Donderdag 11 mei 2023
De vernieuwing van de Grotestraat Noord gaat vanaf begin volgend jaar van start. Ondernemers en bewoners werden woensdag bijgepraat over de gedaantewisseling van hun straat.Andere functie
Door de vernieuwing krijgt de Grotestraat Noord een fraaier aanzien en ook een andere functie. De bedoeling is dat straks 80% wordt bewoond en dat 20% wordt gebruikt als winkel.
Groen en water
Er komt een brede stoep, zoals die er vroeger ook was, waarin plek is voor geveltuintjes en ander groen zoals kleine bomen. In de straat komen mooiere stenen en er komt straatmeubilair zoals ook op het Marktplein is te zien. Er zijn ook plannen voor een watergoot, inclusief waterspuwers. Die goot kan in de toekomst via de Hagengracht worden doorgetrokken tot aan de markt. Op die manier volgt het de loop van het vroegere riviertje De Hagen.
Kerkplein
Ter hoogte van het Kerkplein is er ruimte voor meerdere grotere bomen en bankjes. De huidige fontein zou moeten verdwijnen, staat in het voorlopige plan. Er kan ook een terras komen want het vroegere Talamini-pand heeft een horecabestemming.
Autoverkeer
Volgens het plan blijft het 1-richtingverkeer voor auto's, maar het is niet de bedoeling dat daar veel gebruik van wordt gemaakt. Parkeren is niet mogelijk. Wel komen er 3 plekken waar een auto kort kan stoppen.
Zorg en ergernis
De bewoners en ondernemers zijn over het algemeen blij met het plan en zijn ook tevreden over de manier waarop ze konden meedenken. Wel zijn er zorgen over de vraag waar toekomstige bewoners moeten parkeren. En is er ergernis over de huidige leegstand en verloedering van sommige panden.
Parkeren
Volgens de gemeente kunnen nieuwe bewoners hun auto's parkeren in bijvoorbeeld parkeergarage Oosterborgh aan de Sluiskade Zuidzijde. Daar is altijd op dit moment ruim voldoende plek.
Leegstand en verloedering
Eigenaren van leegstaande winkelpanden die dreigen te verloederen, kunnen met verschillende subsidies worden gestimuleerd daar iets tegen te doen. Bovendien zorgt een verbetering van het straatbeeld er vaak voor dat eigenaren hun eigen pand ook gaan opknappen, nadat ze dat eerder telkens hadden uitgesteld.
Door Jan Willem Mensink