Woensdag 13 december 2023
Sinds de coronacrisis zijn er veel meer meldingen van overlast door jongeren. Dat blijkt uit onderzoek naar jeugdcriminaliteit door Bureau Beke in opdracht van de gemeente. 'Grenzen opzoeken'
In 2021 kwamen er 459 meldingen van overlast binnen bij de politie. Dat zijn er 63 per 10.000 inwoners. Het hoogste aantal in de regio. Twee jaar eerder, voor corona, waren er maar 153 meldingen. Ook in de horeca zoeken jongeren sinds corona vaker de grenzen op, zeggen ondernemers tegen de onderzoekers.
In Almelo loopt 1 op de 20 jongeren het gevaar terecht te komen in (drugs)criminaliteit. Dat is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Maar wat betreft het gevaar van ondermijning staat Almelo op plek 21 van de 352 gemeenten. De hoogste plek van Overijssel.
Ondermijning is als criminelen misbruik maken van de gewone economie om hun geld wit te wassen. Bijvoorbeeld door jongeren in te schakelen al geldezel. Dat is iemand die zijn rekening laat gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken.
Geen stabiele basis
Jongeren in Almelo lopen extra gevaar om hiermee in aanraking te komen omdat er hier relatief veel arme gezinnen zijn met grote schulden. Omdat het bij veel jongeren ontbreekt aan een stabiele sociale basis. Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking lopen extra gevaar.
De gemeente gaat nu extra onderzoek doen naar kwetsbare jongeren en jeugdcriminaliteit.
Jan Willem Mensink
Foto Bureau Beke