Thuisactiviteit voor alle mensen met beperking

De Klup Twente gaat thuiszittende mensen met een beperking stimuleren met de online wedstrijd ‘Thuis zitten is een kunst’, nu ze zelf alle activiteiten voor haar deelnemers heeft moeten staken.

De Klup krijgt daarvoor financiële steun van het landelijk Kansfonds dat in crisistijd extra middelen inzet voor bestrijding van eenzaamheid.

Contacten
Voor mensen met een beperking geldt al sinds maandag 16 maart dat ze thuis moeten blijven. De dagactiviteitencentra zitten dicht, SOWECO zit dicht en ook alle vrijetijdsactiviteiten zijn gestopt. Het thuiszitten valt ze zwaar. Lang niet iedereen snapt de risico’s en mensen missen contacten vooral omdat ze zichzelf moeilijk(er) kunnen vermaken. ‘Door de crona vierus zit je dan in huis en heb je nieks te doen en volgende week liggen de activiteiten van de club ook stil voor een maand. Wordt een saaie maand’, berichtte een alleenwonende deelnemer van De Klup op de social media.

De Klup Twente pikte het signaal op en gaat daarom haar deelnemers èn alle andere mensen met een beperking in Almelo en verre omgeving voor het eerst thuisactiviteit aanbieden: de wedstrijd Thuis zitten is een kunst voor thuiszitters. Mensen mogen daarvoor van alles maken, schilderijen, tekeningen, handwerkjes, objecten, poppen, maar ook gedichten, korte verhaaltjes of liedjes. Ze moeten met hun telefoon een foto maken van zichzelf aan het werk en van het kunstwerk als het klaar is. De foto’s mogen geappt of gemaild worden naar De Klup Twente, en daar kiest een jury iedere veertien dagen drie winnaars uit – en ze publiceert van alles op haar Facebookpagina over 'Thuiszitten is een kunst'. Dat doet ze zolang mensen met een beperking thuis moeten zitten. Ze kan dit door de steun van het Kansfonds zeker drie maanden doen – mocht dat nodig blijken.

Tentoonstelling
De deelnemers dingen mee om mooie Thuis-Kunst-Kansfondsprijzen: een eerste prijs van 150, een tweede van 100 en een derde van 50 euro. Als De Klup Twente haar activiteiten mag hervatten, moeten de winnaars de kunst meenemen naar het Meester Siebelinkhuis of laten bezorgen in het Meester Siebelinkhuis van De Klup Twente. Van de thuiskunst wordt dan ook een tentoonstelling gemaakt en in haar magazine Schik zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de Thuiskunst-Kansfonds-prijzen. Deelnemers die liedjes, gedichten en verhaaltjes indienen mogen ook optreden op het grote, gouden ontmoetingsfeest op zaterdag 31 oktober.

De wedstrijd om de Thuis-Kunst-Kansfonds-prijzen beperkt zich niet tot de meer dan 1000 deelnemers van De Klup Twente zelf, maar staat open voor àlle mensen met een beperking die aan huis gekluisterd zijn. In Almelo en omliggende gemeenten. Omdat zij alle stimulans kunnen gebruiken. De Klup heeft goede hoop op een flink aantal deelnemers.

Talent
Directeur Jan Anema: ‘Kunst maken is zeker nu een mooie uitlaatklep en is een mooie manier om met elkaar in contact te blijven. Mensen met een beperking hebben talent en kunnen mooie dingen maken. Dat is ook altijd te zien in ons eigen magazine Schik, waarin we veel aandacht besteden aan outsider art en waaraan ook kunstenaars met een beperking meewerken. Bovendien heeft iedereen wel iets in huis waar hij of zij mee kan werken. Desnoods pen en papier. Dat maakt het laagdrempelig en aantrekkelijk. We hopen dat er veel talent boven komt drijven, dat mensen een positieve afleiding hebben en dat het – nu dan via de social media – toch contacten oplevert, want we gaan op onze eigen kanalen hier natuurlijk over berichten’, aldus Jan Anema.

Alle mensen met een beperking mogen meedingen met een mooi kunstwerk naar de Thuis-Kunst-Kansfondsprijs van De Klup Twente. Maak een foto als je aan het werk bent met je kunstwerk en maak een foto als het kunstwerk klaar is. (Of laat ze maken door de begeleiding). Mail ze naar Margreet@deklup.nl of app ze naar 06 48161457. Begeleiders kunnen voor meer info terecht bij hannyterdoest@hotmail.com.

(foto boven: instuif op woensdag)
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Online info-avond over Almelose Omgevingsvisie

Op woensdagavond 3 juni kunt u vanaf 19.00 uur via uw eigen ...

Sportzomer wordt thuiszomer

Partnerbijdrage: Evenementen en toernooien zijn er niet. Dez...

Terug in de tijd: de Oranjestraat

In de serie "Zwervend door Almelo" legde filmer Martin van R...

Geen doolhof meer met Veiligsporten.nu

Wie aan sport wil doen, kan gemakkelijk verdwalen in een doo...

Landelijke Leergeld Dag vindt plaats op sociale media

Elk jaar op 1 juni wordt ergens in het land de Landelijke Le...

Webinar van Erik Scherder voor De Klup Twente

Nederlands beroemdste 'hersendokter' Erik Scherder gaat spec...

Opvang voor kinderen van Speciaal Onderwijs

Stichting De Klup Twente biedt vakantiedagopvang voor kinder...

Iemand voordragen voor een lintje

Vindt u dat iemand een lintje dient te ontvangen ter gelegen...

Vernieuwde Entree-opleiding met aandacht voor dieren

Zone.college biedt vanaf het nieuwe schooljaar op locatie Al...

Stadsmuseum Almelo klaar voor opening

Stadsmuseum Almelo is heel blij dat het museum op maandag 1 ...

Met welke materialen kun je in 3D printen?

Partnerbijdrage: In dit artikel kun je meer leren over de ma...

Uitdagende sport- en spelactiviteiten voor kinderen

Het kinderwerk Avedan en het Sportbedrijf Almelo slaan opnie...

Roggekamp Peitsch Fonds breekt met traditie

Het Roggekamp Peitsch Fonds breekt dit jaar met een traditie...

Vakantiegeld over? Koop eens een reisboek

Partnerbijdrage: Het is onzeker of we de komende zomer naar ...

Aandeelhouders in de kunst verzamelt u

De 'Aandeelhoudersvergadering'nodigt uit om te praten over d...

Het verhaal achter Micmacbags

Partnerbijdrage: We willen graag weten van welke tuinder de ...

Servus samen, maar niet bij elkaar

Hoe blijf je als vereniging bij elkaar betrokken en houd je ...

Zwembad Almelo wacht op groen licht

Het zwembad in het Sportpark aan de Sluiskade Noordzijde wac...

Nog een paar dagen ...

Ouderen die mee willen doen aan de foto-, mandala- en schri...

Vijftigjarige Klup op zoek naar Heimweetjes

Onder de noemer 'Heimweetjes' zoekt de 50-jarige Klup oude f...
© 1986 - 2020 Stichting Lokale Omroep Almelo