Zondag 12 mei 2013
Eerste Pinksterdag staat het centrum van Almelo vanaf 18.00 uur in het teken van de tweede Roparuneditie Hamburg-Rotterdam. Honderd Roparunteams lopen dan de estafetteloop door het centrum van Almelo en de Pinksterfeesten in Bornerbroek. Het laatste team loopt waarschijnlijk rond middernacht door Almelo.De teams, bestaande uit 8 lopers en 4 fietsers lopen/fietsen vanaf Hamburg de estafetteloop Roparun voor het goede doel: palliatieve zorg voor kankerpatiënten. De lopers hebben in Almelo al 350 kilometer afgelegd en moeten dan nog zo’n 200 kilometer naar Rotterdam. Almeloërs worden opgeroepen om de teams weer wat extra energie te geven door massaal, tussen 18.00 en 24.00 uur, naar de binnenstad te komen en de teams toe te juichen. Met name de nacht van zondag 19 mei (1 Pinksterdag) naar maandag 20 mei (2e Pinksterdag) wordt door de Roparunteam als extra zwaar ervaren. Ze hebben er dan niet alleen al een volle nacht en dag opzitten, ook de al afgelegde kilometers zorgen dan voor de nodige pijntjes. En met nog zo’n 200 kilometer te gaan is het belangrijk om een mentale oppepper te krijgen in de vorm van een goed doorkomstfeest in Almelo.
Des te massaler de opkomst van de Almeloërs, des te meer kans Almelo maakt om tot Roparun doorkomststad 2013 te worden verkozen. Vorig jaar verkozen de deelnemende Roparunteams Almelo tot doorkomststad 2012. Almelo kreeg van de stichting Roparun 50.000 euro. Het geld is inmiddels verdeeld onder diverse palliatieve zorginstellingen.
De route die de Roparunteams door Almelo afleggen gaat onder andere via de Ootmarsumsestraat, Oranjestraat en de Grotestraat. Vorig jaar nog ging het enige deelnemende team uit Almelo, de Almeloopers, via een omweg door café België. Nu gaan alle teams via Schokland door het café. De reden hiervoor is dat de traditionele Roparun van Parijs naar Rotterdam ook door België gaat. De Almeloopers bedachten daarom vorig jaar al dat het leuk zou zijn als ook de editie Hamburg-Rotterdam door België zou lopen.
Op de markt bij het Wetshuys ligt opnieuw het traditionele groene kunstgras van Ten Cate waarover de teams zullen worden binnengehaald door Almelo's wielerrondespeaker Harry Middeljans, het Roparun promotieteam en Roparun Radio in samenwerking met Omroep Almelo. Niet alleen op de markt, ook op het Amaliaplein is het feest. Na het bezoek aan café België krijgen de teams hier een dweilorkest ontvangst van Shamrock en 't Hookhoes.
Veel van de deelnemende Roparunteams slaan tijdens de estafetteloop hun kampement op in Almelo. In de buurt van de brandweerkazerne, de Welkoop, de ambulancedienst en het gerechtsgebouw zullen de eerste teams al in de middag aankomen met diverse vervoersmiddelen van waaruit masseurs, fysiotherapeuten en de catering de teams verzorgen.
Het Almelose team, de Almeloopers, doet dit jaar al weer voor de vijfde keer mee aan de Roparun. Drie keer vertrokken zij vanuit Parijs naar de Coolsingel in Rotterdam. Dit jaar vertrekken ze, net als vorig jaar, vanuit Hamburg en komen zij door hun eigen stad. In de afgelopen jaren hebben de Almeloopers 128.000 euro aan donaties voor palliatieve zorg binnengehaald. Via de stichting Roparun is inmiddels al meer dan 150.000 euro teruggevloeid naar palliatieve zorg in en rond Almelo. Dit jaar hopen de Almeloopers 40.000 euro binnen te halen voor het goede doel.
Het team Almeloopers bestaat uit de lopers Bas Heuvelman, Danielle Steggink, Dennis de Boer, Gerdijanne Leestemaker, Hans Peter de Ruiter, Helen Spaans–Rutten, Maarten van Minnen, Robert Oude Elberink, fietsers Astrid Schelvis, Boukje Schoof, Truus Lucas, Willem Dijkema, chauffeurs Gerhard van Limbeek, Jeroen Stegeman, Natanaël La Cruz, Renate Wijermars, masseurs Dennis Spoolder, Leon Kamphuis, Merel Grashof, Rob Stein, motorrijder Philip Dhert, algemene ondersteuning Marcel Pullen, cameraman Ronald Voort, teamcaptain Ben Kamphuis en verzorgers Cees den Bouwmeester, Corine Steggink en Petra Wijnen.
Meer informatie over de Roparun is te vinden op www.aafm.nl/roparun.