Vrijdag 21 mei 2021
De dag begon als alle andere: De dieren voeden, de stallen en het terrein schoonmaken. Toch is er iets speciaals aan vandaag. Stadsboerderij Beeklust viert haar 25ste verjaardag. Zonder publiek, maar desondanks genieten de cliënten die bij de boerderij werken met volle teugen.De kinderboerderij staat er al veel langer, maar alleen die benaming dekt de lading al heel lang niet meer. In 1995 nam de Twentse Zorgcentra het over van de gemeente, om te kijken of de plek ook met dagbesteding te runnen was. In 1996 was de overdracht definitief. En dat bleek niet zonder succes.
Familie
“Het zijn niet alleen als collega’s, we zijn ook een beetje familie geworden”, aldus Mark (52). Hij is medewerker bij de kinderboerderij van het eerste uur. Hij heeft het syndroom van Down en heeft de komst van Stadsboerderij Beeklust van dichtbij meegemaakt. Als manusje-van-alles is hij begonnen, maar al snel ontdekte hij dat horeca zijn passie is. De bardiensten bij de boerderij neemt hij dan ook voor zijn rekening. “Horeca zit in mijn bloed. Dat is het mooiste wat er is”, laat hij glunderend weten. In de kantine serveert hij graag de koffie voor de andere medewerkers, maar als de boerderij straks haar deuren weer opent voor publiek serveert hij vanuit de winkel ook drinken aan de gasten. “Ik heb het heel erg gemist, het spreken van gasten.”
Niet alleen bij Beeklust, ook bij Café de Stam loopt hij een dag per week rond. Voor horecawerk is hij in de wieg gelegd, denkt hij zelf. “Ik voel me achter de bar helemaal op mijn plek.” Vanochtend schenkt hij dan ook met plezier de koffie in. Maar niet alleen horeca, ook organiseren is een van zijn talenten. Samen met Gaby en Tom heeft hij de organisatie van het jubileum voor zijn rekening genomen.
Normaliseren
Zo feestelijk als gehoopt, in ieder geval met publiek, is door corona niet mogelijk. Dat betekent niet dat het jubileum niet wordt gevierd. “Vandaag zijn alle medewerkers en vrijwilligers uitgenodigd om samen onze verjaardag te vieren”, laat Gaby Bossink, persoonlijk begeleider bij de kinderboerderij. Het woord medewerkers gebruikt ze bewust: “Heel officieel zijn het cliënten, maar we gebruiken liever het woord medewerker.” De medewerkers zijn verbonden aan de Twentse Zorgcentra, via waar ze dagbesteding invullen in verband met hun verstandelijke beperking. “Hier normaliseren we dat zo veel mogelijk. Het is gewoon werk wat ze doen, de dieren voeren, de boerderij schoonhouden. Alles eigenlijk.” Dat alles wel met zoveel mogelijk plezier. “Ondanks dat er veel klussen écht af moeten, moeten ze er vooral veel plezier in hebben.”
Thuis
Tom (23) werkt pas een paar jaar op de boerderij, maar voelt zich op geen enkele plek fijner dan hier. “Het is mijn thuis. Het liefst zet ik een bed in de kantine neer”, zegt hij lachend. Hij heeft al op meerdere plekken gewerkt, maar kon nergens zijn draai vinden. Tot hij de eerste dag voet op het Beeklust terrein zette.
Dat hij gek is op dieren is duidelijk wanneer hij met een bak voer bij de geitjes de wei in loopt. Een brede glimlach verschijnt op zijn gezicht als de dieren aan komen snellen. “Hier wordt ik rustig.” Door zijn achterstand kan hij niet bij een “gewone” baan aan de slag, maar daar is hij eigenlijk wel blij om: “Een kantoorbaan is niks voor mij joh, hier met de dieren, dát is prachtig.”
Gegund
Dat plezier wordt door de medewerkers uitgestraald, vindt ook wethouder Jan Martin van Rees, die voor de festiviteiten was uitgenodigd. “De passie die jullie hebben, zie je echt terug”, spreekt hij de medewerkers toe. “Het is een prachtige plek in Almelo en wat mij betreft gaan jullie nog 25 jaar door.”
Dit bericht is een samenwerking tussen AAvisie en RTV Oost.