Zaterdag 1 februari 2020
Het is een niet alledaagse gebeurtenis: op het dak van de Gereformeerde Basisschool de Fakkel plaatste Slim Opgewekt Scholen 70 zonnepanelen in de vorm van een kruis. De Fakkel bevindt zich aan de Karel Doormanstraat op het Sluitersveld.Stroomneutraal
Het was een spontaan idee dat eerst niet haalbaar leek, maar toch uitgewerkt kon worden. De plaatsing onderstreept nog eens dat de Fakkel, onderdeel van scholenvereniging De Oosthoek, stroom-neutraal is. Eugène van Mierlo, wethouder van duurzaamheid, vierde de verduurzaming mee: “Wat me opvalt is dat kinderen al heel goed weten hoe belangrijk verduurzaming is. Door de combinatie te zoeken met zichtbare middelen én projecten, zoals de Fakkel doet, maken we van duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld. Zodat ook toekomstige generaties profiteren van de goede ideeën van de groene jeugd van nu”, aldus van Mierlo.
Bewustmakingsprogramma duurzaamheid
Bij verduurzaming gaat het niet alleen om technische maatregelen, educatie over duurzaamheid is voor kinderen ook belangrijk. Daarom werden de leerlingen op een leuke manier meegenomen in de wereld van duurzaamheid via een bewustmakingsprogramma. Locatiedirecteur Dirk Dreschler: “Op de Fakkel is het jaarthema: zorg voor de schepping, de ander en jezelf. We willen de leerlingen op onze school graag leren van betekenis te zijn. Dat is mede onze christelijke opdracht. We zijn nu een stroom-neutrale school en volgden de afgelopen weken een educatief programma gericht op duurzaamheid. Rond de feestelijke viering, hebben we het zo ingepland dat de leerlingen in elke klas ook aan de thema’s milieu, duurzaamheid en de wereld werkten”, zo stelt locatiedirecteur Dreschler.
Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De kinderen dachten na over hoe de wereld er over 15 jaar uitziet. Zo wensten de kinderen dat er dan een plasticvrije wereld is, waar mensen en dieren meer samenleven. Ook spraken zij de hoop uit dat de aarde niet langer opwarmt.
Codes kraken met de Wattsons
De afgelopen weken hebben alle leerlingen niet alleen in de klas aan de thema’s gewerkt, maar deden zij ook duurzame opdrachten in het Wattsons laboratorium. Het lab werd door Slim Opgewekt voor drie weken in de school geplaatst. Alle klassen ontvingen van tevoren een videoboodschap van De Wattsons, waarin ze de kinderen vroegen codes te vinden om de panelen te activeren. De kinderen konden codes kraken die verstopt zaten in de lab-opdrachten. Zo konden de Wattsons tijdens de viering de zonnepanelen aanzetten.