CO2-neutraal vervoer via groene hubs

Vrijdag 31 maart 2023
Almelo wordt één van de steden waar logistiek dienstverlener TSN Groen een zelfvoorzienende hub gaat bouwen, met de bedoeling om de bezorging van consumentengoederen in Nederland CO2-neutraal te maken. Er komen in Nederland minstens zes van die zelfvoorzienende hubs.

Een hub is een centraal overslagpunt in een distributienetwerk van waaruit afzenders en ontvangers van goederen worden bediend.

Vanuit deze hubs verzorgen elektrische vrachtwagens de zogenaamde last-mile distributie van consumentengoederen. Hiermee worden op jaarbasis 1,5 miljoen leveringen CO2-neutraal bezorgd. Het project moet aan 300 mensen werk gaan bieden.

Aanleiding
De aanleiding voor dit project is het behalen van de milieu- en klimaatdoelen voor de logistieke sector. In 2025 moeten tientallen steden een emissievrije zone in de binnenstad instellen. Ook mogen er in 2030 alleen nog maar schone bestelauto's en vrachtwagens rijden in verschillende stadscentra. Dit brengt vele problemen mee voor vervoerders.

Oplossing van het probleem
TSN Groen heeft een oplossing voor dit eerdergenoemde probleem gevonden, namelijk zogeheten green hubs instellen. De initiatiefnemer heeft al zes van deze distributiepunten staan, maar daar moeten nog eens zes bijkomen. De locaties waar deze green hubs moeten komen, zijn: Almelo, Arnhem, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Goes, Groningen, Heerhugowaard, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Zwolle, de hoofdvestiging blijf in Houten.

Om zogenoemde verdozing tegen te gaan wordt er veel ingezet op bestaande bouw of herontwikkeling. Deze hubs in de Randstad, Amersterdam en Rotterdam, moeten een aansluiting krijgen op treinverbindingen, open water en zelfs luchtvaart. TSN Groen wil voor duurzaam vervoer van aanlevering van de hubs en het vervoer tussen die distributiepunten vrachtwagens op waterstof laten rijden.

Andries Vlot's reactie
De last-mile bezorging van goederen moet met elektrische voertuigen gebeuren. Omdat ze dichtbij de consument zitten, is de beperkte reikwijdte van deze elektrische vrachtwagens geen probleem. Ook is dit model bedoeld voor gemeenten: “Denk aan de leveringen voor de plaatselijke bibliotheek, het zwembad, of gemeentehuizen. Nu worden zaken als kantoorbenodigdheden, papier en meubels telkens apart vervoerd. Zeker in landelijk gebied worden zo onnodige kilometers gemaakt met fossiele brandstofvoertuigen. Dat is met dit model verleden tijd”, aldus Andries Vlot, directeur TSN Groen.

Veel goederen kunnen straks gebundeld op weg, vanwege samenwerking met verschillende transportbedrijven. Doordat goederen gebundeld op pad kunnen, wordt het aantal vervoersbewegingen teruggedrongen en de leefbaarheid in en rond de stad gehandhaafd of verbeterd. De impact is volgens Vlot 'zeer groot'. Ervan uitgaande dat vanuit elke hub per dag 450 CO2-neutrale zendingen mogelijk zijn, gaat het op jaarbasis om 1,5 miljoen leveringen.

Einde gemaakt aan vervuilende retourartikelen
Ook moet er een eind worden gemaakt aan de milieuvervuiling door retourartikelen. Om deze reden worden alle groene hubs uitgerust met een zogenaamde refurb-afdeling. “Goederen die vaak nog prima bruikbaar zijn, belanden nu op afvalbergen of in de woestijn. Wij gaan ze repareren, liefst door mensen met een arbeidsbeperking, en ze vervolgens weer verkopen en bezorgen vanuit diezelfde hub. Zo krijgen ze een tweede leven”, aldus Vlot.

Dit project moet werk gaan bieden aan zo'n 300 mensen. Het gaat vooral om vrachtwagenchauffeurs, bijrijders, planners en magazijnmedewerkers. “We willen mensen inzetten die al in die provincie in de logistiek werken. Het wordt beslist geen broodroof”, aldus Vlot.

De kosten van dit project worden geschat op 120 miljoen euro. Vlot ziet deze rekening allerminst als een probleem: “Investeerders bieden zich nu al uit zichzelf aan. Iedereen is zich ervan bewust dat we een groot probleem hebben als straks tientallen steden op slot gaan voor voertuigen op diesel. Zo ben ik in gesprek met multinationals die continuïteit willen voor hun goederenleveringen in Nederland”, aldus Andries Vlot. De directeur is van mening dat het model na Nederland ook kan worden uitgerold in heel Europa.

Foto's: TSN Groen

Door Sibren Veenvliet
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Urenco houdt zaterdag open dag

Urenco Almelo houdt zaterdag 10 juni een open dag van 11.00 ...

Weer plannen voor woonwijk Leemslagen

De gemeente werkt weer aan plannen voor een woonwijk in Leem...

Almelo wil meer geld van provincie voor aanpak criminaliteit

De gemeente vraagt aan de provincie Overijssel om meer geld ...

CDA bezorgd over aantrekkelijkheid van de stad

Het CDA wil weten waarom Almelo het zo slecht doet in de jaa...

Bredere fietspaden van Rechteren Limpurgsingel

Vanaf de van Rechteren Limpurgsingel kun je tijdelijk niet n...

AlmeloPanel wil weten wat met uitkomst gebeurt

Leden van het AlmeloPanel willen weten wat de gemeente met d...

Bestuurders Almelo Sociaal lopen weg

Almelo Sociaal kampt met een bestuurlijke leegloop. Onlangs ...

Volop woningbouw in binnenstad

In en rond de Grotestraat wordt hard gewerkt aan de bouw van...

Eerste editie Möll'n Festival in Windmolenbroek

Voor en door de Windmolenbroek was de eerste editie van het ...

Servus verzorgt aftrap seizoen Beeklustpark

Musicaltheater Servus verrichtte zondag met de voltallige be...

Het Kleine Reizende Circus van De Klup Twente

De toneelklup van Stichting De Klup Twente is al geruime tij...

Pan op het vuur veroorzaakt brandje

In een woning boven het SNS-kantoor in de Grotestraat brak z...

57.526,00 ingezameld door de Almeloopers

De Almeloopers hebben 57.526,00 euro opgehaald voor de palli...

Stadsentree nu officieel geopend

Onder het toeziend oog van medewerkers van aannemer NTP, de ...

Stroatproat: Almelo onaantrekkelijk om te wonen?

Hij is er weer: de jaarlijkse Atlas voor gemeenten. De 50 gr...

Pop-up Awareness expositie geopend [update]

De pop-up expositie Awareness van het kunstenaarskoppel Zano...

Gemeente in actie tegen afvalprobleem

De gemeente gaat bewoners beter informeren over afval. Bijvo...

Rijk betaalt lokale omroep straks direct

Lokale omroepen krijgen hun geld straks direct van het Rijk ...

Raad stemt in met aankoop Hofkeshuis

De kogel is door de kerk: de gemeenteraad heeft dinsdagavond...

Gemeente gaat weer praten met stadstheater

"Ik wil me richten op de toekomst en ga open het gesprek in ...
© 1986 - 2023 Stichting Lokale Omroep Almelo