Donderdag 1 juni 2023
Lokale omroepen krijgen hun geld straks direct van het Rijk en niet meer van de gemeenten. Dat staat in het plan dat staatssecretaris Gunay Uslu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Waakhond van democratie
De lokale publieke omroep moet de gemeente kritisch volgen. Dat kan lastig zijn als de omroep via diezelfde gemeente wordt betaald. Dat moet veranderen, vindt de staatssecretaris. Want de lokale publieke omroep is de waakhond van de lokale democratie. Die moet onafhankelijk zijn.
Grotere streekomroepen
Uslu wil ook dat de lokale omroepen groter worden. Want een grotere omroep heeft meer geld om professionele journalisten in dienst te nemen. Daarom moeten lokale omroepen worden samengevoegd tot grotere streekomroepen. Die gaan werken voor een gebied dat vaak groter is dan 1 gemeente.
Goede balans
Maar die nieuwe streekomroepen mogen ook niet te groot worden. Er moet een goede balans zijn tussen de lokale en de regionale onderdelen van de omroep, schrijft Uslu: "Ze moeten elkaar versterken en niet beconcurreren."
1Twente te groot
Eén streekomroep voor Twente, zoals de omroep 1Twente wil, zou dan te groot worden. Want met 600.000 inwoners heeft Twente 60% van de inwoners van Overijssel. Terwijl in de rest van Overijssel voor 40% van de inwoners 4 streekomroepen zijn.
Tweede Kamer moet nog besluiten
De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over de plannen van de staatssecretaris. Het is nog niet bekend wanneer dat op de agenda staat.
Door Jan Willem Mensink