Maandag 16 september 2024
Als je het over een oudewijvenzomer hebt, dan gaat het over een paar mooie dagen in de herfst. Geel, rood, bruin, groen
Van eind september tot half november kan het nog mooi weer zijn dat doet denken aan zomerweer. Het is een periode van droog warm weer, blauwe lucht, en met de prachtige kleuren van bladverliezende bomen: mooi geel, rood, bruin en nog een beetje groen.
Een Indian Summer noemen ze het in Amerika, een prachtige dag in de nazomer of oudewijvenzomer, zegt men in Nederland.
Ingeburgerd
Vooral de term 'Indian summer' raakt steeds meer ingeburgerd. Die waaide over van Noord-Amerika waar het verschijnsel zich dikwijls voordoet. Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van de term. Zo zou het teruggaan naar de oorspronkelijke Amerikaanse inwoners die gebruik maakten van het mooie weer om nog een laatste keer te oogsten. De term werd voor het eerst rondom 1770 gebruikt.
Waar komt de term vandaan?
De oorsprong van de Oudewijvenzomer gaat volgens sommigen terug naar een ver verleden, namelijk de Germaanse of Noorse mythologie. Na een mooie zonnige septemberdag kan het in de nacht sterk afkoelen waardoor in de vroege ochtend, mede door de dauw, de spinnenwebben goed herkenbaar zijn. De talrijke draden van het web glinsteren vervolgens in het zonlicht als lange zilverachtige draden. In het verleden dachten de mensen dat dit 'haar' was verloren tijdens het kammen en dat dit het werk was van de noodlotsgodinnen. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. Later werd het toegeschreven aan jonge kleine veldspinnen die alleen bij mooi en rustig nazomerweer draden spinnen.
Aartsengel
Een andere verklaring is dat oude vrouwtjes vroeger bij mooi weer met hun naald en draad buiten gingen spinnen en weven. Vanaf 29 september mag je het mooie weer trouwens ook een ‘Sint-Michielszomer’ noemen. Die term wordt enkel in Vlaanderen gebruikt en verwijst dan weer naar de heilige aartsengel Michiel.
Dankzij de lucht
Het mooie weer in de herfst ontstaat trouwens doordat een hogedrukgebied boven het Europese vasteland hangt. Daardoor bereiken de Atlantische storingen Nederland niet. Dankzij warme en droge lucht die vanuit het zuiden wordt aangevoerd, genieten de mensen daarbij van warme temperaturen.
Nazomer, Indian summer of oudewijvenzomer: geniet ervan zolang het duurt, zeggen de meteorologen. Meer info over de nazomer op de website van Wikipedia.
Bronnen: https://wetenschap.infonu.nl en https://www.hln.be/weernieuws
Henk Kooy