in Almelo

De Duitse ambassadeur Cyrill Jean Nunn in Den Haag kwam op v...

Negen Almeloërs geëerd met koninklijk lintje

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan koningsda...

Stadskade wordt verder ontwikkeld

Binnenkort vraagt het college van burgemeester en wethouders...

Stroatproat special: Koningsdag 2024

Er was op Koningsdag voldoende te zien en te beleven in de b...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo