Woensdag 10 juli 2013
"Ik ga er voor dat dit het duurzaamste stadhuis van Nederland wordt", zei wethouder Johan Andela dinsdag nadat het gat voor de eerste fundatiepaal geboord was. Dat was het officiële startsein voor de bouw. "Een sober stadhuis, geen luxe, geen weelde, maar wel duurzaam en op duurzaamheid zijn we niet zuinig geweest. Het is een goedkoop stadhuis, echt een goedkoop stadhuis", aldus Andela.Directeur Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council overhandigde hem het BREEAM-NL excellent ontwerpcertificaat (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen wereldwijd. Zodra het Stadhuis opgeleverd is, wordt opnieuw getoetst of de duurzaamheidsmaatregelen zijn uitgevoerd. Bouwcombinatie Koopmans - J.P. van Eesteren levert het gebouw volgens planning eind 2014 op.
Vier Almeloërs gaven het startsein voor de bouw van het nieuwe stadhuis: leerlingbouwplaatsmedewerker Rick Reuvekamp en hoofduitvoerder Ben Alberink van bouwcombinatie Koopmans-J.P. van Eesteren, wethouder Johan Andela en architect Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architecten, die opgroeide in de stad. Samen met de direct omwonenden, ondernemers rondom de bouwlocatie, college- en raadsleden, leden van de ondernemingsraad van de gemeente Almelo en alle bouwpartners brachten zij vervolgens een toost uit op een voorspoedige bouw.
Het nieuwe stadhuis, van circa 16.000 m2, wordt gebouwd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Haven Noordzijde, langs de nieuw te realiseren waterboulevard. Karakteristiek in het ontwerp van Kraaijvanger Architecten zijn de twee torens van ieder circa vijftig meter hoog. Daarin bevinden zich de werkplekken. Per fte. is 0,8 werkplek beschikbaar. De bouw is 24/7 te volgen via een bouwcam. Meer informatie over het nieuwe stadhuis is te vinden op www.almelo.nl/nieuwstadhuis.
Hieronder legt wethouder Andela uit waarom het nieuwe stadhuis het duurzaamste van Nederland en ook nog echt goedkoop wordt.
Wethouder Andela legt uit waarom het stadhuis het duurzaamste van Nederland en goedkoop wordt.
Stefan van Uffelen, directeur DGBC over het BREEAM certificaat
Geen startschot. Zo klonk het boren van het gat voor de eerste paal .
Jongste bouwplaatsmedewerker Rick Reuvekamp, geen woorden maar daden.
Aannemer Henk Smit over het belang voor de werkgelegenheid
mevr. Soeters, omwonende, blij met het nieuwe stadhuis