Vrijdag 7 augustus 2020
Uit allerlei delen van de wereld was men naar Almelo gekomen om stil te staan bij het feit dat 75 jaar geleden atoombommen vielen op de steden Hiroshima en Nagasaki. Gebeurtenissen die meer dan 210.000 slachtoffers kenden. De atoombommen hebben hele diepe sporen nagelaten en mogen nooit meer vergeten worden.Tekst gaat verder onder de video
Burgemeester Gerritsen was eerder terug gekomen van vakantie om deze bijzondere bijeenkomst bij te wonen in de bibliotheek van Almelo. Het was de eerste bijeenkomst sinds het begin van de coronacrisis. De 93- jarige Ab Gietelink was degene die de herdenking leidde en ook zelf een uiteenzetting gaf, waarin hij aangaf dat we moeten blijven geloven in de afbouw van wapenwedloop en streven naar vrede.
De Japanse Miwa Tamamoto van de ambassade van de Vrede, die al weer twintig jaar in Alkmaar woont, overhandigde aan de burgemeester de vlam van vernietiging die hij mocht uitblazen. Vervolgens kreeg hij de vlam van hoop overhandigd.
Cobi Noordhoff, ambassadrice van de Vrede in Almelo vertelde het indrukwekkende verhaal van de tweejarige Sadako Sasaki die de eerste bomaanslag overleefde maar later op tienjarige leeftijd alsnog overleed aan leukemie, een kankervorm die ze door de straling van de bommen kreeg.
Als ze duizend kraanvogels zou vouwen mocht ze een wens doen. Natuurlijk wenste ze beter te worden. Ze vouwde vele vogels maar overleed alsnog. Haar vriendinnen en vele anderen hebben tot op de dag van vandaag het vouwen van kraanvogels opgepakt. Cobi overhandigde een kraanvogel aan de burgemeester.
Ook de Russische diplomaat Wladimir Naydenov was vanuit de Russische ambassade in Den Haag naar Almelo gekomen. Hij benadrukte ook nog een keer hoe belangrijk het is dat er nooit meer kernwapens gebruikt worden. Ab Gietelink grapte hierna ‘Beter in Rus in de bibliotheek dan een raket in de keuken’.
Op vierde verdieping van de bibliotheek is een tentoonstelling ingericht die uit 15 panelen bestaat met wetenswaardigheden over de atoombommen die 75 jaar geleden vielen op Hiroshima en Nagasaki en diepe sporen hebben achter gelaten. De expositie is te bezichtigen tot en met 14 september.