Dinsdag 20 maart 2018
Studenten van Van Hall Larenstein gaan in samenwerking met Groene Kennispoort Twente in Almelo en Hengelo aan de slag met het concept de eetbare en groene stad-land. Twee groepen studenten gaan in de twee steden onderzoeken hoe en op welke plekken de stad groener kan worden gemaakt.Groene steden hebben een positief effect op de gezondheid, biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Het concept is ontstaan in Goor, waar zes studenten van de Wageningen Universiteit aan de slag zijn gegaan met een concept voor een eetbaar en groen Goor. Insteek is de bewustwording van ons handelen op het milieu, inspelen op klimaatverandering en een betere verbinding met het Twentse platteland door het consumeren van lokale producten. Het concept groeit langzaam uit tot een living lab voor heel Twente: De Eetbare en Groene Stad-Land.
Groene steden zijn gezond
Groen in de stad is schaars. Het verdwijnt door bijvoorbeeld nieuwbouw, aanleg van wegen en het bestraten van tuinen. Het hebben van voldoende groen is juist in de stad belangrijk. Het vermindert de wateroverlast doordat het water beter weg kan stromen en zorgt tegelijkertijd voor verkoeling op warme dagen. Daarnaast draagt veel groen in de omgeving bij aan een betere gezondheid en hoger welzijn en aan de biodiversiteit in een stad.
Europees samenwerkingsproject
Via het Europese samenwerkingsproject Interreg Europe project RUMORE (ERDF) kan Groene Kennispoort Twente samen met studenten werken aan een groen Twente met een duidelijke verbinding met het platteland. Het project richt zich op innovaties en samenwerkingsprojecten op het gebied van agro & food. Voor Twente betekent dat het project ruimte biedt aan kennisontwikkeling en verspreiding, versterking van de lokale voedselketen in Twente, het creëren van arbeidsplaatsen en het versterken van netwerken en samenwerkingsverbanden.
De plannen worden over een paar weken aan de gemeente gepresenteerd.