Donkere wolken nog steeds boven stadstheater

Dinsdag 13 februari 2024
Dinsdag was het zover: in een oordeelsvormend beraad over de toekomst van het Stadstheater gaf de raad haar mening over de drie scenario's die het college van b en w had voorgelegd.

Margreet Overmeen-Bakhuis, wethouder voor Kunst en Cultuur, vroeg aandacht voor het feit dat het Stadstheater 22 miljoen euro van de gemeente Almelo vraagt om noodzakelijke investeringen te doen. Zij benadrukte de principiële vraag of de gemeente zoveel overheidsgeld moet besteden aan een privaat eigendom dat het Stadstheater is. "Cultuur kost geld, maar niet voor elke prijs", aldus de wethouder.

Lees verder onder de video


Zoals Aavisie eerder berichtte, liggen er drie scenario's waarover de raad binnenkort (dinsdag 27 februari) moet beslissen:

A) De raad stemt in met een financiële bijdrage van 22 miljoen euro van de gemeente aan het Stadstheater.
B) De raad kiest voor dezelfde investering, in ruil voor zeggenschap van 51% in het vastgoed van het Stadstheater.
C) De raad geeft toestemming voor investeringen in de theatervoorzieningen van 6 miljoen en een bijdrage van 2 miljoen ter overbrugging van de periode tijdens de voorgenomen verbouwing van het Stadstheater. Na tien jaar stopt deze overeenkomst. Of er daarna ooit elders in de stad een nieuw theater wordt gebouwd, ligt nog geheel open. De gemeente heeft ondertussen wel een zogenaamde 'quickscan' gemaakt van een op termijn nieuw te bouwen theatervoorziening in de stad.

Na de toespraak van de wethouder kwamen de fractievoorzitters van de verschillende partijen aan het woord. Jeroen Wiertz van D66 zei bijvoorbeeld dat zijn fractie de subsidie in de programmering van het Stadstheater steunt, maar niet een forse investering in het vastgoed van het Theaterhotel. Hij vond dat de rekening 'eenzijdig' bij de gemeente wordt neergelegd.

Hans Teunis van de SP zei dat volkomen duidelijk is wat beide partijen willen. Hij zei ook dat er 2,5 jaar overleg is geweest tussen het stadstheater en de gemeente en dat er geen oplossing is gevonden. "Soms lukt iets gewoon niet", zei hij. De SP ziet scenario C niet zitten en vraagt zich af of dit scenario met het Stadstheater is besproken. Volgens de SP is er op dinsdag 27 februari nog een vierde mogelijkheid, namelijk dat de raad voor géén van de drie opties stemt. Een optie die overigens later in het politiek beraad door Uğur Çete van Lijst Çete gesteund zou worden wanneer er op dinsdag 27 februari gestemd gaat worden over de drie voorstellen.

Eline Klaasen van de ChristenUnie vond dat de gemeente van het Stadstheater kan eisen om met andere culturele instellingen samen te werken als de gemeente de gevraagde subsidie aan het Stadstheater verstrekt. Uğur Çete van Lijst Çete kon dat niet rijmen met een eerdere opstelling van de ChristenUnie: "1,7 miljoen euro bezuinigen op cultuur en nu wel geld uittrekken voor het Stadstheater", aldus Uğur Çete.

Bert Hümmels van Leefbaar Almelo stelde dat "het bouwen van een eigen theater veel meer geld kost dan een onderneming die de goodwill al heeft".

Israa Abdullatif van Almelo Centraal stelde dat volgens haar partij de gemeente van het Stadstheater af wil, na tien jaar is het stoppen. "De vraag is wat dan?", aldus Israa. "En wat kan er met 6 miljoen euro worden gedaan zoals in optie C wordt vermeld?" Zij vindt dat Almelo de theaterfunctie 'gewoon' moet voortzetten. "En daar horen de nodige financiële middelen bij", aldus Abdullatif.

Fred Gerritsen van Democraten.Nu vroeg zich af waarom het Stadstheater en de gemeente niet tot een compromis zijn gekomen. Bovendien stelde hij dat er volgens hem eind ’22 een compromis op tafel lag en dat hij graag inzage heeft in dit stuk." En wat is de waarde van het feit dat de gemeente 51 % van het vastgoed in eigendom krijgt?" Hij vroeg zich af waarom de gemeente niet heeft gekozen voor het 'Heracles model'. (gemeente leende geld aan Heracles voor de bouw van het nieuwe stadion)

Daarop reageerde Çete: "We kennen de heer Gerritsen als iemand die altijd let op de centen en nu strooit hij met miljoenen. Hij is nota bene de vaandeldrager van het ravijnjaar ’26 (het jaar waarin alle gemeenten in Nederland van het Rijk minder bijdragen krijgen), waar haalt hij het geld vandaan?" Marcel Middelkamp van de PVA wilde weten wat de gevolgen zijn van de verschillende scenario's.

Sebastiaan Stöteler van de PVV diende een soort motie van wantrouwen in tegen de wethouder en het voorstel van het college over het Stadstheater. Ger Vermeulen van de VVD stelde namens zijn fractie dat het Stadstheater een buitengewoon dossier is. "Een schitterend theater en we willen dat het blijft. Het is maar een paar miljoen per jaar, centraal hart van onze stad, breed georiënteerd. Dat kost nu eenmaal geld", aldus Vermeulen.

