Woensdag 7 februari 2024
De publieke tribune van de raadszaal zat dinsdagavond 6 februari helemaal vol: in het politiek beraad kwam een mogelijke financiële bijdrage voor het Stadstheater aan de orde. Dat moet namelijk verduurzaamd en gerenoveerd worden. Petitie met 10.000 handtekeningen
Ondernemer Martijn Viskaal lichtte de petitie toe die hij startte om het Stadstheater voor Almelo te behouden. Die leverde ruim 10.000 ondertekenaars op. André Oude Weernink, adviseur van het Theaterhotel, gaf een presentatie en directeur Esther Hammink vulde hem namens het Theaterhotel/Stadstheater aan en beantwoordde vragen van raadsleden.
Tekst gaat verder onder de video:
Zoals Aavisie eerder berichtte, heeft het college van burgemeester en wethouders van Almelo 3 scenario's voorgelegd aan de gemeenteraad:
1) De raad stemt in met een financiële bijdrage van 22 miljoen euro van de gemeente aan het Stadstheater.
2) De raad kiest voor dezelfde investering, in ruil voor zeggenschap van 51% in het vastgoed van het Stadstheater.
3) De raad geeft toestemming voor investeringen in de theatervoorzieningen van 6 miljoen en een bijdrage van 2 miljoen ter overbrugging van de periode tijdens de voorgenomen verbouwing van het Stadstheater. Na tien jaar stopt deze overeenkomst. Of er daarna ooit elders in de stad een nieuw theater wordt gebouwd, ligt nog geheel open.
'Langdurig overleg'
Er is langdurig overleg geweest tussen het Stadstheater en de gemeente Almelo. Dat stelde wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis tijdens een persbijeenkomst van dinsdag 30 januari 2024. In dat overleg zijn vele factoren aan de orde gekomen. Er zijn ook onderzoeken gedaan naar de financiële situatie van het Stadstheater en de noodzaak van de verbouwing en aanvullende subsidies. De gesprekken hebben niet geleid tot overeenstemming tussen de gemeente en het Stadstheater. Het college van b en w legde daarom drie scenario's voor aan de raad.
Wensen en zorgen
In de gesprekken die zijn gevoerd, hebben zowel het Stadstheater als de gemeente kunnen aangeven waar hun wensen en zorgen zitten. En hoewel er diverse oplossingsrichtingen zijn onderzocht, legde het college de boven genoemde drie scenario's dinsdag voor aan de gemeenteraad.
Tekorten in de exploitatie
Directeur Esther Hammink zei tijdens het beeldvormend politiek beraad dat het Stadstheater jaarlijks 400.000 euro toelegt op de exploitatie en daardoor onmogelijk geld kon en kan reserveren voor verduurzaming en renovatie van de theaterzaal. De gemeente draagt ieder jaar 550.000 euro bij. Zij stelt aan de andere kant dat zij voor de noodzakelijke verduurzaming en renovatie zorgvuldig wil omgaan met besteden van gemeenschapsgeld aan een private onderneming. Want dat is het Stadstheater.
U kunt het politiek beraad van dinsdag 6 januari terugkijken via de website van de gemeenteraad.
Henk Kooy