Woensdag 10 april 2013
De gemeente Almelo start een open planproces voor de ontwikkeling van het gebied ten noorden van de Westermaatweg. Almelo vraagt daarbij inwoners, investeerders en ondernemers mee te denken in oplossingen die economisch duurzaam en toekomstgericht zijn. Door te zoeken naar nieuwe mogelijkheden probeert de gemeente een substantieel hogere grondopbrengst te realiseren dan de huidige landbouwfunctie. Op dinsdag 16 april bespreekt de gemeenteraad het nu voorliggende plan van aanpak.Deelnemers kunnen kansrijke initiatieven aandragen voor het exploiteren van de circa 140 hectare grote Noordflank. Het gebied maakte eerder onderdeel uit van Waterrijk en werd uit exploitatie genomen. Kernvraag is of er bewezen vraag- en investeringsbereidheid is voor de toekomstige functies in de Noordflank. Eerder dit jaar stemde de gemeenteraad al in met deze verkenning.
Het college stelt voor om de volgende stappen te hanteren bij het verkennen van de mogelijkheden. Eerste stap is het in beeld brengen van mogelijke functies en stakeholders. Ook worden themakaarten gemaakt op het gebied van milieu, bestaande plannen en afspraken en kwaliteiten en kansen. Vanuit dit werkboek met kaarten en foto’s gaat de gemeente in mei en juni in gesprek met brancheorganisaties, landschapsbeheerders en investeringspartijen. De derde stap start na de zomer. In werksessies met stakeholders worden alternatieven beoordeeld op levensvatbaarheid. Ondernemers en investeerders worden gericht uitgenodigd om hun interesse te peilen om te participeren. De werksessies leiden tot maximaal drie ontwikkelvarianten met perspectief op de financiering en uitvoering. Gemeenteraad en college wordt gevraagd in te stemmen met de voorkeursmodules.
De vierde stap staat in het teken van het uitwerken van een voorkeursvariant. Daarbij gaat het om een stedenbouwkundige opzet, de businesscase en de grondexploitatie. Ook wordt gekeken naar het uitzicht op financiering en exploitatie. De voorkeursvariant wordt gepresenteerd aan stakeholders, gemeenteraad en college. De vijfde en laatste stap, eind 2013, bestaat uit een presentatie van de uitkomsten aan college en gemeenteraad. Nadrukkelijk wordt dan ingegaan op de mate waarin de gestelde doelen worden bereikt, het maatschappelijk draagvlak en de rollen van de gemeente en overige betrokken partijen. Vervolgens is een besluit nodig over het al dan niet verder gaan met het voorstel. Het doel is dat de verkenning in eerste instantie een voorkeursvariant oplevert die perspectief biedt, en nog geen getekend contract.