Thuisactiviteit voor alle mensen met beperking

De Klup Twente gaat thuiszittende mensen met een beperking stimuleren met de online wedstrijd ‘Thuis zitten is een kunst’, nu ze zelf alle activiteiten voor haar deelnemers heeft moeten staken.

De Klup krijgt daarvoor financiële steun van het landelijk Kansfonds dat in crisistijd extra middelen inzet voor bestrijding van eenzaamheid.

Contacten
Voor mensen met een beperking geldt al sinds maandag 16 maart dat ze thuis moeten blijven. De dagactiviteitencentra zitten dicht, SOWECO zit dicht en ook alle vrijetijdsactiviteiten zijn gestopt. Het thuiszitten valt ze zwaar. Lang niet iedereen snapt de risico’s en mensen missen contacten vooral omdat ze zichzelf moeilijk(er) kunnen vermaken. ‘Door de crona vierus zit je dan in huis en heb je nieks te doen en volgende week liggen de activiteiten van de club ook stil voor een maand. Wordt een saaie maand’, berichtte een alleenwonende deelnemer van De Klup op de social media.

De Klup Twente pikte het signaal op en gaat daarom haar deelnemers èn alle andere mensen met een beperking in Almelo en verre omgeving voor het eerst thuisactiviteit aanbieden: de wedstrijd Thuis zitten is een kunst voor thuiszitters. Mensen mogen daarvoor van alles maken, schilderijen, tekeningen, handwerkjes, objecten, poppen, maar ook gedichten, korte verhaaltjes of liedjes. Ze moeten met hun telefoon een foto maken van zichzelf aan het werk en van het kunstwerk als het klaar is. De foto’s mogen geappt of gemaild worden naar De Klup Twente, en daar kiest een jury iedere veertien dagen drie winnaars uit – en ze publiceert van alles op haar Facebookpagina over 'Thuiszitten is een kunst'. Dat doet ze zolang mensen met een beperking thuis moeten zitten. Ze kan dit door de steun van het Kansfonds zeker drie maanden doen – mocht dat nodig blijken.

Tentoonstelling
De deelnemers dingen mee om mooie Thuis-Kunst-Kansfondsprijzen: een eerste prijs van 150, een tweede van 100 en een derde van 50 euro. Als De Klup Twente haar activiteiten mag hervatten, moeten de winnaars de kunst meenemen naar het Meester Siebelinkhuis of laten bezorgen in het Meester Siebelinkhuis van De Klup Twente. Van de thuiskunst wordt dan ook een tentoonstelling gemaakt en in haar magazine Schik zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de Thuiskunst-Kansfonds-prijzen. Deelnemers die liedjes, gedichten en verhaaltjes indienen mogen ook optreden op het grote, gouden ontmoetingsfeest op zaterdag 31 oktober.

De wedstrijd om de Thuis-Kunst-Kansfonds-prijzen beperkt zich niet tot de meer dan 1000 deelnemers van De Klup Twente zelf, maar staat open voor àlle mensen met een beperking die aan huis gekluisterd zijn. In Almelo en omliggende gemeenten. Omdat zij alle stimulans kunnen gebruiken. De Klup heeft goede hoop op een flink aantal deelnemers.

Talent
Directeur Jan Anema: ‘Kunst maken is zeker nu een mooie uitlaatklep en is een mooie manier om met elkaar in contact te blijven. Mensen met een beperking hebben talent en kunnen mooie dingen maken. Dat is ook altijd te zien in ons eigen magazine Schik, waarin we veel aandacht besteden aan outsider art en waaraan ook kunstenaars met een beperking meewerken. Bovendien heeft iedereen wel iets in huis waar hij of zij mee kan werken. Desnoods pen en papier. Dat maakt het laagdrempelig en aantrekkelijk. We hopen dat er veel talent boven komt drijven, dat mensen een positieve afleiding hebben en dat het – nu dan via de social media – toch contacten oplevert, want we gaan op onze eigen kanalen hier natuurlijk over berichten’, aldus Jan Anema.

Alle mensen met een beperking mogen meedingen met een mooi kunstwerk naar de Thuis-Kunst-Kansfondsprijs van De Klup Twente. Maak een foto als je aan het werk bent met je kunstwerk en maak een foto als het kunstwerk klaar is. (Of laat ze maken door de begeleiding). Mail ze naar Margreet@deklup.nl of app ze naar 06 48161457. Begeleiders kunnen voor meer info terecht bij hannyterdoest@hotmail.com.

(foto boven: instuif op woensdag)
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Carillon speelt door in coronatijd

De nationale bevrijdingsestafette trekt al sinds september 2...

Coronavirus stopt technieklessen Bouwmensen

Vanwege het coronavirus is Bouwmensen Twente gedwongen te st...

Terug in de tijd: de oude haven van Almelo

De documentaire 'De oude haven' werd in mei 2007 uitgezonden...

Digitale Collecte Fonds Gehandicaptensport

Het fonds Gehandicaptensport en De Gravenruiters gaan digita...

Expositie 'Ruins of Future Past' verlengd

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus is d...

Geen water maar wijn uit de kraan

Van onze adverteerder: In Italië, het wijnland bij uitstek,...

Programmering Theaterhotel vervalt tot en met 31 mei

De maatregelen van het kabinet ten aanzien van het bestrijde...

Vrijwilligersdiensten ZGT op non-actief

ZGT Almelo meldt: vrijwilligersdiensten zijn niet langer act...

Voorbeelden van noaberschap in Almelo

Het zijn voorbeelden van noaberschap in Almelo: jongeren die...

Blijf in beweging: Doe mee met Qi Gong!

Bewegen is belangrijk, juist nu we noodgedwongen zoveel moge...

Alcoholvrije wijn in opmars

Van onze adverteerder: Alcoholvrije wijn was jarenlang niet ...

'Ik kan ze wel achter het behang plakken'

Het is een bekend gezegde: 'Iemand wel achter het behang kun...

Thuisactiviteit voor alle mensen met beperking

De Klup Twente gaat thuiszittende mensen met een beperking s...

Een aantal afgelastingen op een rijtje

Hieronder een aantal afgelastingen op een rijtje, het gevolg...

Huis van Katoen & Nu sluit voorlopig haar deuren

Het Huis van Katoen & Nu aan het Marktplein sluit in elk gev...

KomErbij met update tegen corona-eenzaamheid

Door het coronavirus ontstaan er her en der initiatieven in ...

Mooi Almelo; Blijf niet binnen, maar houd wel afstand

De corona-maatregelen betekenen voor veel mensen dat ze inee...

Speciaal programma op 1Twente over corona

1Twente maakt elke werkdag een live-uitzending over de impac...

Plaatsing van Stolpersteine gaat door

De plaatsing van de 7 Stolpersteine op zondag 22 maart door ...

Geen Roparun in 2020

Hoewel Pinksteren, dit jaar op 31 mei, nog ver weg lijkt hee...
© 1986 - 2020 Stichting Lokale Omroep Almelo