Donderdag 1 oktober 2020
Dat er nooit één raket vanaf de lanceerbasis in het Nijreesbos is afgeschoten was wel de grootste verrassing voor de meeste aanwezigen tijdens de onthulling van het oorlogsmonument. Het is een informatiebord dat de geschiedenis van de V1 raketten in de omgeving van Almelo vertelt. tekst gaat verder onder de video
De onthulling werd gedaan door de eigenaar van het landgoed, graaf Christiaan van Rechteren Limpurg en burgemeester Arjen Gerritsen. Daarbij was de voltallige commissie 75 vrijheid Almelo present. Ook de vrijwilligers van het projectteam Bornerbroek waren hierbij aanwezig. De onthulling zou eerst in maart plaats vinden maar was vanwege corona verplaatst naar eind september.
De lanceerbasis met een baan van bijna 50 meter en enkele waterputten is in de laatste maanden van de oorlog nog aangelegd onder Duits bewind. Deze werd afgekeurd omdat de basis niet de goede schietrichting zou hebben volgens de Duitse deskundigen. De verhalen gaan dat de dwangarbeiders die zorg droegen voor de schietrichting daar bewust op aanstuurden.
Het projectteam met Bert Nijkamp in de gelederen stuurden ruim een ja een plan naar de stichting 75 jaar vrijheid. Ze hadden in het plan uiteen gezet hoe ze werking van de oude lanceerinrichting van de V1 raket wilden tonen aan het publiek. De wandelroute en de plaats rond de lanceerinrichting was in maart klaar. Toen gooide corona roet in het eten. Maar eind september kon oorlogsmonument alsnog onthult worden.
Ze hopen dat vele wandelaars even stilstaan bij het bord dat een heel waardevol, wel is waar donkerstukje geschiedenis, in zich bergt. Voor het hele project kreeg de projectgroep een flinke subsidie van Kern met Pit. Deze ondersteunen buurtinitiatieven.
Naast de lanceerbasis in het Nijreesbos waren er in de directe omgeving nog drie plaatsen vanwaar de bommen afgeschoten werden. Deze waren bedoeld voor Londen, maar ook Antwerpen. Veel van deze bommen kwamen niet op de plaats van bestemming aan. Meerdere plaatsen in de directe omgeving van Almelo, waaronder de Gravenallee, werden hele gezinnen het slachtoffer van deze vernietigingswapens. Met het monument hoopt men het publiek er nog eens aan te herinneren dat een dergelijke oorlog nooit meer mag plaats vinden.