Zondag 19 februari 2023
FNV meldt dat het streekvervoer aanstaande woensdag en vrijdag opnieuw wordt platgelegd. Het is, zo meldt de vakbond, het begin van een nieuwe reeks stakingen.Slecht
Volgens FNV-bestuurder Streekvervoer Marijn van der Gaag is de grens bereikt voor de mensen in het streekvervoer. "De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer”, aldus van der Gaag.
Ultimatum
Vrijdag werd bekend dat werkgevers niet op het ultimatum van vakbonden FNV en CNV in zouden gaan. Dat ultimatum ligt voor tot en met maandag. Volgens voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie biedt het ultimatum geen basis voor verdere cao- onderhandelingen.
Zo eist de FNV een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. "Dat geld is er niet", zegt Fred Kagie. "Staken betekent niet dat het geld er ineens toch is". Het loonbod van VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar.
Medewerkers in het streekvervoer legden begin februari ook al door het hele land het werk neer, uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden. Ook zou de werkdruk door de vele zieken te hoog zijn, al bestrijden de werkgevers de cijfers die de vakbonden noemen. Die claimen dat een op de vijf werknemers ziek is. Volgens werkgeversvereniging VWOV gaat het om een ziekteverzuim van één op de tien.
Dreiging
De vakbonden en werkgevers zijn in een impasse terecht gekomen in de onderhandelingen over de grote cao in het streekvervoer, die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. Voor aanvang van de stakingen werden zowel door werkgevers als de bonden ultimatums gesteld. De bonden dreigden met stakingen als niet aan hun eisen tegemoet zou worden gekomen.
(Bron: AD van zondag 19 februari)
Door Henk Kooy