Zaterdag 25 maart 2023
VOETBAL - Dat het tijdens de ontslagperiode van Frank Wormuth in november 2022 niet helemaal goed is gegaan staat als een paal boven water. Mark Jan Fledderus, toen nog technisch directeur bij de Groningers, probeerde op een goedkope manier van Wormuth af te komen terwijl hij hem maanden daarvoor als een vorst had binnengehaald.Hoe bereken je een afkoopsom?
Natuurlijk blijft er altijd verschil tussen de interpretatie van de beide vechtende partijen, maar toen FC Groningen de afkoopsom voor een seizoen op de rekening van de Duitse trainer overmaakte, kregen ze dat per kerende post weer op hun rekening teruggestort. Met andere woorden, Frank Wormuth kon zich niet vinden in het bedrag dat de club dacht aan schadevergoeding te moeten overmaken. Tijd dus voor de gedupeerde trainer om de arbitragecommissie van de KNVB in te schakelen. Deze concludeerde dat FC Groningen handelde in strijd met de wet.
KNVB zet zaken keurig op een rij
De eis van Frank Wormuth loog er niet om want hij eiste een miljoen euro voor al die jaren waarvoor hij een contract tekende bij de club. Hij vond de opzegging van zijn contract onrechtmatig en onregelmatig, daarin ten volle gesteund door zijn zaakwaarnemer. De oud-trainer van Heracles Almelo nam geen genoegen met de 272.000 euro die FC Groningen dacht te moeten betalen. Er was wat geharrewar over de afspraken die trainer en club hadden gemaakt bij het aangaan van het contract. FC Groningen dacht dat de overeenkomst luidde: Alleen het eerste jaar hoeft afgekocht te worden terwijl Wormuth ging voor de complete looptijd van het contract en uitkwam op 1 miljoen Euro.
Mark Jan Fledderus, kwade genius in deze zaak
De technisch directeur handelde in diverse zaken verkeerd, aldus de arbitragecommissie. Er werd niet onomstotelijk vastgesteld dat Frank Wormuth niet goed functioneerde. FC Groningen legde geen bewijsstukken op tafel waaruit blijkt dat tijdens beoordelingsgesprekken zou zijn aangetoond dat Wormuth niet goed functioneerde. Dat de afstand tussen trainer en technisch directeur steeds groter werd zonder dat de club hier iets aan deed, kwam wel boven water. FC Groningen voerde aan dat de relatie tussen spelers en trainer niet optimaal was maar ook daarvan kon de arbitragecommissie geen bewijs vinden.
FC Groningen wil niet reageren
Frank Wormuth had een contract voor drie seizoenen dus was de salarissom voor een seizoen niet genoeg voor de totale afkoopsom. Daarin werd Frank Wormuth in het gelijk gesteld. Ook ging de KNVB niet zover om de eis van Frank Wormuth van een miljoen te accepteren. Men stelde dat 50% van het totale salaris over drie seizoenen voldoende was. Zodoende dient FC Groningen een bedrag over te maken naar de ontslagen trainer van ruim 400.000,- euro.
FC Groningen wilde op de uitspraak van de KNVB niet reageren en komt op een later moment met een reactie.
In zo'n zaak zijn er alleen maar verliezers
Het is een hele kunst voor diverse clubs om in geval van het ontslaan van de trainer zaken correct af te handelen. Voor een dubbeltje op de eerste rang geldt dan niet, respect voor elkaars standpunt en zorgen dat zaken goed geregeld worden is dan een eerste vereiste. Mark Jan Fledderus vertrok uit Almelo nadat hij bij Heracles pas net als beginnend technisch manager was aangesteld, eigenlijk nog niet wetende wat er in zo'n functie allemaal komt kijken. Zijn gebrek aan routine voor deze functie breekt hem nu bij FC Groningen op die hem inmiddels heeft ontslagen. Twee gebroken mensen, Mark Jan Fledderus en Frank Wormuth die allebei hun weg weer moeten vinden in de mooie, maar soms ook raadselachtige voetbalwereld.
Door Hendry Bosch.