Reacties uit de stad op Programmabegroting

Dinsdag 15 oktober 2019
De gemeenteraad wilde weten hoe burgers van Almelo denken over de Programmabegroting 2020 - 2023. Vier Almelose burgers reageerden en vroegen tijdens het politiek beraad van dinsdag om een financiële bijdrage voor vier verschillende doelen.

Traject
Twee ouders reageerden op het stopzetten van de subsidie voor de Talenta Zomerschool. Hun kinderen hebben veel baat bij de ondersteuning in de Nederlandse taal. Per 1 januari 2020 stopt de subsidie hiervoor en zij vroegen 40.000 euro om in ieder geval het traject voor de rest van het jaar af te maken. De subsidie wordt afgebouwd omdat er in de komende jaren door de gemeente meer geld wordt uitgetrokken voor zorg en preventie bij kwetsbare jonge kinderen. Talenta Zomerschool is oorspronkelijk bedoeld voor talentvolle kinderen uit de groepen 6, 7 en 8, van wie de scholen verwachten dat ze naar de havo of naar het vwo kunnen, maar die erg veel baat hebben bij ondersteuning op het gebied van het Nederlands, bijvoorbeeld bij begrijpend lezen. Voor het voortzetten van het project is overigens 150.000 euro per kalenderjaar nodig.

Kampioenschap
Yannick Husers legde de raad zijn plan voor, namens de Stichting Jeugdschaakacademie in oprichting, om een Denksportfonds Almelo in te stellen. Hij vroeg om een vast bedrag op de begroting daarvoor te reserveren. Daarbij behoort de mogelijkheid om het Nederlands kampioenschap Jeugdschaken te organiseren in Almelo, bij voorkeur in het Theaterhotel. Enkele raadsleden vroegen of Yannick de mogelijkheid tot sponsoring had onderzocht. Ook om samen te werken met andere sportverenigingen.

Buurtcamping
Mirella Hendriks vroeg (mede namens Lydia Nekkers) de raad om subsidie om volgend jaar de eerste Almelose Buurtcamping te organiseren. Het is een landelijk initiatief dat afgelopen jaar al in 35 gemeenten succesvol was. Renet Ponsen van de landelijke Stichting De Buurtcamping ondersteunde haar pleidooi. De Buurtcamping is een stichting zonder winstoogmerk die buurten wil versterken door samen met inwoners, ondernemers en organisaties tijdelijke campings te organiseren. Hierbij wordt samengewerkt met organisaties die allemaal streven naar een fijnere buurt; waarin iedereen elkaar groet, kent en helpt. De bijdrage voor een Buurtcamping in Almelo volgend jaar wordt begroot op 12.500 euro, inclusief beveiliging.

Aardbeving
Lucas Alfons vroeg aandacht voor de grote aardbeving die de Zuid-Molukse eilanden Ambon, Haruku, Saparua, Nusalaut en West-Seram op donderdag 26 september heeft opgeschrikt. De aardbeving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Lucas vroeg de gemeente Almelo, in navolging van de gemeente Waalwijk, om de hulpverlening financieel te ondersteunen. De gemeente Middelburg heeft inmiddels het gebaar van Waalwijk overgenomen. De hulpverlening vindt nu voornamelijk plaats vanuit particuliere initiatieven, gesteund door de Molukse gemeenschap zoals die ook in Almelo bestaat.

Op donderdag 7 november besluit de gemeenteraad over de concept Programmabegroting 2020 – 2023. Het is natuurlijk afwachten of en in hoeverre tegemoet wordt gekomen aan de vier burgers van Almelo die hun financiële wensen tijdens het politiek beraad van dinsdag 15 oktober kenbaar hebben gemaakt.

In de Programmabegroting staat wat de gemeente wil bereiken, wat de gemeente daarvoor gaat doen en wat dat mag kosten. De begroting gaat o.a. over de Binnenstad, Economie & Participatie, Duurzaamheid, Veiligheid, Zorg, het Nieuwstraatkwartier en de Omgevingswet.

De Programmabegroting is een uitwerking van de Perspectiefnota 2019. Deze is vastgesteld door de gemeenteraad op donderdag 27 juni. Voorafgaand aan de Perspectiefnota was de motiemarkt. Daar konden inwoners en organisaties ideeën voor de stad onder de aandacht brengen van raadsleden.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Politiek

Politiek in Almelo op Aavisie

Met de start van het nieuwe politieke jaar is Aavisie ook ge...

Gemeenteraadsverkiezing 2022: TV debat 1

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor de periode 2022-2...

Gemeenteraadsverkiezing: TV debat 2

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor de periode 2022-2...

Extra politiek beraad over stijgende prijzen

Er komt een extra politiek beraad over de lokale gevolgen va...

Kleine partijen sceptisch over coalitieakkoord

Het coalitieakkoord op hoofdlijnen werd besproken in de geme...

Beëdiging nieuwe raadsgriffier Hans Scherpenzeel

Na 6 jaar werkzaam geweest te zijn als raadsgriffier in Sch...

Middelkamp alsnog toegelaten tot raad [video]

Marcel Middelkamp (bij de gemeenteraadsverkiezing van 16 maa...

Marcel Middelkamp wel gekozen toch geen zetel

De nummer twee van partij Vrij Almelo wordt niet toegelaten ...

De Graaf, Vos en Van Helvert informateurs in Almelo

De partijen VVD, Lokaal Almelo Samen en CDA hebben respectie...

4 jaar, 4 wethouders een terugblik

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen spraken we de vier we...

Europarlementariër Tom Berendsen bezocht Almelo

Op uitnodiging van het CDA Almelo, heeft Europarlementariër...

Arjen Maathuis beste bestuurder van Twente 2021

Wethouder Arjen Maathuis van Almelo (VVD) is volgens het ona...

Terugkijken en vooruitblikken met Arjen Gerritsen

Burgemeester Arjen Gerritsen kijkt in een interview met Aavi...

Robin Gelici verlaat Almelose CDA fractie

Robin Gelici, gemeenteraadslid voor het CDA in Almelo, heeft...

Wiertz opnieuw lijsttrekker D66

Jeroen Wiertz is opnieuw aangewezen als lijsttrekker voor D6...

Gebrek aan juridische kennis kost gemeente veel geld

De Almelose Rekenkamercommissie heeft een onderzoek uitgebra...

Jorien Geerdink gekozen tot lijsttrekker PvdA

Jorien Geerdink is gekozen tot lijsttrekker voor de gemeente...

Raadsvragen over Grotestraat Noord

Bert Hümmels, fractievoorzitter van Leefbaar Almelo, heeft ...

VVD grootste partij in Almelo

De VVD van Mark Rutte is bij de Tweede Kamerverkiezingen van...

Burgemeester Gerritsen over de verkiezing

Burgemeester Arjen Gerritsen verwacht geen problemen tijdens...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo