CO2-neutraal vervoer via groene hubs

Vrijdag 31 maart 2023
Almelo wordt één van de steden waar logistiek dienstverlener TSN Groen een zelfvoorzienende hub gaat bouwen, met de bedoeling om de bezorging van consumentengoederen in Nederland CO2-neutraal te maken. Er komen in Nederland minstens zes van die zelfvoorzienende hubs.

Een hub is een centraal overslagpunt in een distributienetwerk van waaruit afzenders en ontvangers van goederen worden bediend.

Vanuit deze hubs verzorgen elektrische vrachtwagens de zogenaamde last-mile distributie van consumentengoederen. Hiermee worden op jaarbasis 1,5 miljoen leveringen CO2-neutraal bezorgd. Het project moet aan 300 mensen werk gaan bieden.

Aanleiding
De aanleiding voor dit project is het behalen van de milieu- en klimaatdoelen voor de logistieke sector. In 2025 moeten tientallen steden een emissievrije zone in de binnenstad instellen. Ook mogen er in 2030 alleen nog maar schone bestelauto's en vrachtwagens rijden in verschillende stadscentra. Dit brengt vele problemen mee voor vervoerders.

Oplossing van het probleem
TSN Groen heeft een oplossing voor dit eerdergenoemde probleem gevonden, namelijk zogeheten green hubs instellen. De initiatiefnemer heeft al zes van deze distributiepunten staan, maar daar moeten nog eens zes bijkomen. De locaties waar deze green hubs moeten komen, zijn: Almelo, Arnhem, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Goes, Groningen, Heerhugowaard, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Zwolle, de hoofdvestiging blijf in Houten.

Om zogenoemde verdozing tegen te gaan wordt er veel ingezet op bestaande bouw of herontwikkeling. Deze hubs in de Randstad, Amersterdam en Rotterdam, moeten een aansluiting krijgen op treinverbindingen, open water en zelfs luchtvaart. TSN Groen wil voor duurzaam vervoer van aanlevering van de hubs en het vervoer tussen die distributiepunten vrachtwagens op waterstof laten rijden.

Andries Vlot's reactie
De last-mile bezorging van goederen moet met elektrische voertuigen gebeuren. Omdat ze dichtbij de consument zitten, is de beperkte reikwijdte van deze elektrische vrachtwagens geen probleem. Ook is dit model bedoeld voor gemeenten: “Denk aan de leveringen voor de plaatselijke bibliotheek, het zwembad, of gemeentehuizen. Nu worden zaken als kantoorbenodigdheden, papier en meubels telkens apart vervoerd. Zeker in landelijk gebied worden zo onnodige kilometers gemaakt met fossiele brandstofvoertuigen. Dat is met dit model verleden tijd”, aldus Andries Vlot, directeur TSN Groen.

Veel goederen kunnen straks gebundeld op weg, vanwege samenwerking met verschillende transportbedrijven. Doordat goederen gebundeld op pad kunnen, wordt het aantal vervoersbewegingen teruggedrongen en de leefbaarheid in en rond de stad gehandhaafd of verbeterd. De impact is volgens Vlot 'zeer groot'. Ervan uitgaande dat vanuit elke hub per dag 450 CO2-neutrale zendingen mogelijk zijn, gaat het op jaarbasis om 1,5 miljoen leveringen.

Einde gemaakt aan vervuilende retourartikelen
Ook moet er een eind worden gemaakt aan de milieuvervuiling door retourartikelen. Om deze reden worden alle groene hubs uitgerust met een zogenaamde refurb-afdeling. “Goederen die vaak nog prima bruikbaar zijn, belanden nu op afvalbergen of in de woestijn. Wij gaan ze repareren, liefst door mensen met een arbeidsbeperking, en ze vervolgens weer verkopen en bezorgen vanuit diezelfde hub. Zo krijgen ze een tweede leven”, aldus Vlot.

Dit project moet werk gaan bieden aan zo'n 300 mensen. Het gaat vooral om vrachtwagenchauffeurs, bijrijders, planners en magazijnmedewerkers. “We willen mensen inzetten die al in die provincie in de logistiek werken. Het wordt beslist geen broodroof”, aldus Vlot.

De kosten van dit project worden geschat op 120 miljoen euro. Vlot ziet deze rekening allerminst als een probleem: “Investeerders bieden zich nu al uit zichzelf aan. Iedereen is zich ervan bewust dat we een groot probleem hebben als straks tientallen steden op slot gaan voor voertuigen op diesel. Zo ben ik in gesprek met multinationals die continuïteit willen voor hun goederenleveringen in Nederland”, aldus Andries Vlot. De directeur is van mening dat het model na Nederland ook kan worden uitgerold in heel Europa.

Foto's: TSN Groen

Door Sibren Veenvliet
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Voorlopig laatste dienst in Grote Kerk

Leden van wijkgemeente de Grote Kerk en veel andere belangst...

Raadslid Middelkamp uit PVA fractie gezet

Raadslid Marcel Middelkamp is per direct uit de Partij Vrij ...

Voorjaarsplantenruil van Groei en Bloei

Groei en Bloei organiseerde zaterdag de traditionele voorjaa...

Korenfestival is succes en voor herhaling vatbaar

"Voor herhaling vatbaar". Het was de reactie van veel inwone...

Stroatproat: handen af van treinpersoneel

De treinen staan 3 minuten stil: dat is naar aanleiding van ...

Dit is de eerste Stadsdichter van Almelo

Michelle Brouwer is de eerste officiële Stadsdichter van Al...

Gedichtenwedstrijd voor jongeren rondom 4 mei

De jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder de Almelose scholen v...

Zo'n 900 motorrijders in Almelo voor Peringatan Ride Out

Zo'n 900 motorrijders reden zaterdag van Groningen naar Alme...

Servus Junior presenteert Zo Goed Als Nieuw

De leden van Servus Junior hadden op 13 april een ‘doorloo...

Uitsmijters 55 openen nieuw clubhuis

Blij en trots verzamelden zich de leden en hun aanhang van h...

Kabinet komt met meer geld voor gemeenten

Het demissionaire kabinet geeft, in de begroting voor de kom...

Raadslid Zwerink stapt uit PvdA-fractie

Raadslid Herman Zwerink stapt uit de PvdA-fractie. Hij gaat ...

Actie tegen uitbuiting bij magazijn Bleckmann

Vakbond FNV en Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA voer...

Michelle Brouwer eerste stadsdichter van Almelo

Uit in totaal acht aanmeldingen is er vanmiddag één stadsd...

Sint Joseph verduurzaamt 90 woningen in de Valeriusstraat

De bewoners van 90 appartementen in de Valeriusstraat hebben...

Alexander Pechtold op bezoek bij Het Erasmus

Oud politicus en algemeen directeur van het CBR Alexander Pe...

Stroatproat: vindt u de binnenstad aantrekkelijk?

Het AlmeloPanel (712 leden) heeft gesproken: een zeer klein ...

Speelgoedbank heeft volop ruimte op nieuwe plek

De Speelgoedbank Twente is verhuisd van de Grotestraat 17 na...

Goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt

Heeft u een goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt...

Leerlingen havo 5 op bezoek bij de voedselbank

De voedselbank kreeg maandagochtend bezoek van een aantal le...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo