Woensdag 26 april 2023
Drie inwoners van de gemeente Almelo hebben ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Lees verder onder video:
Orde
Burgemeester Arjen Gerritsen hield op woensdag 26 april een toespraak en reikte Gerda Boertien, Gerrit Leus en Meindert van der Woude de versierselen uit die behoren bij de benoemingen in de Orde van Oranje-Nassau.
Gerda Boertien is het meest verbonden met de Kankerbestrijding. Al drie decennia is ze als vrijwilliger verbonden aan het KWF, het Koninklijk Wilhelmina Fonds. Ze startte in 1998 als algemeen bestuurslid voor de plaatselijke afdeling Almelo en sinds 20 jaar is ze secretaris. Naast de functie van secretaris vervult ze sinds 2008 de functie van voorzitter van het plaatselijke collecteteam met maar liefst 350 collectanten. Ze geeft leiding aan het bestuur, organiseert bestuursvergaderingen en houdt zich bezig met de goede bezetting van de afdeling en een goede verdeling van de verantwoordelijkheden. Ze heeft oog voor talenten van mensen en zet vrijwilligers daar in waar zij het meest tot hun recht komen op basis van hun kwaliteiten.
Gerrit Leus heeft zich gespecialiseerd in het opsporen van explosieven en bergen van gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit specialisme heeft hij ontwikkeld in dienst van het Vriezenveense bedrijf Leemans Speciaalwerken, waar hij u in 1971 in dienst trad. Binnen de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht heeft hij een hoog aanzien verworven door zijn kennis ván en ervaring mét het bergen van tijdens de tweede wereldoorlog neergestorte vliegtuigen. Met heel veel zorg, aandacht en liefde heeft hij deze bergingen als projectleider uitgevoerd.
Meindert van der Woude vertaalde in iets minder dan tien jaar vele tienduizenden Joodse grafstenen. Ook in Almelo, waar hij als bestuurslid actief betrokken is bij de Stichting tot Instandhouding van de Joodse Begraafplaats. Alle vertaalde en gedocumenteerde grafstenen zijn terug te vinden op de website van Het Stenen Archief. Al meer dan 12 jaar is Meindert als vrijwilliger aan deze stichting verbonden. Door de graven op de vele honderden Joodse begraafplaatsen in Nederland te inventariseren, te ontcijferen, te vertalen en tenslotte te digitaliseren, maken hij en de mede-vrijwilligers letterlijk ontmoetingen met het verleden mogelijk.
Door Henk Kooy