Reconstructie Henriette Holstlaan van start

Dinsdag 7 september 2021
De werkzaamheden voor de reconstructie van de Henriette Roland Holstlaan gaan vanaf maandag 13 september van start. Aannemer NTP begint dan met fase 1, tussen de Schoolstraat en de Nijreessingel. Deze fase duurt ongeveer 12 tot 14 weken.

Tekst gaat verder onder de video


De gemeente Almelo gaat samen met aannemersgroep NTP deze belangrijke verkeersader toekomst- en klimaatbestendig maken. Op de kruispunten met de Jan Vermeerstraat en Frederik van Eedenstraat zijn de verkeersregelinstallaties (VRI's) toe aan groot onderhoud/vervanging. Mede gelet op de toename van het verkeer is besloten om alle werkzaamheden te combineren tot een reconstructie.

Op de schop
De eerste fase van deze werkzaamheden wordt dus uitgevoerd in het gedeelte van de Schoolstraat tot de Nijreessingel. Het wegprofiel wordt daarbij aangepast, de VRI's opgeruimd en vervangen door zogenaamde 'ovondes', (zoals in Almelo Noord). Een ovonde kan meer verkeer afhandelen dan een VRI (meer dan 20%). Verwacht wordt dat de doorstroming daardoor beter verloopt.

Niet meer inhalen
Eén rotonde verbindt de H.R. Holstlaan met de Jan Vermeerstraat en de Frederik van Eedenstraat. De andere rotonde de H.R. Holstlaan met de Rembrandtlaan. Er komt in beide richtingen één rijstrook; inhalen kan daardoor niet meer. De weg wordt daardoor veiliger en er is minder geluidsoverlast voor omwonenden.

Het LaRGaS principe
Verkeerslichten verdwijnen in dit nieuwe plan. Daarvoor in de plaats komen zogenaamde ovondes, volgens het principe: LAngzaam Rijden Gaat Sneller. (LaRGaS) Inhalen is straks niet meer mogelijk, er komen gescheiden rijbanen met een brede ecologisch ingerichte middenberm. Het niet meer kunnen inhalen betekent met name voor de omwonenden en aangrenzende bedrijven een verbetering van de luchtkwaliteit én terugbrenging van geluidsoverlast.

Bomenplan
Omdat er één rijstrook komt, is er ook meer ruimte voor bomen en wadi’s Een wadi is een soort sloot waar regenwater in kan lopen en in de bodem trekt. Bij mooi weer staat zo'n wadi droog maar vult zich tijdens een regenbui met water. Het water zakt daarna langzaam in de grond. Dit helpt tegen wateroverlast. Ook ziet de middenberm er mooi groen uit door de bloemen en kleine bomen geplant worden, zoals krentenboompjes, zwarte elsen, Amerikaanse kornoeljes, wilde appels. Aan de kant van de flats komen bomen die bovenin smaller zijn en voor genoeg licht zorgen.

Aan beide kanten van de weg komen nieuwe bomen. Er worden 5 boomsoorten geplant: grootbladige els, zomerlinde, zilverlinde, gewone es en de zuilvormige iep. Ook komt er nieuwe verlichting in de middenberm.

Fietsers
Fietsers en voetgangers hoeven na deze reconstructie maar één rijbaan per keer over te steken. Zij hoeven dus ook maar één kant van de weg in de gaten te houden. Dit is overzichtelijk en veilig, zo meldt de gemeente nadat omwonenden om aanpassingen hadden gevraagd in het oorspronkelijke plan. Ook worden er extra lantaarnpalen geplaatst bij de fiets- en voetpaden. Op het kruispunt van de H.R. Holstlaan met de Rembrandtlaan wordt een stoplicht voor de bus toegevoegd. Een bus kan dan met voorrang de H.R. Holstlaan oprijden. Een paar bochten worden nog iets verbreed voor vrachtwagens.

Duur
De werkzaamheden duren ongeveer 4 of 5 maanden. Aannemersgroep NTP zorgt ervoor dat weggebruikers zo weinig mogelijk overlast hebben van de reconstructie. Volgend jaar gaan de werkzaamheden aan het tweede gedeelte tot aan de snelweg A35 van start. De totale kosten van de eerste fase bedragen ongeveer 2,7 miljoen euro waarvan Almelo de helft krijgt als subsidie van de provincie Overijssel.

Tijdens de werkzaamheden is er altijd één rijstrook voor het verkeer beschikbaar. De algemene omleidingsroute is via de Ring Almelo. SuperTank, Jack's Vers Belegde Broodjes en autobedrijf Egberink blijven bereikbaar. Aansluitingen vanuit zijstraten zijn, afhankelijk van de fase in uitvoering, tijdelijk afgesloten. Er worden omleidingsroutes aangegeven.

Voor meer info kan men kijken op de website van de NTP groep: klik hier. Daar kan men ook de omgevingsapp downloaden. Ook de gemeente Almelo geeft op haar site alle mogelijke info: klink hier.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Huis van Katoen in Jazz sfeer

De Cotton Club in het Huis van Katoen & Nu draait weer op vo...

Harrie Reekers Beste Buur in Almelo

Harrie Reekers werd zaterdag 25 september verkozen tot de Be...

Stroatproat: ja of nee nieuwe verkiezingen

"Moeten er volgens u nieuwe verkiezingen komen?" Deze vraag ...

Camera's tegen verkeersoverlast Hofkampstraat

Bewoners van de Hofkampstraat zijn in gesprek met de gemeent...

Herinneringsbordje onthuld bij Vredesboom

De onthulling van vandaag stond eigenlijk al in de planning ...

Almelo mikt op gezond gewicht voor jeugd

De gemeente Almelo mikt de komende drie jaar op een gezond g...

Torso's als basis voor bijzondere kunst

In de wijk Windmolenbroek aan de Houtsnip woont kunstenaar L...

Open ateliers: een kijkje op de Herengracht

Dit weekend was het weer zover: kunstenaars in Almelo hadden...

Atelierroute Zuid

Atelierroute Zuid: een rondje langs de kunstenaars tijdens O...

Walk of Peace meer dan nodig

De Walk of Peace, het begin van de Nationale Vredesweek, is ...

Open Atelierroute 2021

De deuren zwaaiden weer open tijdens de 29e Atelierroute in ...

Fancyfair en Oostvaarders een succes

Tesselschade Arbeid Adelt hield in de tuinen van Huize Belli...

De 600 challenge van AAFM haalt 1100 op

Een actie waarbij 600 minuten radio op TV werd gemaakt door ...

Maarten van der Weijden geeft nooit op

Maarten van der Weijden kwam op de fiets vanuit Haaksbergen ...

Sint Joseph verkoopt 64 woningen

Woningbouwcorporatie Sint Joseph verkoopt 64 woningen in de ...

Almelo investeert in verduurzaming

Op verschillende plekken in Almelo wordt er aandacht besteed...

Nieuw wegdek voor Sluitersveldsingel

De Sluitersveldsingel is voorzien van een nieuw wegdek. De s...

Stroatproat: een bewijs is nog geen bewijs

Een bewijs is nog geen bewijs: alle coronabewijzen zijn geen...

Lichaam gevonden op parkeerplaats ZGT

Op de parkeerplaats bij ziekenhuis ZGT in Almelo is vanochte...

Robin Gelici verlaat Almelose CDA fractie

Robin Gelici, gemeenteraadslid voor het CDA in Almelo, heeft...
© 1986 - 2021 Stichting Lokale Omroep Almelo