Dinsdag 25 april 2023
Vier Twentse lokale omroepen gaan samenwerken om de vorming van een streekomroep in Twente te bevorderen. De vorming van streekomroepen in Nederland is onderdeel van een vernieuwde mediawet die naar verwachting vanaf 2025 gestalte gaat krijgen en die als doel heeft om de publieke lokale omroeplaag verder te versterken en te professionaliseren.Het initiatief van de Twentse omroepen is een vervolg op een eerdere bijeenkomst met de gezamenlijke Twentse lokale omroepen die plaatsvond in Almelo in februari 2023. Bij dat overleg bleek dat een brede meerderheid van de omroepen voorstander is van onderlinge samenwerking, op basis van een gelijkwaardige inbreng en met behoud van eigen identiteit en zelfstandigheid.
Streekomroep
Het vormen van een streekomroep is essentieel, in 2025 zal het medialandschap er anders uitzien. De ruim 200 lokele omroepen zullen omvormen naar 80 streekomroepen. Een streekomroep is een stadsomroep of een streek-brede samenwerking van lokale omroepen binnen een gebied zoals deze door de NLPO vastgesteld is in de kaart ̃NLPO streekindeling Lokale Omroepen, juni 2017”
Convenant op weg naar 2025
Omroep Almelo, organisator van het overleg met de Twentse omroepen, heeft het initiatief genomen tot de opstelling van een convenant. In eerste instantie gaan Omroep Almelo, RTV Sternet (Haaksbergen), Hofstreek Omroep (Hof van Twente) en Radio350 (Rijssen-Holten) hierbij als kartrekker fungeren. De vier omroepen gaan samen aan de slag om zich voor te bereiden op de veranderingen die de nieuwe mediawet in 2025 naar verwachting met zich mee zal brengen. Veranderingen zijn onder andere extra eisen op het gebied van de programmering van de omroepen en het realiseren van een volwaardige en gezonde journalistieke organisatie. De genoemde omroepen gaan uit van de vorming van een streekomroep met een verzorgingsgebied van rond de 200.000 inwoners. Dit sluit aan bij het advies van het ministerie van OCW en de VNG voor de omvang van een goed functionerende streekomroep.
Toekomst en verleden
Van 2012 tot 2020 was er al eens een samenwerking tussen 10 lokale omroepen in Twente. In 2020 zijn drie omroepen, Borne, Haaksbergen en Almelo, uit deze samenwerking gestapt omdat de toegevoegde waarde van de samenwerking steeds minder werd. Hellendoorn, Wierden, Hof van Twente waren al eerder uit de samenwerking gestapt vanwege een verschil van inzicht. Het doel was om samen te werken op redactioneel en professioneel gebied. Hier bleek in de praktijk helaas niet veel van terecht te komen.
Samenwerken
De samenwerking houdt wat de initiatiefnemers betreft niet op bij de grenzen van de streekomroep. Ook met de omroepen in de omliggende gemeenten is overleg en zal actief samenwerking gezocht worden. Uitbreiding van het samenwerkingsconvenant met nog meer omroepen is zeker niet uit te sluiten.
Door Charlotte de Lange