Huttenland mogelijk slachtoffer van bezuinigingen

Door bezuinigingen bij Avedan zal wellicht het geliefde Huttenland in de zomer moeten worden geschrapt. Dat stelt directeur-bestuurder Ilse Saris van Avedan in een persbericht.

"Almelo gaat de komende tijd de gevolgen merken van de forse gemeentelijke bezuinigingen op welzijnsorganisatie Avedan", aldus Saris. "Vorige week ontstond al beroering omdat Avedan de huurovereenkomst voor Dienstencentrum De Riet opzegde. ‘Dat zijn pijnlijke stappen, omdat we zien dat het mensen raakt. We staan voor duivelse dilemma’s de komende weken’ zo meldt Saris.

Met het opzeggen van de huur van De Riet per 1 januari 2021 realiseert Avedan een eerste bezuiniging van 20.000 per jaar. ‘Enkele gebruikers zijn al met andere locaties in gesprek, en de overige hebben wij aangeboden om mee te zoeken naar een geschikte nieuwe plek. Maar door de forse bezuinigingsopgave van 400.000 euro kunnen wij niet alles blijven doen wat we altijd deden, hoe pijnlijk dat ook is’, aldus directeur-bestuurder Ilse Saris.

Door de bezuinigingen zal dus wellicht ook het geliefde Huttenland in de zomer moeten worden geschrapt. En in de politiek ligt het jeugd- en jongerenwerk onder vuur. Volgens Saris een goed voorbeeld van werk dat pas gemist zal worden als het er niet meer is. ‘Als we minder in de wijken zijn om de signalen op te vangen bij de jeugd, zien we dus ook niet de eerste tekenen van bijvoorbeeld radicalisering of spanningen tussen groepen. Kijk in de Randstad waar jongeren met messen over
straat gaan. Zover willen we het hier toch niet laten komen? In gesprek gaan, oren en ogen in de wijk zijn, dat is zo belangrijk’, zo stelt Saris.

De directeur-bestuurder noemt het probleem van welzijnswerk dat het zich niet meteen in klinkende munt laat vertalen. ‘Maar wij leveren de maatschappij wel degelijk winst op. Als mensen vereenzamen kunnen ze psychische en lichamelijke problemen krijgen. Geïndiceerde zorg is vele
malen duurder dan onze Wijkkamers. De politiek wil graag dat burgers participeren, maar als mensen niet goed kunnen lezen en schrijven is dat onhaalbaar. Kinderen die geen kansrijke start krijgen,
hebben later veel meer begeleiding nodig. Het probleem is dat wij op ons best zijn als we onzichtbaar ons werk doen. Mensen een duwtje in de rug geven zodat ze zelf de draad weer op kunnen pakken’, aldus de directeur-bestuurder van Avedan.

In goed overleg met de gemeente wordt gekeken waar de bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd met de minste schade. ‘We snappen dat de gemeente moet bezuinigen. Dit kunnen we alleen samen oplossen. Bijvoorbeeld door nog meer in te zetten op wijkgerichte samenwerking. Maar dat het gevolgen heeft, is onvermijdelijk’, zo meldt Ilse Saris.

Ondanks de bezuinigingen en de beperkingen door Corona werken de medewerkers en de honderden vrijwilligers gewoon door. ‘Het zit in de aard van ons beroep en van onze mensen om dichtbij anderen te willen zijn. Ook op 1,5 meter afstand en digitaal maken we daar het beste van, we zijn juist nu hard nodig. Avedan heeft wel meer stormen doorstaan, en ik ben trots op onze organisatie dat we het hoofd niet laten hangen’, zegt Ilse Saris.

De komende tijd zoekt Avedan nadrukkelijk de samenwerking met andere maatschappelijke partners om samen grote uitdagingen het hoofd te bieden. ‘Wij hebben zoveel expertise in huis die we op zoveel verschillende gebieden zouden kunnen inzetten, van het tegengaan van obesitas tot het begeleiden van bewonersgroepen bij de energietransitie. We moeten veel meer naar buiten treden
met wat we te bieden hebben’, stelt de directeur van Avedan tot besluit.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Stroatproat: Mondkapjes nu echt verplicht

Het team van Stroatproat vroeg aan passanten in de galerij w...

Meer busdienst in Aalderinkshoek

Meer vraag in de ochtend en middag zorgt er voor dat de regu...

Insteekhaven bij vdBosch Beton gedempt

23 jaar duurde het voor vdBosch Beton een gedeelte van de in...

SUN Twente helpt Schuldenlab

Stichting Urgente Noden Twente kwam bij monde van Peter van ...

Jongerenraad en schulden jongeren

De Jongerenraad van Almelo wil meer begrip kweken bij en adv...

Addams family komt er voorlopig niet

Muziektheater Servus heeft besloten om ook komend jaar geen ...

Kolthofsingel weer opengesteld

Sinds dinsdag is de Kolthofsingel, tussen de Tijhofslaan en ...

Huis van Katoen en Nu in Kerstsfeer

Het klusteam heeft samen met een aantal vrijwilligers zo cor...

Technasium en de ossen in de Engbertsdijkvenen

Als adviesbureau moet je van alles over je werkgever, in dit...

Lodewijk Asscher op bezoek in de bieb

Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, was op bezo...

Pauw maakt bar weer compleet

De gepensioneerde kapper Harry Lucassen stoorde zich er al e...

Het Olmenbos van Almelo

't Was koud, waterkoud, maar in Doepark de Hagen werd weer h...

Meet en Greet met Sint en Piet

In het Huis van Katoen en Nu was alles in het werk gesteld o...

Licht, water en muziek in de binnenstad

De binnenstad wordt nog feestelijker. Almelo Promotie liet d...

Actiegroep waarschuwt tegen New World Order

De in Zwitserland opgerichte actie groep tegen de 'New World...

Stroatproat: oplichting via webshops

Oplichting via webshops: het is een actueel thema. Eén op d...

Vuurwerk categorie 1 mag wel

Joop en Justin Harings worden dagelijks tientallen keren geb...

Technasium Erasmus aan het advieswerk

Natuurboer Jan Broenink uit Langeveen vraagt aan de leerling...

BIZ verdeelt de lasten over winkeliers eerlijker

Almelo moet af van de reclamebelasting maar over naar de BIZ...

Dienstencentrum de Riet sluit haar deuren

Sommige clubs vonden er meer dan vijftig jaar hun vaste onde...
© 1986 - 2020 Stichting Lokale Omroep Almelo