Vrijdag 21 april 2023
Burgemeester Arjen Gerritsen stak de lont van het grote kanon aan. De luide knal vormde de opening van het 5e Historisch Festival. Re-enactors uit heel Europa en zelfs Amerika zijn naar Almelo gekomen om daar samen onder andere de slag om Ruigenrode uit te beelden.De tekst gaat verder onder de video.
Oor bescherming
De burgemeester was deze keer goed voorbereid want hij had goede oor bescherming mee genomen. 'Ik lijk nu misschien op Micky Mouse, maar ik kan me van vier jaar geleden nog herinneren dat ik van de knal een week oorpijn heb gehad', vertelt Gerritsen.
Meer dan een veldslag
Voorzitter van het Historisch Festival is Egbert Willems. Hij legt nog eens uit dat het niet alleen om het uitbeelden van een slagveld gaat, maar dat Napeleon in zijn tijd heel veel voor Nederland betekend heeft. Hij heeft bijvoorbeeld het belastingstelsel ingevoerd waarmee we nu nog steeds werken.
Lessen op scholen
De afgelopen weken hebben vrijwel alle basisschoolleerlingen geschiedenislessen gehad uit de tijd van Napoleon rond 1800. Nieuw is de Ambulance die nu op het terrein staat en onlangs is gerealiseerd, geheel naar de originele tekeningen van twee eeuwen geleden.
Re-enactors
Dit jaar zijn er weer meer re-enactors naar het Schelfhorstpark gekomen dan voorgaande jaren. Ze leven in hun kampement helemaal zoals ze twee eeuwen geleden ook deden. Er is ook dit jaar weer een cavalerie met ongeveer 12 paarden te zien.
Groots programma
Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur is er de hele dag vertier voor jong en oud. Op zaterdag is er ook nog een parade in het centrum en om 15.30 uur begint de slag om Ruigenrode en op zondag vindt deze veldslag om 15.15 uur plaats. Vergeet niet om oordoppen te gebruiken, vooral bij kinderen. Ze worden beschikbaar gesteld op het terrein.
Vrijwilligers en sponsoren
Er zijn heel veel vrijwilligers en sponsoren die dit Historisch Festival mogelijk maken. Zonder hen had dit festival niet door kunnen gaan. De toegang is gratis, maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.
Door Marion Wesselink