Donderdag 9 maart 2023
In de grote hal van het nieuwe Stadshuis heeft het imposante Mozaïekkunstwerk van wijlen Jan Schoenaker een heel bijzondere plek gekregen.Norman Vervat
Via Norman Vervat van de monumentale kunst in Nederland in samenwerking met de gemeente Almelo is geregeld dat het Mozaïek kunstwerk van Jan Schoenaker behouden is gebleven voor de stad. De toekomstige bewoners in het Stadshuis kunnen straks dagelijks genieten van het kunstwerk.
Bekijk hier de video:
Jan Schoenaker
De maker van het kunstwerk is Jan Schoenaker. Hij is overleden in 2017 op 94- jarige leeftijd. Hij verwierf grote bekendheid in zowel binnen- in als buitenland als schilder en glazenier en ook door zijn mozaïekwerken. Hij maakte eind jaren '50 het Mozaïek kunstwerk voor de VVBA wat nu Bouwmensen heet. Het verbeeldt Sint Maarten op het paard die een deel van zijn mantel aan een bedelaar geeft.
Firma van Sabben
De firma van Sabben Tegelwerken uit Oud Beijerland heeft destijds het kunstwerk van de muur gehaald in het pand van Bouwmensen aan de de Veldkampsweg. Arno van Sabben hoopte het in grote delen mee te kunnen nemen naar zijn werkplaats in oud Beijerland. Helaas lukte dat niet en viel het werk uiteen in ongeveer 70.000 stukjes. De laag cement die voor het kunstwerk was gebruikt, bleek niet sterk genoeg, waarschijnlijk door de kleuren die gebruikt zijn.
Opdracht van te voren geregeld
'De hele opdracht was voor een bepaald bedrag door mij aangenomen en van te voren afgerekend via de gemeente Almelo. Dus ik moest het wel afmaken', vertelt Arno van Sabben. 'Dat vond ik minder erg omdat er geen tijdslimiet op zat. Als ik alle uren die er vervolgens in zijn gaan zitten had mogen rekenen, had het kunstwerk een vermogen gekost', geeft Arno lachend aan.
Na vier jaar klus geklaard
Bijna vier jaar lang was hij bezig, daarbij hielpen zijn vrouw en een twee kinderen ook dapper mee in vakantie uurtjes en na school/werktijd. Het geeft hem veel voldoening dat het Mozaïek kunstwerk een prachtige plek in de hal van het nieuwe Stadshuis heeft gekregen.
Door Marion Wesselink