Omroep icoon Peter van der Togt overleden

Zaterdag 24 oktober 2020
Omroep Almelo vrijwilliger Peter van der Togt is na een lange periode van medische tegenslagen uiteindelijk, op het moment dat het weer wat beter ging, op 72-jarige leeftijd plotseling overleden.

Tot het laatste moment maakte hij zijn programma 'De klok terug...' met muziek uit met name de jaren 60. Maar hij deed bijna onnoembaar veel meer voor de omroep: Hij was in de loop der jaren; programmamaker, technicus, verslaggever, interviewer, redacteur, eindredacteur, programmastaflid, hoofdredacteur, kabeltrekker, planner..... de lijst is oneindig. Omroep Almelo zal in hem een zeer bevlogen en betrokken vrijwilliger missen.

IM Peter van der Togt

Met droefenis hebben we kennisgenomen van het overlijden van onze collega-vrijwilliger Peter van der Togt.

Peter heeft sinds eind jaren 80 zich op onnavolgbare wijze ingezet voor de lokale omroep in Almelo. In die jaren heeft hij echt alle taken die je rond een omroep kunt bedenken uitgevoerd en altijd met zeer veel bevlogenheid.

In het begin van de omroep en zijn radio-carrière was dat als technicus op de radio toen de omroep nog was gevestigd in de, inmiddels afgebroken, Sibeliusflat op de 12e verdieping.
De flatwoning was omgebouwd tot studio waarbij een scheidingswand tussen twee slaapkamers was uitgezaagd met een raam ertussen en eierdoppen aan de muur voor de akoestiek. Daar werd hij besmet met het radio-virus en heeft er talloze uitzendingen gemaakt. Mee presenteren en meedenken over de muziek mondde uit tot meepraten over het beleid en op een zeker moment heeft Peter enige tijd in de beginperiode van de omroep de functie van hoofdredacteur bekleed.

Waar vrijwilligers zijn is vroeg of laat ook strijd. Rond de verhuizing van de studio in 1992 naar een nieuwe tijdelijke locatie in de Villa aan de Hofstraat was er enige tijd een stammenstrijd waarbij Peter enkele maanden buitenspel was gezet. Een periode die er stevig inhakte. Tot recent spraken we er nog over als “voor de oorlog en na de oorlog”. Wel met een stevig gevoel van oude radio romantiek.

In 1992 speelde dat. Daarna kwam de omroep terug met een basis van 8 vrijwilligers die de boel opnieuw hebben opgestart en Peter was er daar één van. Het groeide weer uit tot de organisatie van ruim 100 vrijwilligers die het nu nog steeds is.

In de jaren die volgden heeft hij zich volledig gestort op de sportredactie van de omroep en natuurlijk op de berichtgeving en live-verslagen van Heracles, toen nog SC Heracles ‘74. Het programma “Sport Plus” was elk weekend goed gevuld met live-verslaggeving van talloze verslaggevers die in de loop der jaren passeerden. Peter was ruim twintig jaar de spin in dat sportweb.

Ook in die tijd, medio jaren 90, trad Peter toe tot de Programmastaf van de omroep. Hij sprak en dacht mee over het beleid van de omroep en zorgde daarbij goed voor het aandeel van de sportredactie binnen de omroep, maar was ook altijd sterk betrokken bij het verdere reilen en zeilen. In de laatste jaren brachten zijn medische problemen met zich mee dat hij steeds meer moeite had om daarbij aan te haken. Maar hij had nog veel meer moeite om het los te laten. Tot zeer recent bleef hij via e-mail en whatsapp op de hoogte van wat er speelde in de programmastaf.

Minimaal 20.000 berichten

De sport was Peter’s passie op en rond de omroep. Ondanks dat hij op meer plaatsen en verenigingen actief was wist hij het op te brengen om bijna dagelijks één of meer berichten te maken, muzieklijsten samen te stellen, roosters in te plannen. Het leek er soms op dat hij meerdere levens tegelijk kon leven.

Zijn gedrevenheid was enorm en soms kwam ook zijn eigenwijsheid de kop opsteken. Dat maakte het niet altijd even makkelijk voor iedereen. Het lastige daarbij was dat ie relatief best vaak ook gelijk had :-). In ieder geval was hij wel zeer duidelijk en stond hij achter zijn vrijwilligers en deed hij alles in het belang van de omroep.

Op jaarbasis maakte Peter naar schatting zo’n 1000 berichten over alle professionele en amateursporten in en rond onze stad in de periode van 1994 tot 2018.

