Theaterspektakel DHLOMO verplaatst naar 2023

Zondag 13 maart 2022
Het Theaterspektakel DHLOMO is verplaatst naar 2023. Oorspronkelijk zou het evenement in juni starten op Erve Asito in Almelo. Gezien de huidige ontwikkelingen rondom corona, ziet de organisatie zich echter genoodzaakt om de programmering aan te passen.

Met het theaterspektakel DHLOMO, een educatief- en dialoogprogramma, een documentaire, een concert en een heruitgave van de biografie van Darius Dhlomo, wil cultuurbeweging GelijkSpel de thema’s inclusiviteit en diversiteit onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Andere keuzes door hoge risico’s
Ook andere theaterproducties hebben momenteel last van de corona-gevolgen door het hoge percentage uitval door besmette of zieke personen binnen hun cast. Artistiek directeur van Gelijkspel Boudewijn Koops: “Met partners en producenten van vergelijkbare grote producties hebben we gesproken over de huidige risico’s. Deze zijn met de huidige coronamaatregelen voor ons simpelweg te groot. Voor ons een belangrijke reden om het theaterspektakel te verplaatsen naar volgend jaar”, aldus Koops.

GelijkSpel kan blijven rekenen op begrip van regisseurs Jörgen Tjon a Fong en Ko van den Bosch. Zij steunen dit besluit. Ook de betrokkenheid van de partners ADG dienstengroep, Heracles, gemeente Almelo en provincie Overijssel blijft bij alle programmaonderdelen onverminderd groot. "Door de creativiteit van de mensen bij de stichting GelijkSpel staat er nu een plan dat minimaal net zoveel kansen biedt. ADG blijft dan ook met onverminderd enthousiasme meedenken en -werken.", aldus Sander Haas, merkmanager bij ADG en als zodanig betrokken bij GelijkSpel.

Concert op Erve Asito
De organisatie kijkt momenteel naar de mogelijkheid van een concert dat oorspronkelijk later gepland stond maar nu naar voren wordt gehaald. De bedoeling is, dat dit concert in juni plaatsvindt, wederom op Erve Asito in Almelo. Evenals bij alle programmaonderdelen, staat ook bij dit concert de Zuid-Afrikaanse voetballer en oud-Heraclied Darius Dhlomo centraal. Naast voetballer was Dhlomo voetballer, bokser, muzikant en activist. Hoewel hij Afrikaanse roots had, vond hij uiteindelijk zijn thuis in Almelo. Het thuisgevoel van Dhlomo vormt voor GelijkSpel, de cultuurbeweging en organisator van het spektakel, de rode draad. Diverse artiesten, waarvan de definitieve line-up binnenkort bekend wordt gemaakt, zijn inmiddels al gepolst. De ticketverkoop gaat binnenkort van start.

Zorgvuldige aanpak bij thema als inclusiviteit
De onlangs aangetrede voorzitter van GelijkSpel Ayfer Koç vindt het jammer dat het theaterspektakel moet worden verplaatst, maar ziet het ook als een kans: “Als je een groot, maatschappelijk thema als inclusie op de agenda zet, dan zul je dat op een zorgvuldige manier moeten doen. Corona zorgde ervoor, dat we bepaalde groepen die we graag willen bereiken en betrekken uit met name Almelo en omgeving, niet konden aanhaken op de manier die we voor ogen hadden. Fysieke bijeenkomsten waren bijna niet mogelijk en juist die heb je nodig. Elkaar écht zien, met elkaar in gesprek gaan en een open blik hebben, zijn namelijk eerste stappen op weg naar inclusie. Door de programmering nu om te draaien en het concert naar voren te halen, kunnen we een jaar lang bouwen en steeds meer mensen uit de samenleving betrekken. Dat doen we met de diverse aanvullende programma’s op plekken als scholen, theaters, sportverenigingen, bibliotheken en in het kulturhus”, zo stelt Ayfer Koç.

Een thuisgevoel voor iedereen
GelijkSpel geeft aan dat het werken aan een inclusieve samenleving, ofwel het thuisgevoel dat zij iedereen gunt, ook voor henzelf een grote zoektocht is. Koç: “Alle ervaringen en leermomenten die we de komende tijd gaan opdoen, kunnen we samenbrengen in het theaterstuk, dat we volgend jaar op de planken gaan brengen. Wederom op Erve Asito, omdat die omgeving het kloppend hart vormt van de Almelose samenleving met een uitstraling naar ver daarbuiten”, aldus Ayfer Koç.

Over GelijkSpel
GelijkSpel heeft de overtuiging dat cultuur diverse leefwerelden bij elkaar kan brengen en verschillen kan overbruggen. Samen met inwoners, bedrijven, scholen en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is, creëren de professionals van het GelijkSpelteam landelijke impact. Dat doen ze met lef, nieuwsgierigheid en een open blik naar zichzelf en de wereld om zich heen.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Repetities van Katoen en Water in volle gang

De repetities van de stadsmusical van Katoen en Water zijn i...

Verbod grondwateronttrekking Twente en Salland

Omdat er geen zicht is op neerslag van enige betekenis in de...

Indiëherdenking in heet Hagenborgpark

Twee dagen eerder dan gebruikelijk, vanwege de zondag, is de...

Fietsvierdaagse, liefst elektrisch

De Twentse Fietsvierdaagse werd afgelopen week verreden vanu...

Uitslaande brand op Bedrijvenpark Twente

Een brand bij Leemans Afval en Reiniging op het Bedrijvenpar...

Fietsvierdaagse is groots zonnig feest

'Wat een prachtige route en heerlijk fietsweer', is wat je u...

Zomerexpositie voor zowel toerist als inwoner

De zomerexpositie van Huis van Katoen & Nu staat in het teke...

Houten drukpoppetjes in kleinste expositieruimte

Gerrit Tijink is een verwoed verzamelaar van houten drukpopp...

Bedrijventerrein Bornsestraat krijgt horecaboot

Bedrijvenpark Bornsestraat in Almelo krijgt een eigen horeca...

Stroatproat Hoe zuinig bent u nu met water

"Hoe zuinig bent u nu met water?" In deze tijden van waterte...

Indiëherdenking op twaalf augustus

Dit jaar wordt op twaalf augustus de Indiëherdenking gehoud...

Brandweer rukt uit voor hotel Huis van bewaring

Vrijdagmorgen rukt de brandweer met 3 wagens uit voor een br...

Vechtstromen verwacht toenemend neerslagtekort

Waterschap Vechtstromen verwacht dat er de komende periode w...

Sharon Huzink rondemiss Profronde Almelo

Onderneemster Sharon Huzink (26 jaar) is dit jaar de rondemi...

Burgemeester wil vooral rust in de stad

"We hebben duidelijk gemaakt dat we in deze stad rust willen...

Overschildering omgekeerde vlag met Waterstad

In de vroege ochtend na de demonstratie tegen het weghalen v...

Honderden bij manifestatie boerenprotest bij Stadhuis update

Met een noodverordening heeft burgemeester Gerritsen een ein...

Begraafplaats Aadorp verloedert

'Mijn vader zou zich omdraaien in zijn graf wanneer hij deze...

WOM besluit voor protesten rond muurschildering

De Wet Openbare Manifestaties is ingezet door burgemeester A...

Nishicongroep in Theaterhotel bijeen

Gekleed in bijzondere kledij met veel Japanse invloeden kwam...
© 1986 - 2022 Stichting Lokale Omroep Almelo