Speciale campagne in Week tegen Eenzaamheid

Woensdag 22 september 2021
Het digitale platform Almelovoorelkaar, mogelijk gemaakt door welzijnsorganisatie Avedan, gaat in de gemeente Almelo de strijd aan tegen eenzaamheid met een speciale campagne in de Week tegen Eenzaamheid.

'Sam'
Op verschillende plekken in de gemeente Almelo zijn in de week van 30 september tot en met 7 oktober briefjes van ‘Sam’ te vinden, die samen iets leuks wil ondernemen. De briefjes bevatten een websiteadres waarop wordt uitgelegd dat iedereen Sam kan zijn, en waar het aanbod van Almeloërs te vinden is die net als Sam contact zoeken. De campagne wordt afgesloten met een gezellige online pubquiz waar je elkaar kunt leren kennen.

Almelovoorelkaar wil inwoners met deze campagne op een laagdrempelige manier aan elkaar koppelen en zo eenzaamheid verminderen. Sinds corona is eenzaamheid iets dat steeds meer wordt besproken. De maatregelen hebben het gevoel van eenzaamheid veelal versterkt. Ouderen in zorginstellingen die geen bezoek meer mochten ontvangen, studenten die verpieteren achter het beeldscherm, iemand die een scheiding meemaakt en door het thuiswerken collega’s mist. 

Wie is Sam?
47% van de inwoners van de gemeente Almelo voelt zich regelmatig eenzaam. Zo ongeveer iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken. Omdat eenzaamheid dus zo ongeveer iedereen kan treffen, is er gezocht naar een laagdrempelige manier om hier een positieve verandering in te brengen. Diegenen die zich eenzaam voelen, bereiken. En vervolgens hen met elkaar in contact brengen. Daarom is ‘Sam’ ontwikkeld, het boegbeeld van de campagne. Niet toevallig een naam die
zowel bij mannen als vrouwen kan, voor jong en oud. En met de huidige eenzaamheidscijfers zijn er altijd meerdere ‘Sam’s’ in je buurt en dat leidt tot de samenvoeging SAMen, samen dus.

“In de campagne volgen we Sam die op zoek gaat naar anderen om samen te sporten, tuinieren, koffie drinken, een goed boek te lezen of gewoon te praten over het leven. Ze laat geprinte A4’tjes achter op populaire plekken in de gemeente Almelo, en post op social media. Op de site
www.almelovoorelkaar.nl/sam lees je Sams verhaal én vind je meteen het aanbod van alle Almeloërs die samen iets willen ondernemen. Ook vind je daar het aanbod van alle maatschappelijke organisaties terug waar je elkaar kunt ontmoeten.

Grootste pubquiz van Nederland
De campagne wordt vrijdag 8 oktober afgesloten met Sam’s Pubquiz. Een spectaculaire online show waar deelnemers elkaar kunnen leren kennen in een ongedwongen setting. Almelovoorelkaar deelt alle deelnemers in in passende teams dus je ontmoet altijd nieuwe mensen. Aanmelden kan alleen of samen met iemand die ook op zoek is naar nieuwe contacten. De pubquiz wordt georganiseerd in totaal 55 gemeenten en is daarmee het grootste event van Nederland in de Week tegen Eenzaamheid.

Online verbinden
In de week tegen Eenzaamheid worden er in de gemeente Almelo meerdere activiteiten georganiseerd. Crista ten Hove: “Met de SAMen campagne willen we op een luchtige en verrassende manier aandacht vragen voor dit thema. Ook willen we een online oplossing toevoegen aan alle
initiatieven die er zijn. Online heeft als voordeel dat het super laagdrempelig is om mee te doen. Het spreekt ook vaak een iets jongere doelgroep aan. Uit onderzoek blijkt dat voor deze doelgroep minder georganiseerd wordt terwijl de behoefte iets groter is. Tenslotte is online nieuwe mensen leren kennen een logische optie gezien het succes van datingapps. Extra voordeel is dat het via Almelovoorelkaar veiliger is dan op een andere online plek en natuurlijk coronaproof”, aldus Crista ten Hove.

Zaadje geplant
De campagne moet wat Crista ten Hove betreft vooral motiveren en stimuleren. “Iedereen is wel eens alleen, en iedereen heeft wel eens nagedacht hoe ze nieuwe contacten kunnen leggen. Op Almelovoorelkaar zie je dat letterlijk op een kaart. Dus doe net als ‘onze’ Sam, plaats je aanbod en ga SAMen iets leuks doen, zoals pubquizen. Alleen samen lossen we eenzaamheid op. Ik hoop dat Sam zo een zaadje heeft geplant en Almeloërs aan het denken heeft gezet”, meldt Crista ten Hove.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...

Winkelpassage niet langer een racebaan?

Hard rijdende fietsers, scootmobielen, inwoners op e-bikes e...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo