Theaterspektakel DHLOMO verplaatst naar 2023

Zondag 13 maart 2022
Het Theaterspektakel DHLOMO is verplaatst naar 2023. Oorspronkelijk zou het evenement in juni starten op Erve Asito in Almelo. Gezien de huidige ontwikkelingen rondom corona, ziet de organisatie zich echter genoodzaakt om de programmering aan te passen.

Met het theaterspektakel DHLOMO, een educatief- en dialoogprogramma, een documentaire, een concert en een heruitgave van de biografie van Darius Dhlomo, wil cultuurbeweging GelijkSpel de thema’s inclusiviteit en diversiteit onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Andere keuzes door hoge risico’s
Ook andere theaterproducties hebben momenteel last van de corona-gevolgen door het hoge percentage uitval door besmette of zieke personen binnen hun cast. Artistiek directeur van Gelijkspel Boudewijn Koops: “Met partners en producenten van vergelijkbare grote producties hebben we gesproken over de huidige risico’s. Deze zijn met de huidige coronamaatregelen voor ons simpelweg te groot. Voor ons een belangrijke reden om het theaterspektakel te verplaatsen naar volgend jaar”, aldus Koops.

GelijkSpel kan blijven rekenen op begrip van regisseurs Jörgen Tjon a Fong en Ko van den Bosch. Zij steunen dit besluit. Ook de betrokkenheid van de partners ADG dienstengroep, Heracles, gemeente Almelo en provincie Overijssel blijft bij alle programmaonderdelen onverminderd groot. "Door de creativiteit van de mensen bij de stichting GelijkSpel staat er nu een plan dat minimaal net zoveel kansen biedt. ADG blijft dan ook met onverminderd enthousiasme meedenken en -werken.", aldus Sander Haas, merkmanager bij ADG en als zodanig betrokken bij GelijkSpel.

Concert op Erve Asito
De organisatie kijkt momenteel naar de mogelijkheid van een concert dat oorspronkelijk later gepland stond maar nu naar voren wordt gehaald. De bedoeling is, dat dit concert in juni plaatsvindt, wederom op Erve Asito in Almelo. Evenals bij alle programmaonderdelen, staat ook bij dit concert de Zuid-Afrikaanse voetballer en oud-Heraclied Darius Dhlomo centraal. Naast voetballer was Dhlomo voetballer, bokser, muzikant en activist. Hoewel hij Afrikaanse roots had, vond hij uiteindelijk zijn thuis in Almelo. Het thuisgevoel van Dhlomo vormt voor GelijkSpel, de cultuurbeweging en organisator van het spektakel, de rode draad. Diverse artiesten, waarvan de definitieve line-up binnenkort bekend wordt gemaakt, zijn inmiddels al gepolst. De ticketverkoop gaat binnenkort van start.

Zorgvuldige aanpak bij thema als inclusiviteit
De onlangs aangetrede voorzitter van GelijkSpel Ayfer Koç vindt het jammer dat het theaterspektakel moet worden verplaatst, maar ziet het ook als een kans: “Als je een groot, maatschappelijk thema als inclusie op de agenda zet, dan zul je dat op een zorgvuldige manier moeten doen. Corona zorgde ervoor, dat we bepaalde groepen die we graag willen bereiken en betrekken uit met name Almelo en omgeving, niet konden aanhaken op de manier die we voor ogen hadden. Fysieke bijeenkomsten waren bijna niet mogelijk en juist die heb je nodig. Elkaar écht zien, met elkaar in gesprek gaan en een open blik hebben, zijn namelijk eerste stappen op weg naar inclusie. Door de programmering nu om te draaien en het concert naar voren te halen, kunnen we een jaar lang bouwen en steeds meer mensen uit de samenleving betrekken. Dat doen we met de diverse aanvullende programma’s op plekken als scholen, theaters, sportverenigingen, bibliotheken en in het kulturhus”, zo stelt Ayfer Koç.

Een thuisgevoel voor iedereen
GelijkSpel geeft aan dat het werken aan een inclusieve samenleving, ofwel het thuisgevoel dat zij iedereen gunt, ook voor henzelf een grote zoektocht is. Koç: “Alle ervaringen en leermomenten die we de komende tijd gaan opdoen, kunnen we samenbrengen in het theaterstuk, dat we volgend jaar op de planken gaan brengen. Wederom op Erve Asito, omdat die omgeving het kloppend hart vormt van de Almelose samenleving met een uitstraling naar ver daarbuiten”, aldus Ayfer Koç.

Over GelijkSpel
GelijkSpel heeft de overtuiging dat cultuur diverse leefwerelden bij elkaar kan brengen en verschillen kan overbruggen. Samen met inwoners, bedrijven, scholen en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is, creëren de professionals van het GelijkSpelteam landelijke impact. Dat doen ze met lef, nieuwsgierigheid en een open blik naar zichzelf en de wereld om zich heen.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Stroatproat: bent u voorbereid op een crisis?

Handig om in huis te hebben: een noodpakket. "Iedere Nederla...

Eerst lekker Bouwen daarna lekker Crossen

Leerlingen van het ROC de Sumpel zijn begonnen aan hun Truck...

Sportbegeleiding beste idee voor Schelfhorstpark

Bewoners uit Almelo konden bij het Move-it festival op zonda...

Almelo draagt bij aan ontbijt voor schoolkinderen

De gemeente Almelo stelt 50.000 euro beschikbaar om komende ...

Raad trekt burgerinitiatief kunstwerk terug

Tijdens het politiek beraad heeft de gemeenteraad toestemmin...

Almelo van alles te doen in de maand december

In de doorgaans koude decembermaand wordt er van alles georg...

Digitale opruiing wordt strafbaar in Almelo

De Almelose gemeenteraad heeft in de algemene plaatselijke v...

Lex ontdekt de gevels van Almelo

Aavisie heeft een stagiair en zijn naam is Lex. Hij komt uit...

Nieuwkomer in de raad: Elise Klaasen (ChristenUnie)

Zij is één van de nieuwkomers in de gemeenteraad: Elise Kl...

Auto rijdt na achtervolging tegen woning

Na een politieachtervolging is zondagavond rond 19.00 uur ee...

Mobiel Media Lab in de strijd tegen cybercrime

Tegen internetoplichting wordt het Mobiel Media Lab ingezet....

Campagne Orange the World van start

Om Geweld tegen Vrouwen tegen te gaan is, ook in Almelo, de ...

Stroatproat: geen smartphones meer op school?

"Een smartphone in de klas leidt af". Dat stelde hoogleraar ...

Almelose vrijwilligers vallen in de prijzen

Vier Almelose vrijwilligers(organisaties) kregen de Overijss...

Nieuwkomer in de raad: Max Christen (D66)

Hij is één van de nieuwkomers in de gemeenteraad: Max Chri...

Aftrap Duurzaam Aadorp naar Almelo Energie

De bijeenkomst [i]van duurzaam Aadorp naar Almelo Energie[/i...

Komt de bouw van de Spoorzone in gevaar?

Bouwprojecten mochten geen vertraging oplopen. Daarom hoefde...

Nieuwkomer in de raad: Esther Reinders (VVD)

Zij is één van de nieuwkomers in de gemeenteraad: Esther R...

Geen gemeentelijke crematie mogelijk voor Romy in Almelo

Romy Stolte (63) kreeg begin september het verschrikkelijke ...

Lex ontdekt de kunst in Almelo

Aavisie heeft een stagiair en zijn naam is Lex. Hij komt uit...
© 1986 - 2022 Stichting Lokale Omroep Almelo