Donderdag 20 mei 2021
Het was opa Frans Ruhof die vanuit de Joost van den Vondelstraat in Deventer vele jaren Vondelkoeken bakte. Sinds 2018 heeft zijn kleinzoon Gijs Ruhof deze baktraditie in Almelo voortgezet.Tekst gaat verder onder de video
Gijs is nu bijna 22 jaar. Als jongetje hielp hij zijn opa regelmatig in de bakkerij. Hij koos voor een bakkersopleiding en wilde dolgraag het recept van de echte Vondelkoeken. Opa moest er echt wel even over nadenken, maar uiteindelijk kreeg Gijs het in handen. Hij heeft nu een eigen bakkerij aan de Sluiskade Zuidzijde.
Het recept van de Vondelkoeken houdt ook Gijs geheim. De koeken worden geheel ambachtelijk vervaardigd met echte boter en eerlijke ingrediënten. Uit eindelijk zijn de koeken krokant van buiten en lekker zacht van binnen. 'Dat ze zacht zijn van binnen maakt de Vondelkoeken extra lekker', vertelt Gijs.
Er is een vondelkoek 'original' van 250 gram. Daarnaast zijn er nog een zevental andere koeken, waaronder koeken waaraan chocolade is toegevoegd en een variant met aardbeien. Ook worden ze soms met gewicht van 75 gram gemaakt. Dagelijks worden er 700 tot 800 koeken gemaakt.
Gijs heeft veel steun van zijn ouders. In de bakkerij heeft hij twee medewerkers; Anthony van Duiven, dia al enkele jaren met veel plezier voor Gijs werkt en sinds drie weken Lisanne van Vondel. Lisanne heeft in heel korte tijd de kneepjes van het vervaardigen de Vondelkoeken onder de knie gekregen. Samen vormen ze een hecht team die dagelijks van maandag tot en met vrijdag de Vondelkoeken bakken.
De koeken worden ook door hen zelf ingepakt. Op donderdag brengt Gijs een groot deel van deze koeken rond. Ze zijn het lekkerst wanneer ze binnen vijf dagen na aankoop worden genuttigd. Daarna zijn ze nog prima, maar de unieke zachte binnenkant wordt dan harder. De koeken kunnen uitstekend ingevroren worden en blijven dan zeker een half jaar houdbaar en heerlijk zacht van binnen.
De koeken zijn op veel plaatsen in Nederland en ook in het buitenland verkrijgbaar. In Almelo kan men de koeken kopen bij de Plus supermarkten, de Zuivelhoeve, Huuskes, Hap, de Boerderijwinkel de Steffen en de Gildebakker en vanaf vandaag als u koffie gaat drinken bij Proeflokaal België ontvangt u een Vondelkoek bij de koffie.
U steunt daarmee de horeca en kunt u meteen kennis maken met deze ambachtelijk gemaakte koek.