Louis Kampman van LAS stelde dat er volgens hem sprake is van een ondoorzichtige constructie: "De ene BV (Theaterhotel) verhuurt de theaterzaal aan de andere BV (Stadstheater)".

Hans Buitenweg van GroenLinks vroeg welke stad Almelo wil zijn? "Almelo heeft de nodige ambities voor de komende jaren. En mensen die je naar de stad wilt trekken, zo stelde Buitenweg, kijken ook naar je voorzieningen: heb je een bioscoop, een theater? "Je gaat toch niet zonder theater zitten en Enschede en Hengelo hebben dat wel?" aldus Buitenweg.

Liesbeth ter Haar-Tulp van het CDA (fractievoorzitter Dorien Wind zat de vergadering voor) stelde dat voor haar partij de belangrijkste vraag is of de gemeente bereid is zoveel publiek geld te investeren in een private onderneming. "Die vraag hebben wij ons als een soort mantra telkens gesteld. Kunnen we ons dat als gemeente permitteren, met de bezuinigingen in de culturele sector van enkele jaren geleden in het achterhoofd?" aldus Liesbeth.

Na een schorsing zei wethouder Margreet Overmeen- Bakhuis ter beantwoording van alle vragen: “Sommige vragen zijn zo gedetailleerd dat ik er de voorkeur aan geef al die vragen schriftelijk te beantwoorden. Ze kunnen u dan helpen met de besluitvorming op dinsdag 27 februari", aldus de wethouder.

"Veel vragen gaan over optie C dat ook de voorkeur heeft van het college. Ik vraag van u als raad een principebesluit. Het scenario C is daarbij zeker niet uit de lucht komen vallen. Het is ook besproken met het Stadstheater. Als college zaten we te denken aan ongeveer 1/3 van het (door het stadstheater) gevraagde bedrag. We hebben ook gekozen voor een afbouwperiode van tien jaar. Er zijn geen concrete plannen voor een nieuwe theatervoorziening”, aldus Margreet Overmeen-Bakhuis.

Valt het doek voor het Stadstheater?
De gemeenteraad heeft dinsdag nog geen knoop doorgehakt over de toekomst van het Stadstheater. Een worst case scenario, zo antwoordde Esther Hammink van het Stadstheater aan Aavisie desgevraagd, betekent dat het doek valt voor het theater. Ze zei ook dat veel mensen de 'werkelijke feiten' niet kennen.

Beslissing
Op dinsdag 27 februari neemt de raad een beslissing over het Stadstheater (financiering van de renovatie, verduurzaming en toekomst). Voorlopig zijn de donkere wolken boven het Stadstheater nog niet verdwenen.

Henk Kooy
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Omroep Almelo stopt na 38 jaar

Dit is het laatste bericht dat u leest op AAVISIE. Omroep Al...

AAFM stopt: deze programma's gaan door

Per 1 januari houdt AAFM op te bestaan. Maar veel vertrouwde...

Xymphonia neemt afscheid van AAFM

Zondag vanaf 20.00 uur is de laatste uitzending van Xymphoni...

Laatste keer Songfestival op AAFM

Vrijdag vanaf 19.00 uur kunt u op AAFM voor het laatst luist...

Spelers verrassen kinderen met speelgoed uit de Heraclesbus

Spelers en medewerkers van Heracles gingen maandag op pad om...

Jazzpianist en componist Johan Bijkerk overleden

De Almelose jazzpianist en componist Johan Bijkerk is zondag...

Kerstconcert Oostvaarders daverend succes

De laatste zondag voor kerst gaf het shantykoor de Oostvaard...

Heracles onderzoekt veiligheid stadion na val-incident

Het gaat goed met de kinderen die zaterdagavond lichtgewond ...

Gedenkstenen voor Almelose Jodenhelpers

Leden van de werkgroep Stolpersteine plaatsten vrijdag twee ...

Nieuwe fonteinen in veranderende Grotestraat Noord

Er wordt druk gewerkt aan de vernieuwing van de Grotestraat ...

Stroatproat: wat is uw grootste wens voor 2025?

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Het duurt ...

Rekenkamer: gemeente moet informatie beter beveiligen

De gemeente heeft nog flinke stappen te zetten in de beveili...

Gemeente neemt wijkcentra weer in eigen beheer

De gemeente gaat zes wijkcentra weer zelf beheren. Sinds 201...

Wethouder Arjen Maathuis wordt burgemeester van Meppel

De gemeenteraad van Meppel heeft wethouder Arjen Maathuis (V...

Hoge onderscheiding voor Elwin Groenevelt van Qredits

Tijdens zijn feestelijk afscheid van Qredits is oprichter El...

Zwan en Unox in Almelose handen

Het Almelose bedrijf Zwanenberg wil de merken Unox en Zwan o...

Pentas Moulding zet AI in voor duurzame productie

De Almelose kunststofproducent [link newwin=1 url="http://ww...

Zorgen over geld? In de Schuttenstraat krijg je hulp

Nergens in Overijssel hebben mensen zoveel moeite om hun sch...

Enschedese corporatie investeert 9,5 miljoen in Almelo

De Enschedese woningcorporatie Woonplaats investeert 9,5 mil...

Oostvaarders en Cantabilé in Theaterhotel

Het is bijna zover, aanstaande zondag 22 december om 14.30 u...
© 1986 - 2025 Stichting Lokale Omroep Almelo