Doek valt voor Stadstheater, niet voor wethouder

Dinsdag 27 februari 2024
Almelo moet het in de toekomst zonder Stadstheater doen: met meerderheid van stemmen (20 voor en 14 tegen) is in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag een amendement van de SP aangenomen. Daarmee valt definitief het doek voor het Stadstheater.

'Niet aan private ondernemingen'
In dit amendement, ondersteund door LAS, CDA, D66, PVA, LC, FVD, Fractie Gelici, werd voorgesteld om alle verzoeken van het Stadstheater voor financiële ondersteuning af te wijzen. Dit amendement werd aan de raad gepresenteerd als Scenario D. De kern van het amendement, zo zei indiener Hans Teunis van de SP, is om geen geld aan ‘private ondernemingen’ te verstrekken. Dit argument werd door meerdere partijen ondersteund.

Tekst gaat verder onder de video:


Cultuurfonds
Het voor een theaterfunctie in de begroting opgenomen bedrag (zijnde 1.050.000) wordt vanaf 2024 opgenomen in een cultuurfonds, zo stellen de indieners voor. Dit fonds kan worden aangewend voor een nieuwe, toekomstige en nader te bepalen theatervoorziening in de gemeente Almelo. Liesbeth Tulp- ter Haar van CDA riep tijdens het debat op om deze optie serieus te onderzoeken.

Meerdere functies
Het is een oud plan van de SP uit 2002: een fonds waarin geld worden gestoken om een nieuw initiatief te realiseren, een Poppodium bijvoorbeeld met meerdere functies. Daarin zou theater en muziek gecombineerd kunnen worden. Mogelijk ligt hier een rol in het verschiet voor Theater Hof 88 en Studio15.

Onuitvoerbaar
De toelichting die de indieners geven, luidt als volgt: "Er is na onderhandelen tussen het Stadstheater en de gemeente Almelo geen overeenstemming bereikt over afspraken voor de komende 15 jaar en het toekennen van gelden voor budgetsubsidies en investeringen. Van de uitgewerkte drie scenario's zijn A en C door het Stadstheater afgewezen als onuitvoerbaar".

"Scenario B is, volgens de indieners van dit amendement, onwenselijk. Het (achterstallig) onderhoud is de verantwoordelijk van de eigenaar van het vastgoed. Dit laatste is in lijn met de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. De keuze is dan ook voor een alternatief scenario waarin de gemeente niet investeert in het private vastgoed van het Stadstheater", aldus de indieners.

In haar antwoord op vragen van raadsleden zei Margreet Overmeen-Bakhuis, wethouder voor Kunst en Cultuur, dat het een avond vol emoties was. En dat deze ook terecht zijn, gezien 'het belang van een theater voor Almelo'. 'U neemt als raadsleden niet lichtzinnig een besluit', zo zei de wethouder. "Het college heeft uiting gegeven aan alle emoties en een aantal keuzes voorgelegd, A, B en C. De raad is aan zet en de raad moet kiezen. Welke keuze u als raad ook maakt, het college gaat die uitvoeren, inclusief de amendementen. Er is ook met de provincie gesproken, met de gedeputeerde, over subsidiemogelijkheden voor het theater", zo zei ze. "Scenario C is ook besproken met het Stadstheater en heeft de voorkeur van het college. Maar de raad heeft het laatste woord", aldus de wethouder.

Motie van wantrouwen
In het debat overleefde Overmeen- Bakhuis een motie van wantrouwen. Een minderheid (10 raadsleden) van de Almelose raad stemde voor haar aftreden. Margreet Overmeen-Bakhuis (D66) werd op dinsdag 18 april 2023 benoemd tot wethouder van de gemeente Almelo. Zij volgde Monique van Saane op die vertrok omdat de laatste vond dat het wethouderschap niet haar 'cup of tea' was.

