Dinsdag 7 november 2023
De noodlijdende jeugdzorgorganisatie Jarabee hoeft het voorschot van 1,6 miljoen euro dat het van de Twentse gemeenten kreeg pas terug te betalen in januari 2025. Dat schrijft het college van b en w aan de gemeenteraad. Voortbestaan in gevaar
Dit voorjaar klopte de jeugdzorgorganisatie aan bij de 14 Twentse gemeenten voor wie het werkt omdat het voortbestaan direct in gevaar was. De gemeenten betaalden toen een keer de maandelijkse betaling vooraf in plaats van achteraf.
'Geen kostendekkende tarieven'
Volgens het college hebben meer jeugdzorgaanbieders in Nederland moeite om de zorg kostendekkend uit te voeren. Daarbij is er bijna geen geld om eventuele tegenvallers op te vangen. Oorzaken zijn onder meer te weinig personeel, geen kostendekkende tarieven, hogere kosten die niet worden vergoed, zoals energiekosten en inhuur van personeel. Ook hebben jongeren steeds vaker ingewikkelde zorg nodig.
Uit de rode cijfers komen
Volgens het college is Jarabee druk bezig met een plan dat ervoor moet zorgen dat de instelling uit de rode cijfers komt. Onder andere door een betere bedrijfsvoering en door meer uren te declareren. Ook de kosten die Jarabee maakt om te voldoen aan alle regels van de overheid zouden omlaag moeten.
'Risico bijna helemaal afgedekt'
Sinds kort is te zien dat het beter gaat schrijft het college. Maar het kost extra tijd voordat de kosten echt achteruitgaan. Dat gebeurt waarschijnlijk pas half 2024. Daarom hebben de Twentse gemeenten besloten dat Jarabee het voorschot van 1,6 miljoen euro pas terug hoeft te betalen in januari 2025. Volgens het college is het financiële risico daarmee bijna helemaal afgedekt.
'Nog een hoop te halen'
Opvallend genoeg zei wethouder Arjen Maathuis tijdens Zakelijk Almelo dat er in de jeugdzorg nog "een hoop te halen is" wanneer Almelo moet bezuinigen. Vanaf 2026 krijgt Almelo veel minder geld van het Rijk. En de gemeente moet dan 12,5 miljoen euro per jaar zien te bezuinigen.
Jan Willem Mensink