Dinsdag 4 juni 2013
Het parcours van de Profronde Almelo ondergaat dit jaar een ingrijpende wijziging. Het traject wordt meer dan een kilometer ingekort, krijgt een nieuwe start- en finishlocatie en een ronduit spectaculaire bocht waarvoor de renners ‘vol in de remmen’ moeten. Grootste winst voor de mensen in het publiek is dat ze de renners veel vaker langs zien komen.Het bestuur van de Profronde gaat het wielercriterium dit jaar opmerkelijke impulsen geven. Het randprogramma krijgt meer nadruk, maar de koers zelf ook. De grootste ingreep betreft het parcours. Dat wordt dit jaar voor het eerst ongeveer twee kilometer lang. De Wierdensestraat, de Adastraat, de Holtjesstraat en een deel van de Grotestraat Zuid worden eraf ‘geknipt’.
Het nieuwe parcours start op het Waagplein. Daarna fietsen de renners door de Schuttenstraat, moeten ze fors afremmen voor een haakse bocht naar links (tussen restaurant Zuid en café de Stam), daarna rijden ze de hele Grotestraat uit, slaan linksaf voor een klein stukje Oranjestraat, maken dan de bocht naar links en koersen in vliegende vaart door de Hagengracht naar het Marktplein en komen dan weer op het Waagplein terecht.
'Tricky' onderdeel in het nieuwe parcours is de spectaculair haakse bocht op de kruising Schuttenstraat en Grotestraat Zuid. Het bestuur van de Profronde treft daar extra maatregelen in de vorm van meer strobalen en de bocht wordt voor de renners nòg haakser gemaakt. ‘Zodat het duidelijk is dat ze voor die bocht vol in de remmen moeten’, aldus Andre Trip die zich heeft bezig gehouden met de herziening van het parcours. Het bestuur heeft het nieuwe parcours voorgelegd aan de consul van de KNWU. ‘En die vond het prima’, aldus Trip.
Grote winnaar is het publiek. Dat krijgt dit jaar de renners een stuk vaker te zien en in de nieuwe spektakelbocht pal bij het altijd drukke Amaliaplein kan er bij wijze van spreke oogcontact worden gemaakt met de wielrenners. Maar dat is niet het enige voordeel van het gewijzigde parcours. De nieuwe route levert ook een belangrijke besparing op, en dat is een absolute must voor een bestuur dat in tijden van economische tegenwind goed op haar centen moet letten. Door een flink deel van het parcours ‘af te knippen’ is er minder afrastering nodig en er zijn minder vrijwilligers nodige voor bewaking van het parcours en dat is een aanzienlijke kostenbesparing.
Dan zijn er nog twee pluspunten van het ingekorte parcours. In voorgaande jaren moest het busverkeer voor één dag worden gewijzigd, omdat het station Wierdensestraat niet bereikbaar was. Door het afsnijden van de Wierdensestraat kan het busverkeer ‘gewoon’ doorgaan. ‘Last but nog least: dit kortere parcours is veiliger’, aldus Trip, ‘want door het parcours in te korten en de Adastraat, Holtjesstraat en een stuk van de Grotestraat Zuid eraf te halen, is het evenement beter bereikbaar voor de verschillende hulpdiensten.’