De huidige wethouder werd meerdere verwijten gemaakt. Eerste stelde raadslid Israa Abdullatif van Almelo Centraal dat 'na het sneuvelen van wethouder Monique van Saane', er nu een tweede wethouder ‘onderweg’ was tot en met aantijgingen van 'liegen' door raadslid Fred Gerritsen (Democraten.Nu). Voor waarnemend burgemeester van 't Veld was het na de aantijgingen van Abdullatif al klaar toen Abdullatif haar woorden niet wilde terugnemen: zij gaf aan dat Abdullatif 'de daad bij het woord' moest voegen en een motie van wantrouwen in moest dienen.

Er was bovendien nog teveel onduidelijk: dat was het algemene gevoelen onder sommige raadsleden. Zij stelden onder meer dat op bandopnamen niet te horen zou zijn wat wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis betoogde. Diverse raadsleden, onder wie Fred Gerritsen van Democraten.Nu stelden ze dat de wethouder loog. Ook was er nog onduidelijkheid over geld dat wellicht bij de provincie op de plank ligt. “Straks lopen we nog bakken met geld mis”, aldus Elise Klaasen (Christen Unie).

'Alleen maar verliezers'
De indiener van de motie van wantrouwen, PvdA-lid Herman Zwerink, sprak namens een aantal andere partijen, van een 'schrijnend tekort aan respect voor de raad, een mes in de rug'. Waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld sprak van een dieptepunt na zoveel "jaar van historie in het dossier Stadstheater". "Dit debat", zo zei de burgemeester aan het eind van een tumultueuze raadsvergadering, "kent alleen maar verliezers".

Esther Hammink, directeur van het Stadstheater, was niet in staat om te reageren op de uitkomst van het debat. Ze komt later met een schriftelijke reactie.

Henk Kooy
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Nieuw asfalt op de N350

De provinciale weg N350 tussen Wierden en Rijssen is van maa...

Onderzoek: aanvragen Wmo kan sneller en makkelijker

Almeloërs zijn redelijk tevreden over de hulp die ze krijge...

Stroatproat: uw mening over minder brievenbussen

Veel minder brievenbussen: dat wil PostNL per 1 oktober van ...

Verveel je niet met FestivAlmelo

In wijkcentrum De Driehoek, gelegen in de wijk Ossenkoppeler...

Update: werkzaamheden H.R. Holstlaan

De Henriëtte Roland Holstlaan is van maandag 22 juli tot en...

Vergunning voor 18 starterswoningen in Bornerbroek

De gemeente heeft een omgevingsvergunning gegeven voor de bo...

Nieuwbouw Cesar Franckstraat bijna klaar

Het bedrijfsverzamelgebouw op de plek van de afgebrande Krin...

Schapen Stadsboerderij nog vrij van blauwtong

In Overijssel is weer een uitbraak van de dierziekte blauwto...

Van Rechteren Limpurgsingel weer open

Meer dan twee weken lang was de Van Rechteren Limpurgsingel,...

Let op: H.R.Holstlaan vanaf maandag afgesloten

De Henriëtte Roland Holstlaan is van maandag 22juli tot en ...

Zoek mee naar exotische planten

De gemeente wil weten hoe om te gaan met zogenoemde invasiev...

FestivAlmelo zomervakantieprogramma 2024

De zomervakantie staat voor de deur en FestivAlmelo biedt ze...

Gemeente aast op Aalanderveld

Het college van b en w heeft een wettelijk voorkeursrecht (W...

Heracles helpt gevangenen aan betaalde baan

Door samen te werken met Heracles Inside, de maatschappelijk...

Stroatproat: hoe houdt u het hoofd koel?

Het is een kunst om bij hoge temperaturen het hoofd koel te ...

Alma College ondersteunt leerlingen met zomerpakket

Het Alma College biedt in samenwerking met Stichting Jeugded...

Nieuwbouw bij Kolkschool in september klaar

De nieuwbouw van appartementen op de plek van de vroegere gy...

Schoklandbrug moet worden vervangen

De Schoklandbrug over de Aa moet worden vervangen. De gemeen...

Gemeente onderzoekt toekomst stationsomgeving

De gemeente laat onderzoek doen naar hoe de omgeving van het...

Vlag hangt halfstok voor slachtoffers MH17

Bij het stadhuis hangt vandaag de vlag halfstok. Dat is om t...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo