Theaterspektakel DHLOMO verplaatst naar 2023

Zondag 13 maart 2022
Het Theaterspektakel DHLOMO is verplaatst naar 2023. Oorspronkelijk zou het evenement in juni starten op Erve Asito in Almelo. Gezien de huidige ontwikkelingen rondom corona, ziet de organisatie zich echter genoodzaakt om de programmering aan te passen.

Met het theaterspektakel DHLOMO, een educatief- en dialoogprogramma, een documentaire, een concert en een heruitgave van de biografie van Darius Dhlomo, wil cultuurbeweging GelijkSpel de thema’s inclusiviteit en diversiteit onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Andere keuzes door hoge risico’s
Ook andere theaterproducties hebben momenteel last van de corona-gevolgen door het hoge percentage uitval door besmette of zieke personen binnen hun cast. Artistiek directeur van Gelijkspel Boudewijn Koops: “Met partners en producenten van vergelijkbare grote producties hebben we gesproken over de huidige risico’s. Deze zijn met de huidige coronamaatregelen voor ons simpelweg te groot. Voor ons een belangrijke reden om het theaterspektakel te verplaatsen naar volgend jaar”, aldus Koops.

GelijkSpel kan blijven rekenen op begrip van regisseurs Jörgen Tjon a Fong en Ko van den Bosch. Zij steunen dit besluit. Ook de betrokkenheid van de partners ADG dienstengroep, Heracles, gemeente Almelo en provincie Overijssel blijft bij alle programmaonderdelen onverminderd groot. "Door de creativiteit van de mensen bij de stichting GelijkSpel staat er nu een plan dat minimaal net zoveel kansen biedt. ADG blijft dan ook met onverminderd enthousiasme meedenken en -werken.", aldus Sander Haas, merkmanager bij ADG en als zodanig betrokken bij GelijkSpel.

Concert op Erve Asito
De organisatie kijkt momenteel naar de mogelijkheid van een concert dat oorspronkelijk later gepland stond maar nu naar voren wordt gehaald. De bedoeling is, dat dit concert in juni plaatsvindt, wederom op Erve Asito in Almelo. Evenals bij alle programmaonderdelen, staat ook bij dit concert de Zuid-Afrikaanse voetballer en oud-Heraclied Darius Dhlomo centraal. Naast voetballer was Dhlomo voetballer, bokser, muzikant en activist. Hoewel hij Afrikaanse roots had, vond hij uiteindelijk zijn thuis in Almelo. Het thuisgevoel van Dhlomo vormt voor GelijkSpel, de cultuurbeweging en organisator van het spektakel, de rode draad. Diverse artiesten, waarvan de definitieve line-up binnenkort bekend wordt gemaakt, zijn inmiddels al gepolst. De ticketverkoop gaat binnenkort van start.

Zorgvuldige aanpak bij thema als inclusiviteit
De onlangs aangetrede voorzitter van GelijkSpel Ayfer Koç vindt het jammer dat het theaterspektakel moet worden verplaatst, maar ziet het ook als een kans: “Als je een groot, maatschappelijk thema als inclusie op de agenda zet, dan zul je dat op een zorgvuldige manier moeten doen. Corona zorgde ervoor, dat we bepaalde groepen die we graag willen bereiken en betrekken uit met name Almelo en omgeving, niet konden aanhaken op de manier die we voor ogen hadden. Fysieke bijeenkomsten waren bijna niet mogelijk en juist die heb je nodig. Elkaar écht zien, met elkaar in gesprek gaan en een open blik hebben, zijn namelijk eerste stappen op weg naar inclusie. Door de programmering nu om te draaien en het concert naar voren te halen, kunnen we een jaar lang bouwen en steeds meer mensen uit de samenleving betrekken. Dat doen we met de diverse aanvullende programma’s op plekken als scholen, theaters, sportverenigingen, bibliotheken en in het kulturhus”, zo stelt Ayfer Koç.

Een thuisgevoel voor iedereen
GelijkSpel geeft aan dat het werken aan een inclusieve samenleving, ofwel het thuisgevoel dat zij iedereen gunt, ook voor henzelf een grote zoektocht is. Koç: “Alle ervaringen en leermomenten die we de komende tijd gaan opdoen, kunnen we samenbrengen in het theaterstuk, dat we volgend jaar op de planken gaan brengen. Wederom op Erve Asito, omdat die omgeving het kloppend hart vormt van de Almelose samenleving met een uitstraling naar ver daarbuiten”, aldus Ayfer Koç.

Over GelijkSpel
GelijkSpel heeft de overtuiging dat cultuur diverse leefwerelden bij elkaar kan brengen en verschillen kan overbruggen. Samen met inwoners, bedrijven, scholen en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is, creëren de professionals van het GelijkSpelteam landelijke impact. Dat doen ze met lef, nieuwsgierigheid en een open blik naar zichzelf en de wereld om zich heen.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Basisschool de Telgenborch naar WK in Houston

Het First Lego League team Simpel als WATTskeburt van basiss...

Voorjaarsconcert Oostvaarders maar dan anders

Shantykoor de Oostvaarders organiseert een voorjaarsconcert ...

CO2-neutraal vervoer via groene hubs

Almelo wordt één van de steden waar logistiek dienstverlen...

Stroatproat: is er een kloof met de Randstad?

Veel mensen in de regio’s voelen zich overgeslagen bij inv...

Aldi opent binnenkort in Windmolenbroek

De supermarktketen Aldi opent op woensdag 5 april haar deure...

Willeke Alberti zingt voor Zonnebloem

Eindelijk was het zover: Willeke Alberti kwam naar Almelo. D...

Bevrijdingsmonument geplaatst bij busstation

Wethouder Jan Martin van Rees en Jos Tornij hebben op woensd...

Hertenkampen zijn van grote waarde

Minister Adema van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kwam...

Sloop van gymzaal oude Kolkschool begonnen

De firma Kamphuis is met de sloop van de gymzaal van de oude...

Raad beslist over ontheffing verhuisplicht

De kandidaat wethouder voor D66, Margreet Overmeen, heeft on...

Bestemmingsplan Ary Schefferstraat gewijzigd

De gemeenteraad heeft ingestemd met de wijziging van het bes...

Gemeenteraad kiest vice-voorzitter

Louis Kampman (fractievoorzitter van LAS) is gekozen tot vic...

Dagelijks woningaanbod op WoningHuren.nl

In totaal 13 woningcorporaties bieden vanaf vandaag hun woni...

Hoogste trede op Prestatieladder voor Almelo

De Gemeente Almelo heeft de hoogste trede behaald op de Pres...

Honderdste uitzending Blauwe Barometer

‘Ik vroeg burgemeester Arjen Gerritsen om gast te zijn voo...

Frank Wormuth pakt ruim vier ton van Groningen

VOETBAL - Dat het tijdens de ontslagperiode van Frank Wormut...

Nieuwe kandidaat wethouder D66

Margreet Overmeen (49) is de nieuwe kandidaat wethouder voor...

Meevallers zorgen voor voorlopig positief jaarresultaat Almelo

De gemeente Almelo heeft haar voorlopige jaarresultaat van 2...

Stroatproat: moet de zomertijd worden afgeschaft?

De zomertijd is in aantocht: op de laatste zondag in maart m...

NK Tegelwippen is weer van start gegaan

150 gemeenten doen er aan mee: het Nederlands Kampioenschap ...
© 1986 - 2023 Stichting Lokale Omroep Almelo