Woensdag 1 maart 2023
Omroep Almelo heeft een nieuw bestuur en is daarmee voortvarend het pad naar verdere professionalisering ingeslagen. De nieuwe bestuursleden komen uit verschillende hoeken van de samenleving.Voorzitter
Met voorzitter Lieneke Bolhuis heeft Omroep Almelo een zwaargewicht uit het sociale domein in huis. Een indrukwekkend scala aan beleids- en consultantswerk bij vele gemeentes in het hele land in ruim twintig jaar. Momenteel is ze werkzaam als directeur-bestuurder SIZ Twente en in haar eigen onderneming Bolhuis Advies.
Naast haar professionele werkzaamheden had en heeft ze tal van functies in het vrijwilligerswerk. Ze heeft een grote voorliefde voor het lokale: zo is ze voorzitter-bestuurder van de Speelgoedbank, secretaris van de Heracles Foundation, secretaris en kwartiermaker van De Buurvrouw en tot voor kort had ze zitting in het Programmabeleid Bepalend Orgaan van Omroep Almelo. Dé omroep die het nieuws van Almelo van dichtbij, vanuit de haarvaten brengt.
De nieuwe Mediawet maakt een verdere omslag naar professionalisering noodzakelijk en aangezien Lieneke Bolhuis een voorliefde heeft om dit soort ontwikkelingen vlot te trekken en als hobby het regelen van subsidies en fondsen, kon ze naar eigen zeggen geen ‘Nee’ zeggen toen haar gevraagd werd zitting te nemen in het omroepbestuur. Als stip op de horizon noemt ze een veel grotere bekendheid van AAVISIE/AAFM. Ze streeft naar nog meer betrokkenheid vanuit de Almelose samenleving zelf en grotere toegankelijkheid tot de omroep.
Penningmeester
John Meuleman werkte veertig jaar lang in het onderwijs. Eerst als leerkracht en daarna als directeur van diverse basisscholen in Vriezenveen, Nijverdal en Hellendoorn. Tien jaar zat hij in het bestuur van de Almelose korfbalclub AKC, negen jaar lang was hij voorzitter van Muziektheater Servus Almelo. Samen met Jan Marten de Jong is hij initiatiefnemer van GelijkSpel.
Hij kende de Almelose omroep vanwege de samenwerking bij de uitvoeringen van Muziektheater Servus en na Servus wilde hij iets heel anders oppakken dan onderwijs, cultuur of sport. Als geboren en getogen Almeloër gaat de lokale omroep hem zeer aan het hart.
Zijn grootste streven is om AAVISIE/AAFM toekomstbestendig te maken en bijdragen aan verdere professionalisering van de omroep, uiteraard met behoud van vrijwilligers. Daarbij is het behouden van de zendmachtiging essentieel. Ook zou hij graag meer jongeren aan de omroep willen binden.
Secretaris
Ton Loman heeft zijn hele werkzame leven met mensen gewerkt. Laatste werkgever was BAM. Het secretarisschap betekent zijn tweede leven bij de omroep. Hij zat altijd in het PBO, het programmabeleid bepalend orgaan. Toentertijd kwam hij er in vanwege zijn werk bij zijn parochiekerk St.-Egbertus. Nu is hij nog voorzitter van de Raad van Advies van de Wonne. Ook is hij secretaris van de Goede Doelen Week in Bornerbroek.
'In Almelo moet de knop om naar onze merken AAFM en AAVISIE. De Lokale Omroep Almelo moet nog beter gehoord en gezien worden' aldus Loman. 'We gaan onze vrijwilligers ondersteunen met professionals en er samen voor zorgen dat we in Almelo en omgeving blijven'. 'Meer reportages, meer scholing staan hierbij voorop. De omroep is er voor ons allemaal. LOA, je kunt er niet omheen'!
De toekomst
Onder dit bestuur moet de verdere professionalisering vorm gaan krijgen. Van de driehonderd lokale omroepen zullen er tachtig overblijven in 2025: dat is nieuw beleid. De vraag is wat AAVISIE/AAFM moet doen om bij die tachtig te komen? Vrijwilligers zullen samen met professionals goede programma’s maken die ertoe doen voor de stad Almelo. Omroep Almelo als tegenwicht voor andere media, met journalistiek die gebaseerd is op feiten en hoor en wederhoor toepast. Het bestuur zal daarom voorwaardenscheppend bezig zijn.
Binnenkort is er overleg met andere lokale omroepen. Twente is groot genoeg voor twee streekomroepen. Als het aan Omroep Almelo ligt komt er, behalve 1Twente, nog een streekomroep bij. Samenwerking met andere lokale omroepen is daarbij het doel, gebruikmakend van elkaars kwaliteiten en mogelijkheden. Dat betekent uitwisseling en gelijkwaardigheid, met behoud van eigenheid.
Door Jenny van Dorsten