Zijn grootste passie was naast de muziek misschien wel het verslag van de thuiswedstrijden van Heracles Almelo. Het begon op de Rottink-tribune waar twee zitplaatsen 'met moeite' werden gereserveerd voor de omroep. Een telefoonverbinding voor het verslag viel niet te regelen met de club. Samen met wijlen Jan Oelen kreeg Peter het voor elkaar om de telefoonlijn van de buren van het stadion, de familie Vos, te mogen gebruiken. Met een reportofoon met draaischijf werd, via een 130 meter lange telefoonkabel, die ‘s middags werd uitgerold en ‘s avonds na de wedstrijd weer werd opgerold, verbinding gemaakt. Uiteindelijk maakte hij ook de draadloze verbinding via Skype als verslaggever mee.

Met verschillende collega-verslaggevers naast zich was hij uiteindelijk zeer trots om dat enkele jaren samen met dochter Wilma te kunnen doen. Zijn gezondheid was de laatste jaren met ups en downs toch tanende en het afscheid moeten nemen van dat werk op de tribune viel hem zwaar.

De laatste jaren viel het ook steeds zwaarder om zijn eigen hoge productiesnelheid en kwaliteit vast te houden. Dat was voor hemzelf merkbaar moeilijk. Juist wanneer het even weer wat beter ging viel het hem steeds zwaarder om te zien dat de draad van zijn werkzaamheden niet op gelijke voet werden doorgezet.
Dat is eigenlijk niemand aan te rekenen, want de gedrevenheid, de kennis van de breedtesport en het netwerk dat hij in de loop van vele jaren had opgebouwd ZIJN niet te evenaren, ook niet door meerdere personen.

Hoe verder we komen in dit schrijven hoe meer het besef er is dat we bij benadering niet kunnen samenvatten wat we allemaal met en ook dankzij Peter hebben meegemaakt. We kunnen er een boek over schrijven...

De klok rond

Tot het laatst bleef voor Peter het samenstellen van twee muziekprogramma’s een grote liefhebberij. Het programma "De klok terug..." is het langstlopende programma bij de omroep dat onafgebroken door Peter werd samengesteld. Daar begon zijn radiowerk ooit mee en daar is het nu deze week ook mee geëindigd. De laatste jaren werd het presenteren steeds moeizamer en is het programma weer teruggegaan naar non-stop. Maar altijd zorgvuldig en met liefde voor de muziek samengesteld.

We kunnen niet "De klok terug..." zetten, maar Peter’s bevlogenheid, inzet en liefde voor de radio blijven tijdloos en zullen we eeuwig missen.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Voorlopig laatste dienst in Grote Kerk

Leden van wijkgemeente de Grote Kerk en veel andere belangst...

Raadslid Middelkamp uit PVA fractie gezet

Raadslid Marcel Middelkamp is per direct uit de Partij Vrij ...

Voorjaarsplantenruil van Groei en Bloei

Groei en Bloei organiseerde zaterdag de traditionele voorjaa...

Korenfestival is succes en voor herhaling vatbaar

"Voor herhaling vatbaar". Het was de reactie van veel inwone...

Stroatproat: handen af van treinpersoneel

De treinen staan 3 minuten stil: dat is naar aanleiding van ...

Dit is de eerste Stadsdichter van Almelo

Michelle Brouwer is de eerste officiële Stadsdichter van Al...

Gedichtenwedstrijd voor jongeren rondom 4 mei

De jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder de Almelose scholen v...

Zo'n 900 motorrijders in Almelo voor Peringatan Ride Out

Zo'n 900 motorrijders reden zaterdag van Groningen naar Alme...

Servus Junior presenteert Zo Goed Als Nieuw

De leden van Servus Junior hadden op 13 april een ‘doorloo...

Uitsmijters 55 openen nieuw clubhuis

Blij en trots verzamelden zich de leden en hun aanhang van h...

Kabinet komt met meer geld voor gemeenten

Het demissionaire kabinet geeft, in de begroting voor de kom...

Raadslid Zwerink stapt uit PvdA-fractie

Raadslid Herman Zwerink stapt uit de PvdA-fractie. Hij gaat ...

Actie tegen uitbuiting bij magazijn Bleckmann

Vakbond FNV en Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA voer...

Michelle Brouwer eerste stadsdichter van Almelo

Uit in totaal acht aanmeldingen is er vanmiddag één stadsd...

Sint Joseph verduurzaamt 90 woningen in de Valeriusstraat

De bewoners van 90 appartementen in de Valeriusstraat hebben...

Alexander Pechtold op bezoek bij Het Erasmus

Oud politicus en algemeen directeur van het CBR Alexander Pe...

Stroatproat: vindt u de binnenstad aantrekkelijk?

Het AlmeloPanel (712 leden) heeft gesproken: een zeer klein ...

Speelgoedbank heeft volop ruimte op nieuwe plek

De Speelgoedbank Twente is verhuisd van de Grotestraat 17 na...

Goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt

Heeft u een goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt...

Leerlingen havo 5 op bezoek bij de voedselbank

De voedselbank kreeg maandagochtend bezoek van een aantal le...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo